Δήμος Θέρμης: Ποιοι θα αποζημιωθούν για τις ζημίες από τη νεροποντή του Μαίου

Metrosport Team23 Οκτωβρίου 2020

Τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να χορηγηθεί Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) σε όσους επλήγησαν από την σφοδρή νεροποντή της 21ης Μαΐου 2020 σε κοινότητες του δήμου Θέρμης, περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι αποζημιώσεις αφορούν ζημίες σε κτίρια τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Ταγαράδων, Καρδίας και Τριλόφου.

Ο ιδιοκτήτης/-τρια του κτιρίου το οποίο έχει υποστεί ζημίες από τις πλημμύρες, σε αυτές τις τρεις κοινότητες, εφόσον επιθυμεί να ελεγχθεί προκειμένου να εκδοθεί έκθεση αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην ΔΑΕΦΚ.ΒΕ αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης, δηλαδή, έως τις 15 Ιανουαρίου 2021. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/-τριας.

Ο ιδιοκτήτης/-τρια προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την αποκατάσταση των ζημιών, πρέπει να υποβάλει στην ΔΑΕΦΚ.ΒΕ αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Άδειας Επισκευής και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) ή για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για Ανακατασκευή, εντός προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης.

Επισημαίνεται ότι η προαναφερόμενη προθεσμία αφορά και σε αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής. Η προαναφερόμενη προθεσμία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι Σ.Σ. είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες οι οποίοι/-ες την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής. H Σ.Σ. συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την ΔΑΕΦΚ.ΒΕ και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) για τους/τις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε περίπτωση που στον/στην ίδιο/-α ιδιοκτήτη/-τρια ανήκαν την ημέρα του συμβάντος, περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες λειτουργικά ανεξάρτητες ως προς τη χρήση, είτε αυτές αποτελούν διηρημένες ιδιοκτησίες, είτε όχι, Δ.Κ.Α. δικαιούται μόνο για μία από αυτές, την οποία επιλέγει ο/η ίδιος/-α με υπεύθυνη δήλωσή του/της. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Σ.Σ. εξολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ., Επιπλέον Δ.Κ.Α. χορηγείται για όλες τις ανεξάρτητες ως προς τη χρήση ιδιοκτησίες, των παρακάτω περιπτώσεων: α) κτίρια Ιερών Ναών (όχι ιδιωτικοί Ιεροί Ναοί) και β) κτίρια κοινωφελούς χρήσης, που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα, στις οποίες χορηγείται στον/στην ιδιοκτήτη/-τρια Δ.Κ.Α. για όλες τις ανεξάρτητες ως προς τη χρήση ιδιοκτησίες του/της.

Τα ποσά που χορηγούνται

Χορηγείται Σ.Σ. ανακατασκευής σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται στο κεφ. 3 της παρούσας απόφασης, ως ακολούθως:

α) Για κατοικίες και βοηθητικούς χώρους κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου, το ποσό των € 1000 ανά τ.μ..

β) Για Ιερούς Ναούς, το ποσό των € 850 ανά τ.μ..

γ) Για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους, το ποσό των € 500 ανά τ.μ..

δ) Για αποθήκες (εκτός των επαγγελματικών αποθηκών), στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης, και κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking) το ποσό των € 300 ανά τ.μ.

ε) Για κτηνοτροφικές μονάδες, επαγγελματικές αποθήκες, και κωδωνοστάσια, το ποσό των € 400 ανά τ.μ..

ζ) Για υπόγειους χώρους, όπως αυτοί ορίζονται από τον Ν.Ο.Κ., χορηγείται ποσό Σ.Σ. που αντιστοιχεί στο 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση.

η) Για κτίρια που η κατασκευή τους δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα της πλημμύρας, χορηγείται Σ.Σ. ανάλογα με το ποσοστό των εργασιών που είχαν εκτελεστεί, βάσει πίνακα της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Κ.Ε.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.