Δημήτρης Πινακάς: «Από next big thing» σε..ηγέτη της ΑΕΛ

Metrosport Team16 Ιανουαρίου 2021

Επιμέλεια: Μάριος Καλυβιώτης

Όταν ένα παιδί στα 19 του χρόνια είναι ήδη ηγέτης ομάδας της Super League, και μετράει 6 γκολ στον πρώτο γύρο, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε απλά για ένα ταλέντο. Είναι το «next big thing» της Λάρισας και της Ελλάδας, και το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον έχει στρωθεί μπροστά στα πόδια του.

Ο Δημήτρης Πινακάς, είναι γέννημα θρέμα Λαρισαίος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην γειτονιά του «Αλκαζάρ», με τον πατέρα του να διατηρεί μίνι μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή. Το ντεμπούτο του, το πραγματοποίησε με την ανδρική ομάδα στις 30 Οκτωβρίου 2018 σε ματς Κυπέλλου απέναντι στον Ηρόδοτο, αγωνιζόμενος ως αλλαγή για 15 λεπτά. Την περσινή σεζόν είχε εννέα συμμετοχές με τους «μεγάλους», εκ των οποίων οι έξι στα «play-out». Στις 11 Ιουλίου 2020, μάλιστα κατέγραψε το πρώτο του 90λεπτο, στο παιχνίδι με τη Λαμία.

Η πρώτη φορά που τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του, ήταν όταν πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης εναντίον του Παναθηναϊκού, στις 28 Σεπτεμβρίου. Στις 4 Νοεμβρίου ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην πρώτη νίκη της ΑΕΛ, αφού σκόραρε δύο φορές (αμφότερες με το κεφάλι!) στο 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες». Τα γκολ Νο 5 και 6 τα πέτυχε επί του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Από ταλέντο...αρχηγός της ΑΕΛ

Στις 20 Δεκεμβρίου, ισοφάρισε προσωρινά για την ομάδα του μέσα στο «Γ.Καραϊσκάκης», πριν οι «βυσσινί» ηττηθούν στη συνέχεια με 5-1, σε ένα παιχνίδι μάλστα όπου ο 19χρονος φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ποια είναι όμως η θέση του Δημήτρη Πινακά;

Αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία που διακρίνουν αυτό το παιδί, τότε θα καταλάβει πως θέση που του αρμόζει αλλά και του ταιριάζει περισσότερο, είναι αύτη πίσω από τον φορ. Βέβαια, βρίσκεται μόλις στα 19 του έτη, αλλά έχει την ποιότητα να γίνει ένας καθαρόαιμος μεσο-επιθετικός όπου θα έχει την ικανότητα να αγωνιστεί και στις 3 θέσεις πίσω από τον φορ στο 4-2-3-1. Έχει την ταχύτητα αλλά και την τεχνική με την μπάλα στα πόδια, να αγωνιστεί στα πλάγια, όμως το μεγαλύτερο του «ατού» είναι πως αγωνίζεται εξαιρετικά και με το κεφάλι. Άλλωστε, τα τέσσερα από τα έξι τέρματα που έχει σημειώσει, προέρχονται με κεφαλιά, ενώ αποτελεί κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες όταν κινείται έξω από την περιοχή.

Ένα από στοιχεία του που αποτελούν απόδειξη για την ποδοσφαιρική του ευφυϊα, είναι το γεγονός πως μπορεί να αποφασίζει γρήγορα πριν πάρει την μπάλα, αλλά και αφού την λάβει, ενώ μπορεί να αξιοποιήσει τους κενούς χώρους, είτε για να σκοράρει ο ίδιος, είτε για να μοιράσει ασίστ. 

Highlight, το «σλάλομ» του εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα, όπου αποκτά την κατοχή της μπάλας, σηκώνει κεφάλι, αποφασίζει γρήγορα - σχεδόν μηχανικά να περάσει...4 (!) αντιπάλους του μέχρι να φτάσει στην περιοχή όπου εκεί πολύ έξυπνα, δεν θα τελειώσει την φάση μόνος του, αλλά θα τραβήξει τους αμυντικούς στο μέρος του για να δώσει την μπάλα στον Πλατέλλα. 

Μια ποδοσφαιρική κουβέντα για τον Δημήτρη Πινακά, θα μπορούσε να κρατήσει αμέτρητες ώρες, καθώς είναι δύσκολο να αναλύσεις ένα τέτοιο παιδί, το οποίο άρπαξε την ευκαιρία από τα...«μαλλία» με τον Αλέξη Κούγια να τρίβει τα χέρια του σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης. Ο 19χρονος επιθετικός, δεν είναι στατικός, πολύ σπάνια θα τον δει κάποιος να στέκεται, είτε έχει την μπάλα είτε όχι. Βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, πιέζει πολύ τους αντίπαλους αμυντικούς όταν βρίσκεται σε φάση άμυνας η ΑΕΛ, κυρίως στο 3-5-2, εκεί όπου αναγκαστικά θα χρειαστεί και έναν παρτενέρ στην επίθεση.


Ο ταλαντούχος Λαρισαίος, ίσως να μην είχε προλάβει να δείξει τόσο νωρίς τα πλούσια προσόντα του, αν δεν υπήρχαν στον δρόμο του δύο άνθρωποι που τον πίστεψαν ιδιαίτερα: ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος τον καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα και ο... Αλέξης Κούγιας. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Λάρισας ήταν αυτός που, όταν ο Πινακάς αγωνιζόταν στην Κ-15 της ομάδας, τον είδε κι έδωσε εντολή για την άμεση προαγωγή του στην Κ-17, ενώ υπέγραψε μαζί του τότε και το πρώτο του συμβόλαιο τον περασμένο Ιούλιο με διάρκεια ως το 2023.

Εκεί χρειάζεται βελτίωση

Στα 19 του, το μόνο σίγουρο είναι πως σωματικά αλλά και ποδοσφαιρικά, δεν είναι έτοιμος, και σαφώς υπάρχουν πράγματα στο παιχνίδι του που θα πρέπει να δουλέψει αν θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω, σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα από το Ελληνικό. Αρχικά, πρέπει να βελτιώσει την επαφή του με την μπάλα, τα κοντρόλ του αλλά και τον τρόπο που τοποθετεί το σώμα του όταν σουτάρει. Αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να τον ανησυχεί ιδαίτερα, καθώς διορθώνεται με τα συνεχόμενα παιχνίδια, μέσα από τα οποία θα πρέπει να ωριμάσει πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με τον μέλλον του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.