Δημήτρης Μάνος, ένα ελληνικό «κανόνι» στον Άρη

Παναγιώτα Χαλκιά21 Αυγούστου 2020

Το πρόβλημα της περσινής περιόδου για τον Άρη ήταν η δυστοκία της επιθετικής του γραμμής. Η παραγωγή φάσεων δεν μεταφραζόταν σε γκολ, κάτι που αρκετές φορές είχε αποβεί μοιραίο. Οι ιθύνοντες έδωσαν βαρύτητα στο κομμάτι της επίθεσης και φρόντισαν να εντάξουν στα χαρτιά του Μίκαελ Ένινγκ έναν παίκτη που είχε απασχολήσει το «κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ» και στο παρελθόν. Ο Δημήτρη Μάνος διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου επιθετικού. Διακρίνεται για τη δύναμη, την ταχύτητα, το πάθος και το σημαντικό όλων είναι ότι έχει άριστες σχέσεις με τα αντίπαλα δίχτυα. 

Who is Who  

Όνομα: Δημήτρης Μάνος  

Ημερ. Γένν.: 16/9/1994  

Τόπος Γένν. : Τρίκαλα Ημαθίας  

Ύψος: 1.79 μ Βάρος: 73 kg  

Εθνικότητα: Ελλάδα  

Θέση: Επιθετικός  

Ο Λαμπράκης, ο Νιόπλιας και ο μέντορας Νίκος Παπαδόπουλος  

Έκανε τα πρώτα του βήματα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, όπου και αναδείχθηκε πρωταθλητής. Μόλις σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στην ομάδα της Βέροιας. Αγωνίσθηκε σε Super League και Football League αλλά δεν παρέμεινε στο σύλλογο. 

Οι ικανότητες του έκαναν τον Σταύρο Λαμπράκη να κινηθεί εντατικά για την απόκτηση του και να καταφέρει να τον φέρει στην Κρήτη με τη μορφή δανεισμού. Ο Έλληνας επιθετικός τα πήγε αρκετά καλά αλλά ο υποβιβασμός του Εργοτέλη τον έφερε πάλι πίσω ώσπου εμφανίστηκε ο Νίκος Νιόπλιας. Ο έμπειρος τεχνικός εισηγήθηκε την απόκτηση του και ο Μάνος επέστρεψε στην Κρήτη για λογαριασμό του ΟΦΗ. Δεν κατάφερε να πείσει τον προπονητή του και να βρει χρόνο συμμετοχής.  

Η αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία άλλαξε το μέλλον του. Ο Νίκος Παπαδόπουλος κάθισε στον πάγκο των Κρητικών, αξιολόγησε ορθά τις ικανότητες του και του έδωσε φανέλα βασικού. Δικαιώθηκε για την επιλογή του καθώς ο νεαρός φορ σημείωνε το ένα γκολ πίσω από το άλλο αναγκάζοντας το «Γεντί Κουλέ» να φωνάξει το όνομα του.  

Οι επιδόσεις του ήταν εντυπωσιακές καθώς σε 29 παιχνίδια είχε βρει δίχτυα 27 φορές και είχε μοιράσει 10 ασίστ σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Φυσικά, τράβηξε τα βλέμματα των μεγάλων. Ο Ολυμπιακός φρόντιζε να κλείσει τον παίκτη από τον Απρίλιο δαπανώντας ένα ποσό κοντά στις 200.000 ευρώ.  

Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του  

Ένα ντεμπούτο που θα ήθελε να ξεχάσει. Στις 6 Ιανουαρίου του 2013 ο Δημήτρης Μάνος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Βέροιας στη Super League στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό . Σε εκείνο το ματς είχε περάσει ως αλλαγή στο 81΄ με το σκορ να είναι στο 1-0 υπέρ των «ερυθρολεύκων» χάρη σε γκολ του Μήτρογλου ενώ στα λεπτά που ακολούθησαν έγινε 3-0 χάρη σε τέρματα των Τζιμπούρ και Πάντελιτς.  

Το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρήθηκε χειραγωγημένο από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς,Γιώργο Ανδρεάδη, και ασκήθηκαν διώξεις σε τρεις παράγοντες και οχτώ ποδοσφαιριστές. Το όνομα του Δημήτρη Μάνου ήταν στην λίστα των παικτών που κλήθηκαν σε απολογία και του απαγγέλθηκε κατηγορία για αλλοίωση αποτελέσματος.

Ο νεαρός επιθετικός στην ένορκη κατέθεση του είχε τονίσει ότι: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στον πάγκο δεν μου είπε κανένας ότι σε περίπτωση συμμετοχής μου στο παιχνίδι θα έπρεπε να έχω μειωμένη απόδοση. Ο Γεωργέας όταν κάθισε στον πάγκο δεν μου ανέφερε κάτι σχετικό απλά μου είπε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλή ομάδα».  

Η μη επιβολή περιοριστικών όρων ήταν μια δικαίωση για τον ίδιο αλλά και για το δικηγόρο του, Ζαχαρία Κεσσέ, ο οποίος τόνισε ότι «είναι μια δικαίωση και απάντηση σε όσους πανηγύρισαν για την επιβολή περιοριστικών όρων. Ίσως κάποιοι άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα έχουν πει κατά καιρούς και οδήγησαν ένα 17χρονο παιδί ως κατηγορούμενο στον ανακριτή». Η περιπέτεια αυτή είναι κάτι που τον επηρέασε ψυχολογικά αλλά φρόντισε να δώσει απαντήσεις πατώντας στο χορτάρι.  

Δεν χώρεσε στον Ολυμπιακό  

Ο Μάνος ανέβηκε στον Πειραιά με μεγάλες προσδοκίες αλλά δεν κατάφερε να βρει θέση στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ. Κατέγραψε μόλις εννέα συμμετοχές και δύο γκολ στο εξάμηνο παραμονής του στο Ρέντη. Το δεύτερο μισό της σεζόν 2018-2019 δόθηκε δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα να αποφύγει τον υποβιβασμό σημειώνοντας τρία τέρματα σε 14 παιχνίδια.

Επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη αλλά και πάλι δεν χώρεσε στα πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς. Δόθηκε εκ νέου δανεικός στην ομάδα που αναδείχθηκε, τον ΟΦΗ, και τράβηξε τα βλέμματα στην έναρξη της φετινής σεζόν. Στους Κρητικούς κατέγραψε 32 συμμετοχές (13 ως αλλαγή) και μόλις τρεις γκολ και τέσσερις ασίστ.  

Τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν  

1. Μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις, και ως σέντερ φορ, και στα δύο άκρα της επίθεσης και ως περιφερειακός. Ο ίδιος προτιμά να αγωνίζεται ως φορ.  

2. Δεν θέλει να χάνει ούτε στα οικογενειακά διπλά.  

3. Είναι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει χατ τρικ με τη φανέλα του ΟΦΗ μετά τον Νίκο Μαχλά.

4. Εάν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήθελε να γίνει κατάσκοπος.

5. Έχει γούρια. Έχει παραδεχθεί ότι δεν αποχωρίζεται ποτέ τις άσπρες του κάλτσες στην προπόνηση και φορά πάντα ανάποδα τις επικαλαμίδες. Μάλιστα, στις επικαλαμίδες του έχει από τη μία, τον Άγιο Δημήτριο και το «Πάτερ Ημών» και από την άλλη, την κοπέλα του

6. Είναι θρήσκος. Έχει δηλώσει ότι τα γκολ του τα δίνει ο Θεός καθώς η παραγωγικότητα ενός επιθετικού οφείλεται στις ικανότητες του ίδιου του ποδοσφαιριστή και στην πίστη στο Θεό.  

7. Εάν ήταν σούπερ ήρωας θα ήθελε να είναι ο Σούπερμαν

8. Αγαπημένοι του ποδοσφαιριστές ο Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι και ο Κώστας Μήτρογλου.  

9. Αγαπημένη ομάδα η Μπαρτσελόνα  

10. Του αρέσει το τένις και να παίζει FIFA.  

11. Αγαπημένος του οδηγός Moto GP ο Βαλεντίνο Ρόσι και Formula 1 ο Μίκαελ Σουμάχερ

12. Πριν από λίγο καιρό παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Όλγα Φορτετσανάκη, και απέκτησε παιδί.

13. Αγαπημένο φαγητό το παστίτσιο

14. Αγαπημένος τραγουδιστής ο Δημήτρης Μητροπάνος

15. Τυχερός αριθμός το 27

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.