Δήμαρχος Εορδαίας: «Ξεπεράσαμε και τη... Γιουχάν σε διάρκεια lockdown»

Metrosport Team29 Ιανουαρίου 2021

Ο δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς, λαμβάνοντας το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας για τον κορωνοϊό, είπε, αρχικά, πως τα εμβολιαστικά κέντρα στο δήμο θα είναι συνολικά τρία: στο Μποδοσάκειο, στο π. ΤΟΜΥ (ασφαλιστικό ΔΕΗ) και στο π. δημαρχείο Μουρικίου. 

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα σημερινά (Πέμπτη 28 Ιανουαρίου) rapid test στο χώρο που ο δήμος διέθεσε για το παράρτημα ΕΟΔΥ, δεν βρέθηκαν κανένα θετικό στα 117.

Μίλησε για τις απολυμάνσεις που έγιναν σε χώρους στο δήμο Εορδαίας, στα rapid test που έχουν γίνει, στα μέτρα που πάρθηκαν στις λαϊκές αγορές. Υπήρξε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, σημείωσε, καθώς και με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ κ. Ρωμιόπουλο, αλλά και με το Μποδοσάκειο, τον ιατρικό σύλλογο, αλλά και τους προέδρους των ΤΚ της Εορδαίας.

Κανένας δήμος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να κάνει τεστ, ιχνηλάτηση και αστυνόμευση, είπε, επίσης, ο κ. Πλακεντάς, ενώ τόνισε πως όλο αυτό το διάστημα με προτροπές, ανακοινώσεις και μηχάνημα στους δρόμους, προσπαθούσε να περάσει η αγωνία για την τήρηση των μέτρων. Επίσης, ο δήμος στάθηκε δίπλα σε ευπαθείς ομάδες, ενώ η κοινωνική υπηρεσία του δήμου, το Βοήθεια στο Σπίτι είναι στην πρώτη γραμμή.

Ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση της πολιτείας πριν την έλευση Χρυσοχοΐδη και διαφορετική μετά, είπε ο κ. Πλακεντάς, λέγοντας πως πριν την έλευση του υπουργού δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα κρούσματα ενώ πλέον υπάρχει ενημέρωση για ηλικία, προέλευση. «Βάλαμε θέμα για σωστές ιχνηλατήσεις, σε εκείνη τη σύσκεψη, αλλά και για την αστυνόμευση κρουσμάτων», είπε επίσης.

Για τη μήνυση που κατατέθηκε με τα ετεροχρονισμένα κρούσματα, που ενώ είχαν εντοπιστεί τον Νοέμβριο χρεώθηκαν τον Ιανουάριο, ο δήμαρχος είπε πως «δεν είμαστε ειδικοί και ντεντέκτιβ. Έπρεπε να διερευνηθεί σε βάθος και καταθέσαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου προκειμένου ο αρμόδιος θεσμός να το διαλευκάνει. Δεν στοχοποιήσαμε κανέναν. Η διαδικασία εξελίσσεται», προσέθεσε.

Αναφέρθηκε και στη λειτουργία του τοπικού γραφείου του ΕΟΔΥ στην Πτολεμαΐδα και τι ενέργειες έγιναν, μάλιστα επίσημα σήμερα λειτούργησε και κανονικά, κάνοντας τα 117 rapid που βρέθηκαν και αρνητικά όλα.

Μίλησε για την επιστολή που στάλθηκε στους αρμόδιους υπουργούς, από κοινού από τον δήμο και τον εμπορικό σύλλογο, για τα αιτήματα του κλάδου, (σ.σ. μια απάντηση προς την Αθηνά Τερζοπούλου, χωρίς να την κατονομάσει, με τον δήμαρχο να λέει ωστόσο πως «κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική»).

Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα για στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών, στη συνεννόηση που υπάρχει με τους εμπόρους, την εστίαση, λέγοντας πως πλήττονται μεταξύ άλλων τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, οι αυτοκινητιστές, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι σύλλογοι της περιοχής. Έκανε λόγο για την απαλλαγή τελών και μισθωμάτων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, με πρόθεση του δήμου να είναι να στηρίξουμε με τον πλέον δυνατόν τρόπο όσους μπορούμε», σημείωσε ο κ. Πλακεντάς.

Τόνισε, πως οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη για ρευστότητα, ώστε να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για μια περιοχή που ξεπέρασε και τη Γιουχάν σε επίπεδο Lockdown, αφού ξεπεράσαμε τις 102 ημέρες. «Με την ίδια σπουδή που έκλεισε μια περιοχή, με την ίδια να στηριχθεί», σημείωσε. Μάλιστα είπε ακόμη ότι το Lockdown στις 6 το απόγευμα είναι λάθος καθώς δημιουργεί συνωστισμό.

Για τα τεστ στους εκπαιδευτικούς, είπε πως στην Κοζάνη τα έκανε ο ΕΟΔΥ, από διαθέσιμα από δωρεά και τον ΕΟΔΥ. Παρενέβη ο δήμος Εορδαίας για να έρθει στην Πτολεμαΐδα και η απάντηση από τον κ. Ρωμιόπουλο ήταν αρνητική λόγω φόρτου εργασίας, αλλά με τη λειτουργία του περιφερειακού κέντρου μπορούν πλέον να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Είπε, ακόμη, ότι οι δημοτικοί αστυνόμοι είναι έξω όλο το διάστημα. Ενώ για τον Μοριακό αναλυτή, από την πρώτη φάση της πανδημίας υπήρξε συζήτηση ώστε ο δήμος να αναλάβει μέσω Πόρου την προμήθεια ενός αναλυτή για το Μποδοσάκειο. «Ο κ. Παπασωτηρίου σε μια πρώτη κουβέντα που έκανε», τόνισε ο δήμαρχος, «δηλώθηκε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι προτεραιότητα αυτή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε παρόντες στη διαδικασία. Φάνηκε ότι ίσως δεν εκτιμήθηκε σωστά ο όγκος των δειγμάτων που πάνε σε ένα μηχάνημα και αν δεν γίνει αυτό, συνεχίζουμε να είμαστε στη διαδικασία», σημείωσε ο δήμαρχος.

Επίσης, ευχαρίστησε τους υγειονομικούς για την προσφορά τους, λέγοντας πως «το Μποδοσάκειο χρειάζεται τη στήριξη όλων για να συνεχίσει να αποτελεί την κορωνίδα της υγείας στη Δυτική Μακεδονία».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.