Δικαίωση Μακεδονικού: Τα περίεργα ερωτήματα της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ στο CAS (pics)

Metrosport Team28 Ιουλίου 2022

Είναι οριστικό και αμετάκλητο. Το CAS με διευκρινιστική του επιστολή του στην ΕΠΟ γνωστοποιεί ότι δεν αλλάζει η βαθμολογία στον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής και οι τέσσερις γνωστές ομάδες ανεβαίνουν στη Super League 2.

Κάτι που σημαίνει ότι ο Μακεδονικός ορθά συμμετείχε στα μπαράζ και ανέβηκε στη Super League 2, με τη βούλα του ανώτατου αθλητικού δικαστηρίου.

Αξιο αναφοράς όμως είναι αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες συνέβη και αφορά τα περίεργα ερωτήματα της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ στο CAS. Η νομική υπηρεσία της Ομοσπονδίας χωρίς να έχει κανένα λόγο, στην επιστολή της θέτει ερωτήματα τα οποία έστρεφαν σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση τις απαντήσεις του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου, το οποίο παρ' όλα αυτά απάντησε δικαιώνοντας απολύτως τον Μακεδονικό. 

Μπορεί νομικά να χαρακτηριστεί και ως προσπάθεια χειραγώγησης της απόφασης, αλλά όπως φαίνεται... πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Το CAS αποδόμησε την περίεργη προσπάθεια της νομικής υπηρεσίας της ομοσπονδίας, η οποία εκτέθηκε νομικά από τη συγκεκριμένη της κίνηση.

Θέμα: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Σχετ.: ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ CAS ΣΤΙΣ

1) CAS 2022/A/ 8901 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΦΚΙΜΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΧΑΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

2) CAS 2022/Α/ 8902 ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

1. Όπως γνωρίζετε, με την υπ’ αριθμ. 33/2022 απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο., το παιχνίδι του δεύτερου γκρουπ της Γ κατηγορίας (μεταξύ της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ και του Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ που έληξε 2-1 υπέρ της Λευκίμμης), ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ εναντίον της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ με σκορ 3-Ο, αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί από την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ στην κατάταξη του πρωταθλήματος και επιβλήθηκε στον εν λόγω σύλλογο πρόστιμο 500.00 ευρώ.

Αυτή η προαναφερθείσα απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών της ΕΠΟ εκδόθηκε στις 10 Μαΐου 2022 (μόνο το διατακτικό) και κοινοποιήθηκε στα μέρη η απόφαση με αιτιολογία) στις 18 Μαΐου 2022 και ξανά με μια μικρή τροποποίηση στις 24 Μαΐου 2022, εφαρμόστηκε πλήρως από την ΕΠΟ όπως οφείλεται, διότι, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Πειθαρχικού Κώδικα, οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων είναι άμεσα εκτελεστές.

2. H EΠΟ διαμόρφωσε την κατάταξη του 2ου ομίλου σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης και κατά συνέπεια ο σύλλογος Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ πήρε την 1η θέση, ο σύλλογος ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ έπεσε στη 2η θέση και ο σύλλογος ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΦΚΙΜΜΗΣ χάνοντας 6 βαθμούς συνολικά τοποθετήθηκε στη ζώνη του υποβιβασμού. Η ΕΠΟ στη συνέχεια προχώρησε στην επικύρωση της καταταξης, κάτι που ήταν επιτακτική ανάγκη για την έναρξη της διαδικασίας play-ofs, όσον αφορά την άνοδο στη 2η Επαγγελματική Κατηγορία, δηλαδή στην Super League 2. Τη θέση του συλλόγου ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ στους αγώνες πλέι οφ ανόδου κατέλαβε ο Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ.

Να σημειωθεί ότι εκείνοι οι αγώνες πλέι-οφ διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν πριν από σχεδόν ένα μήνα με αποτέλεσμα ο Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ να κερδίζει την άνοδό του στην Super League 2.

3. Κατά της απόφασης της EPO για την επικύρωση της κατάταξης δεν προσβλήθηκε η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ούτε το ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, αν και δικαιούνταν και οι δύο βάσει των διατάξεων του άρθρου 20 παρ. 2 του Κανονισμού Ποδοσφαιρικών Αγώνων και του άρθρου 5 του Διαδικαστικού Κανονισμού του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

4. Ακολούθως, η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ και το ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ άσκησαν Προσφυγές κατά της ως άνω υπ' αριθ. 33/2Ο22 της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, με το CAS, το οποίο σε σύνθεση Μοναδικού Διαιτητή απέδωσε τη Διαιτητική Απόφαση {Operative Part} στην παραπομπή, κρίνοντας ότι και οι δύο προσφυγές έγιναν μερικώς δεκτές και ότι:

«Η Απόφαση 33/202α που εκδόθηκε από την Επιτροπή Προσφυγών του ΕΠΟ που εκδόθηκε στις 10 Μαΐου 2022 ακυρώνεται και αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

A). Η αγωγή που άσκησε ο ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ κατά της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ στις 8 Απριλίου 2O22 απορρίπτεται.

Β) Το παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής μεταξύ του Μακεδονικού και της Αθλητικής Ένωσης Λευκίμμης δεν κατέπεσε από την Αθλητική Ένωση Λευκίμμης

Γ) Δεν αφαιρούνται βαθμοί από την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ.

Δ) Κανενα πρόστιμο δεν πρέπει να επιβληθεί στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ.»

5. Με τον ίδιο ισχυρισμό, το CAS απέρριψε τα αντίστοιχα αιτήματα απαλλαγής των Εφετών ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΦΚΙΜΜΗΣ 8ο αίτημα απαλλαγής και ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 10ο αίτημα ελάφρυνσης που ανέφερε ότι «ο Β' Όμιλος της 3ης κατηγορίας σύμφωνα με το άρθρο 2O(2) FMR, ώστε το ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗ 1928 να πάρει την πρώτη θέση της βαθμολογίας με 47 βαθμούς και να του επιτραπεί να συμμετάσχει στα play off για την άνοδο στη Super League 2 για τη σεζόν NOTE/2OC3 .» ως απαράδεκτο.

6. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επιθυμεί την ορθή επιβολή του εν λόγω άρθρου του CAS, καθώς είναι υποχρεωμένη να το πράξει σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 64 του Καταστατικού της. Ωστόσο, θα θέλαμε να εκθέσουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ενόψει μιας τέτοιας επιβολής επί του παρόντος, για την επίλυση των οποίων ζητάμε την άποψή σας.

Δεδομένου ότι η απόφαση ακυρώνει την απόφαση αριθ. 33/2022 που εκδόθηκε από την ΕΠΟ και αντικαθιστά το διατακτικό της με το παραπάνω, η συνακόλουθη εφαρμογή του από της ΕΠΟ, εξ ανάγκης, συνεπάγεται τροποποιήσεις στην τελική κατάταξη του 2ου ομίλου. Αυτό το αποτέλεσμα λαμβάνει χώρα παρόλο που |i) τα σχετικά αιτήματα για απαλλαγή από τους Εφέτες έχουν επαναληφθεί από το CAS και {ii} αμφότεροι οι Εφέτες δεν άσκησαν έφεση κατά της επικύρωσης της κατάταξης από της ΕΠΟ, με τον αρμόδιο Δικαστήριο Διαιτησίας για το Ποδόσφαιρο της ΕΠΟ. Η επιβολή του διατακτικού της απόφασης του CAS στην διαμορφώνει την κατάταξη του 2ου ομίλου πλέον ως εξής: 1η θέση, ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ. 2Η θέση : ΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ και 6η θέση ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΦΚΙΜΜΗΣ (με 33 βαθμούς, που επιτρέπουν στον σύλλογο να παραμείνει. στη Τρίτη κατηγορία).

7. Το κύριο ζήτημα

Επομένως, με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Είναι θεμιτό και σύμφωνα με το πνεύμα της απόφασης του CAS, η επιβολή του τελευταίου με την ταυτόχρονη διόρθωση της κατάταξης των ομάδων του 2ου γκρουπ, παρόλο που τα σχετικά αιτήματα απαλλαγής που υποβλήθηκαν από τους Εφέτες απορρίφθηκαν και τα δύο από το CAS, ως απαράδεκτα;

2) Καθώς είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη διόρθωση (τροποποίηση) της κατάταξης για την επιβολή του βραβείου CAS, εάν αυτή η διόρθωση εφαρμοστεί εκ των υστέρων, δηλαδή από τη στιγμή της επιβολής του βραβείου CAS ή αναφέρεται στο παρελθόν (π.χ. αληθές) δηλαδή κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών (10.5.2022)* Με άλλα λόγια, εάν η διόρθωση αυτή οδηγήσει αναγκαστικά στις συνέπειες που έχει η τροποποίηση της κατάταξης (αναδρομικά από 10.5.2022), δηλαδή την τροποποίηση των ομάδων που προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στα πλέι οφ και η επανάληψη της φάσης των plav-off ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ να αγωνιστεί για την άνοδό του στη Super League 2;

3) Υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος επιβολής της απόφασης του CAS που μας διαφεύγει;

Δείτε το ντοκουμέντο της απόφασης του CAS 









Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.