Μητσοτάκης: 800 ευρώ και όχι 534 για αναστολή εργασίας, lockdown μέχρι 30 Νοεμβρίου! Ολα τα μέτρα

Metrosport Team05 Νοεμβρίου 2020

Πανελλαδικό Lockdown ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, παρόντος του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα. 

Ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και για τρείς εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Όπως έκανε γνωστό θα είναι ένα διαφορετικό Lockdown εν συγκρίσει με εκείνο της πρώτης φάσης της πανδημίας, καθώς θα μείνουν ανοικτά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ θα κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Επανενεργοποιούνται τα SMS»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε έπειτα: «Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης».

Όσο για τι λαμβάνει τώρα τα μέτρα; 

«Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε.

«Θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα»

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός εξήγησε για τα δραστικά μέτρα και το timing: «Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μια φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών. Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε.

«Επίδομα 800 ευρώ αντί για 534»

Όσον αφορά στον τομέα της οικονομίας που πλήττεται από το γενικό Lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Όσοι είναι σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534. Είναι η ελάχιστη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε. Όσα επιδόματα έληξαν θα επεκταθούν και θα δοθεί εφάπαξ ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους. Θα δοθεί μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Έχουμε απόθεμα 37 δισεκατομμύρια ευρώ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.