ΠΕΡΥΣΙ & ΦΕΤΟΣ: Διαφορές που βγάζουν... μάτι στον ΠΑΟΚ

Metrosport Team04 Φεβρουαρίου 2020

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

O ΠΑΟΚ ηττήθηκε δίκαια και με κάτω τα χέρια από τον Παναθηναικό με 2-0 . Αυτή ήταν η δεύτερη του ήττα τη φετινή χρονιά, μετά από εκείνη στο Κ.Βικελίδης και ενώ ήταν αήττητος από τον Μάρτιο του 2018. Στην πορεία του ο ΠΑΟΚ έφτασε ως το νταμπλ της σεζόν που μας πέρασε αλλά απέκτησε και ένα “μέταλλο” νικητή που κανείς δεν μπορούσε να σπάσει. Αυτό το “μέταλλο” δείχνει, πλέον, να έχει χάσει.          

Άμυνα: Το μεγαλύτερο του όπλο μετατράπηκε σε χτυπητή αδυναμία

Για πολλούς η εξαιρετική αμυντική λειτουργία του «Δικεφάλου» ήταν αυτή που τον οδήγησε στις μεγάλες επιτυχίες και τους τίτλους, καθώς ως γνωστόν όλα ξεκινάνε και τελειώνουν από την πίσω ζώνη. Οι ίδιοι οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν αυτό. Οι “ασπρόμαυροι” με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο τιμόνι ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά με μόλις 14 γκολ παθητικό. Αριθμός ρεκόρ για τον Δικέφαλο στο ελληνικό πρωτάθλημα, ένα από τα πολλά ρεκόρ που κατέρριψε ο ΠΑΟΚ πέρυσι. Φέτος, μετά από 22 αγώνες πρωταθλήματος μετράει ήδη 20 γκολ παθητικό, τα 13 εκ των οποίων τα δέχτηκε σε ντέρμπι. Συγκεκριμένα δέχθηκε έξι γκολ σε δύο αναμετρήσεις από τον Άρη, τέσσερα από τον Παναθηναικό, δύο από την ΑΕΚ και ένα από τον Ολυμπιακό.Ο περσινός ΠΑΟΚ κέρδιζε τα μεγάλα παιχνίδια ως ένα μεγάλο βαθμό χάρη στην άμυνα του, η οποία φέτος μέχρι τώρα τον έχει “προδώσει”.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πεντάδα (μαζί με τον τερματοφύλακα) της αμυντικής γραμμής των “ασπρόμαυρων” έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με την σεζόν 2018-2019. Η σταθερότητα και η αξιοπιστία του εντυπωσιακού περσινού Πασχαλάκη δεν υφίσταται πια. Ο Έλληνας πορτιέρε έχει χάσει την θέση του στην 11αδα από τον Ζίβκοβιτς που δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμα με τις εμφανίσεις του. Παρτενέρ του Κρέσπο είναι πλέον ο Ίνγκασον, ενώ στα άκρα αγωνίζονται ο Μάτος και ο σταθερά φορμαρισμένος Γιαννούλης. Το νόημα και το συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι ένα πολύ σημαντικό ατού του Δικεφάλου μετατράπηκε σε μία χτυπητή αδυναμία που του έχει προκαλέσει πολύπλευρες και πολύτιμες απώλειες βαθμών,αλλά κυρίως τον έχει κάνει να χάσει την εμπιστοσύνη και την σιγουριά στο παιχνίδι του που μέχρι πρότινος πήγαζε από τα μετόπισθεν.

Έλλειψη πάθους και φαντασίας στο παιχνίδι του

Αρκεί να δει κάποιος την περσινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Τότε που ήταν καταιγιστικός, δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο του αγώνα και κατά βάση τον καθοδηγούσε το πάθος του.Έτσι αντιμετώπιζε την κάθε αναμέτρηση του την περσινή χρονιά. Ακόμα και στις (λιγοστές) κακές του μέρες. Φέτος,μπορεί η ποιότητα,το βάθος του ρόστερ και η νοοτροπία του πρωταθλητή να του δίνουν τις νίκες που χρειάζεται,ωστόσο η εμφανής έλλειψη πάθους,δύναμης και συγκέντρωσης που παρατηρείται στους περισσότερους φετινούς του αγώνες είναι κάτι που προβληματίζει έντονα τον κόσμο της ομάδας που έχει συνηθίσει σε μία διαφορετική εικόνα. Αυτή που είχε τον ΠΑΟΚ όχι απλά να ιδρώνει, αλλά να “ματώνει” την φανέλα σε κάθε έδρα και σε κάθε ματς.

Δεν κερδίζει τα ντέρμπι

Ο ΠΑΟΚ μετρά μόλις μία νίκη σε επτά ντέρμπι φέτος, ενώ πέρυσι κατάφερε να “σκοντάψει” και να χάσει βαθμούς μόνο σε δύο ματς (με τον Άρη στην Τούμπα και με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ). Τα μεγάλα ματς είναι αυτά που κερδίζουν τίτλους, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο τώρα που έχουν μπει στην εξίσωση και τα play-off! Ένας Μίσιτς ή ένας Βιειρίνια δεν αρκούν κόντρα σε ομάδες όπως ο χθεσινός Παναθηναϊκός.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -2 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Στην ίδια χρονική περίοδο πέρυσι βρισκόταν στο +5 από τους “ερυθρόλευκους” και ουσιαστικά είχε την ευκαιρία να “κλειδώσει” από τον Φλεβάρη το πρωτάθλημα στον μεταξύ τους αγώνα στις 8 Φεβρουαρίου στην Τούμπα.Όπως και έκανε με την συνέχεια να είναι γνωστή σε όλους μας. Η αγωνιστική του εικόνα και η μέχρι τώρα κακή του νοοτροπία και απόδοση στα κρίσιμα ματς είναι στοιχεία που πρέπει να λύσει άμεσα ο “Δικέφαλος” αν θέλει να διαγράψει μία παρόμοια (γιατί ίδια δεν γίνεται) χρονιά με την προηγούμενη.Δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι αυτή τη στιγμή είναι εκτός στόχου ή δεν μπορεί να καλύψει την απόσταση των δύο βαθμών. Ούτως ή άλλως ο ίδιος ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι στα δύσκολα μπορεί και ανταπεξέρχεται καλύτερα.

Η μεταγραφική περίοδος και η σημασία της

Όχι έναν, όχι δύο αλλά έξι ποδοσφαιριστές απέκτησε ο ΠΑΟΚ κατά την διάρκεια του περασμένου Γενάρη. Ενισχύθηκε άμεσα, εκεί που πονούσε με παίκτες πρώτης γραμμής οι οποίοι είτε συνεισέφεραν τα μέγιστα για την κατάκτηση του νταμπλ, είτε αποτέλεσαν επένδυση για το μέλλον καθώς Γιαννούλης, Ίνγκασον, Μίσιτς και Σφιντέρσκι που αποκτήθηκαν ακριβώς πριν ένα χρόνο αποτελούν πλέον βασικές και αναντικατάστατες σταθερές της ομάδας. Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα ήρθε από την Πόρτο για να σηκώσει τα πάντα και να λατρευτεί όσο λίγοι στην Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμα και ο..φευγάτος Πέδρο Ενρίκε βοήθησε με ορισμένα κρίσιμα τέρματα.

Στη φετινή, χειμερινή μεταγραφική περίοδο ο ΠΑΟΚ έμεινε ουσιαστικά ανενεργός κάτι μοναδικό στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ. Μένει να διαπιστωθεί αν ο Δικέφαλος μπορεί να περιορίσει τις αδυναμίες της ως το τέλος της σεζόν, προκειμένου να φτάσει στους στόχους της, στους δύο δηλαδή εγχώριους τίτλους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.