Το 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) στις Αχαρνές επισκέφθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη (8/4) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό, Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο, Γεώργιο Κωστίδη.
Κατά την επίσκεψη, ενημερώθηκε για την πρόοδο στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), καθώς και για την επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τη στρατιωτική ηγεσία, η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, η παραγωγή από 1.000 drones ετησίως έχει φτάσει πλέον τα 4.000, με στόχο περαιτέρω ενίσχυση το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν:
- πρότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
- η γραμμή παραγωγής
- οι κινητές μονάδες κατασκευής drones
Οι κινητές μονάδες αποτελούν αυτόνομα συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή, επισκευή και δοκιμές drones στο πεδίο.
Σχέδιο για ανάπτυξη σε όλες τις Ταξιαρχίες
Κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί η ανάπτυξη κινητών μονάδων παραγωγής που θα συνοδεύουν επιχειρησιακούς σχηματισμούς.
Στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι:
- αρχικά η υποστήριξη μεγάλων σχηματισμών
- σε επόμενο στάδιο η κάλυψη όλων των Ταξιαρχιών
Με τον τρόπο αυτό, κάθε Ταξιαρχία θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής και επισκευής drones σε πραγματικό χρόνο.
Έμφαση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, καθώς και στον ρόλο φορέων όπως το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές.
Έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών
Κατά την επίσκεψη, ο Υπουργός περιηγήθηκε και στα εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), όπου παρουσιάστηκαν νέα μοντέλα drones με τεχνολογίες αιχμής.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το 316 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού στους Τοξότες Ξάνθης, όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες παραγωγής και υποστήριξης συστημάτων μη επανδρωμένων.
Δηλώσεις Δένδια
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως «σημαντικό βήμα» για τη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων παραγωγής drones και αντι-drone συστημάτων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής περιορίζει την ανάγκη προμηθειών από το εξωτερικό.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube