«Δεν υπάρχει άλλος παίκτης σαν τον Τάισον στην Ελλάδα, αρκεί ο ΠΑΟΚ να...»

Κώστας Πετρωτός10 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη στον Κώστα Πετρωτό


Στις 16 Απριλίου 2021, ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα αποχώρησε και επίσημα από την Σαχτάρ για να επιστρέψει στην πατρίδα του την Βραζιλία και την Ιντερνασιονάλ. Ο Εβγέν Κράσνικοφ, ο άνθρωπος που τον είχε φέρει στην Ευρώπη, σε έναν λογαριασμό της «οικογένειας της Μέταλιστ» στο facebook έγραψε:

«Τάισον! Φαινόμενο!

Ευχαριστώ, είσαι ιδιοφυΐα!

Σ’ ευχαριστώ για τις μεγάλες νίκες!

Σ’ ευχαριστώ για το ταλέντο, το χάρισμα και τον χαρακτήρα σου!

Ευχαριστούμε για τις σπουδαίες επιτυχίες και τους αγώνες!

Θρύλος! Σ’ ευχαριστώ για όλα!!!».

Για τον νυν αθλητικό διευθυντή της Ντίνπρο 1, δεν ήταν απλά το κλείσιμο της παρουσίας ενός παίκτη που ο ίδιος είχε επιλέξει στο ουκρανικό ποδόσφαιρο. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο, αφού τον είχε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή που τον εντόπισε, όπως ο πατέρας τον γιο.

Τον Αύγουστο του 2010, ως αντιπρόεδρος και αθλητικός διευθυντής της Μέταλιστ, ο Κράσνικοφ έπαιρνε μία απόφαση που έμελλε να σημαδέψει το ουκρανικό ποδόσφαιρο: έπεισε την διοίκηση της ουκρανικής ομάδας να δώσει έξι εκατομμύρια ευρώ για τον 22χρονο βραζιλιάνο μάγο που είχε ήδη να κατακτήσει Κόπα Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα, αλλά δεν είχε «πείσει» την μόνιμα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο της χώρας του καφέ, Σαχτάρ να τον αποκτήσει. Όταν η ομάδα του Αχμέτοφ αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2013 να εντάξει στο ρόστερ της τον Τάισον με την ταμπέλα της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του ουκρανικού ποδοσφαίρου, ο Κράσνκιοφ αποκάλυψε: «Η Σαχτάρ δεν είχε αγοράσει τον Τάισον απευθείας από την Ιντερνασιονάλ, γιατί είχε ακούσει διάφορα. Ότι ήταν τρελός, ότι είχε θέματα συμπεριφοράς… Είχα μιλήσει και με τον πρόεδρο της Σαχτάρ. Δώσαμε τα έξι εκατομμύρια για οποία επέμεινα πολύ, στα 21 του είχε κερδίσει Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα...».

Ο Εβγέν Κράσνικοφ είναι ο άνθρωπος που έφερε τον Τάισον στην Ευρώπη και φυσικά αυτός που τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η αρχική σκέψη του γράφοντος ήταν να τον φιλοξενήσουμε στο «Metropolis 95,5», τα αγγλικά του όμως δεν το επέτρεπαν. Φρόντισε, όμως, να είναι προετοιμασμένος για μία συνέντευξη στο metrosport.gr. Εβαλε στην συνομιλία μας και την συνεργάτιδά του στο γραφείο του ως αθλητικός διευθυντής της Ντίνπρο 1 και άρχισε να μιλά για τον Τάισον, κάνοντας πού και πού παύση για μετάφραση. Τα όσα μας είπε… απολαυστικά (πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την ατάκα του ότι στα 27 του ο Τάισον ήταν ίσως ο καλύτερος μεσοεπιθετικός της Βραζιλίας πίσω από τον Νεϊμάρ) και σίγουρα θια συζητηθούν. Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα αντιληφθείτε το γιατί.


-Κύριε Κράσνικοφ, πείτε μας αρχικά πώς άρχισε η σχέση σας με τον Τάισον

«Εκανα τα πάντα για να τον φέρω από τη Ιντερνασιονάλ στην Ευρώπη. Είχα πολύ καλές πληροφορίες από του σκάουτερ της Μέταλιστ, μίλησα με τον πρόεδρο και τον έπεισα να δώσει τα έξι εκατομμύρια. Είναι δύσκολος άνθρωπός ο Τάισον, δύσκολος χαρακτήρας, όπως οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες. Όταν έφτασε στην Ουκρανία έγινε γιος μου και έτσι παραμένει ακόμη. Είναι όμως ωραίος τύπος αν το γνωρίσεις καλά και αν του φερθείς καλά σου το ανταποδίδει. Αυτό πρέπει να κάνει και ο ΠΑΟΚ και αν το καταφέρει είμαι σίγουρος ότι θα του προσφέρει πολλά ακόμη και σε αυτή την ηλικία. Επαναλαμβάνω, αν βρεις τον τρόπο να επικοινωνήσεις σωστά μαζί του θα σου δώσει το καλύτερο. Είναι καλό και ντροπαλό παιδί».


-Πιστεύετε, λοιπόν, ότι θα προσφέρει στον ΠΑΟΚ;

«Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι από τότε που πήγε στην Βραζιλία, αν και διατηρούμε επαφή, αλλά μπορεί να προσφέρει παντού. Θέλει απλά σωστή προσέγγιση. Και με την Σαχτάρ που γράφτηκαν πολλά, στο τέλος έφυγε σαν φίλος και χάρισε και χρήματα για να πάει στην Ιντερνασιονάλ. Είναι παίκτης που μπορεί να παίξει παντού και στα άκρα και στον άξονα».


-Επιμένετε πολύ στο θέμα του χαρακτήρα και της διαχείρισής του. Δεν πιστεύετε ότι ο Ραζβάν Λοτσέσκου έχει ένα πλεονέκτημα πάνω σε αυτό το κομμάτι γιατί ο Τάισον στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον πατέρα του;

«Ξέρω τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Είναι καλός προπονητής και σίγουρα θα τον βοηθήσει και η καλή σχέση του πατέρα του Μιρτσέα με τον Τάισον. Εκανε φανταστική δουλειά στην Σαχτάρ ο Τάισον. Εμείς τον πήραμε έξι εκατομμύρια και η Σαχτάρ έδωσε είκοσι για να τον αποκτήσει, ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στο ουκρανικό ποδόσφαιρο».


-Προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν ομάδες από την Ευρώπη;


«Στα 31 του τον ήθελε η Μίλαν. Απ’ ότι γνωρίζω, έδινε 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η Σαχτάρ αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε να χάσει έναν από τους πιο κομβικούς παίκτες της».


-Έχετε εικόνα από το ελληνικό πρωτάθλημα; Τι μπορεί να δώσει ο Τάισον;

«Αν είναι σωματικά σε καλή κατάσταση, ο ΠΑΟΚ παίρνει έναν πάρα πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Παρακολουθώ το ελληνικό Πρωτάθλημα και μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει παίκτης σαν τον Τάισον. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που στα 27 του ήταν ίσως ο καλύτερος μεσοεπιθετικός που είχε η Βραζιλία πίσω από τον Νεϊμάρ. Αν έπαιζε στην Ισπανία και όχι στην Ουκρανία θα είχε μόνιμη θέση στην εθνική. Το μόνο που δεν ξέρω είναι σε τι κατάσταση είναι τώρα, γιατί δεν γνωρίζω τι έκανε στην Ιντερνασιονάλ. Για μένα, λόγω ηλικίας, γιατί πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο τώρα να παίζει εξτρέμ, το καλύτερο θα είναι να πάρει έναν ρόλο σαν του Μόντριτς. Λίγο πιο πίσω, στον άξονα, με την ποιότητά του να καταφέρει πολλά».


-Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι στο κλείσιμο της κουβέντας μας;

«Όπως είπα και πριn αν ο ΠΑΟΚ τον διαχειριστεί σωστά, παίρνει έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή που θα τον βοηθήσει πολύ, Εύχομαι η συνεργασία τους να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.