Δε δεσμεύει την επιτροπή δεοντολογίας η εισήγηση της ερευνήτριάς της;

Στέλιος Γρηγοριάδης26 Απριλίου 2020

Αγαπητό Metrosport.gr,

Μετά την αποκάλυψη της εισήγησης της Παναγιώτας Σπανού, που παρέπεμψε τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό (μαζί με τον Σπανό και τον Ατρόμητο και 13 ακόμα φυσικά πρόσωπα) στην Ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: Γιατί να είναι δεσμευτική για τα δικαιοδοτικά όργανα της Σούπερ Λίγκα και της ΕΠΟ η εισήγηση της αστείας Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και να μην είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας η εισήγηση της ίδιας της Επιτροπής Δεοντολογίας;

Προσέξτε: Δύο δικαιοδοτικά όργανα, το πρωτοβάθμιο της Σούπερ Λίγκα και το δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ, που αποτελούνται από δικαστές, έκριναν ότι δεσμεύονται από την εισήγηση του... Αρκούδη και της... Μαρούπα. Κι ας είχαμε επίσημες δηλώσεις περί του αντιθέτου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας και υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Εδώ τώρα, είναι δυνατόν να μην κρίνει η Ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι δεσμεύεται από την εισήγηση της ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ερευνήτριας; Της ερευνήτριας και εισηγήτριας της ΙΔΙΑΣ της Επιτροπής Δεοντολογίας;

Ξέρω ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα δώσουν την εξής απάντηση: “Στην Ελλάδα ζούμε και όλα είναι δυνατά. Σιγά μην ακουμπήσουν τον Μαρινάκη. Σιγά μην καταδικάσουν τον... πραγματικό πρωθυπουργό της Ελλάδας και την ομάδα του”. Δεν είμαι αιθεροβάμων. Κι εγώ την ίδια απάντηση δίνει με πόνο ψυχής γι' αυτή την ταλαίπωρη χώρα, που όλοι φοβόμαστε ότι ποτέ δεν θα απαλλαγεί από τις αδικίες και τις ανισότητες που επιβάλλει ο νόμος του ισχυρού. Εναν νόμο στον οποίο υποκύπτει ακόμη και το ίδιο το κράτος.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και η κοινή λογική. Η οποία δεν παύω να ελπίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα επικρατεί.

Δεν γίνεται από τη μία πλευρά να αποφαίνεται μια... ψευτοντεντέκτιβ ονόματι Μαρούπα ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης, επειδή έκανε στην Ξάνθη πέντε-έξι καφενειακές συζητήσεις και τράβηξε και κάποιες φωτογραφίες με το κινητό της και το δικό της... περισπούδαστο πόρισμα να το κάνουν ευαγγέλιο οι δικαστές δύο δικαιοδοτικών οργάνων και από την άλλη να υπάρχει μια εισήγηση της ερευνήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, την οποία η Ολομέλεια της ίδιας της Επιτροπής Δεοντολογίας θα τη γράψει στα παλιά της τα παπούτσια και θα την ακυρώσει. Δεν γίνεται. Δεν το χωράει ο νους.

Η εισήγηση της Παναγιώτας Σπανού τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί τον Ολυμπιακό, τον Ατρόμητο, τον Μαρινάκη και τον Σπανό, μαζί με τους υπόλοιπους, καθώς καταλήγει σε ένα πόρισμα-καταπέλτη.

“Ενήργηαν, λέει, κατά τρόπο που βλάπτει την ακεραιότητα των αγώνων, αντιαθλητικά, ανήθικα και διεφθαρμένα, με τον επιπρόσθετο σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους και σε τρίτους περιουσιακά οφέλη μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, σκοπό τον οποίο εν τέλει πέτυχαν”. Δηλαδή, όχι μόνο χειραγώγησαν αγώνες, αλλά κονόμησαν και στο Στοίχημα. Αντιαθλητικά, ανήθικα και διεφθαρμένα...

Για όλα αυτά, λοιπόν, ο πειθαρχικός κώδικας, που κανείς μα κανείς δεν μπορεί να παρέμβει για να τον αλλάξει, προβλέπει σαφέστατα τις ποινές. Υποβιβασμός των ομάδων και ισόβιος αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο των φυσικών προσώπων. Αυτές είναι οι ποινές και δεν υπάρχουν άλλες. Και αυτές ακριβώς προτείνει η Παναγιώτα Σπανού, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τον πειθαρχικό κώδικα. Τι θα πει, λοιπόν, τώρα η Ολομέλεια; Οτι δεν είναι αυτές οι ποινές; Η, μήπως, ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώωες περιστερές; Φοβάμαι κατά βάθος ότι θα συμβεί, με χίλια δυο νομικίστικα τερτίπια, αλλά αρνούμαι να το πιστέψω.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.