Δεν... παιζόμαστε οι Ελληνες, είμαστε στην... κοσμάρα μας

Δημήτρης Κανελλάκης21 Μαρτίου 2020

Δεν... παιζόμαστε με τίποτε οι Ελληνες. Είμαστε στην... κοσμάρα μας. Εντελώς... Ούτε τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ακούμε, ούτε τις δραματικές προειδοποιήσεις του επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Συνεχίζουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας. Εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε λες και δεν τρέχει τίποτε. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε το αμαξάκι μας, να βάλουμε μέσα την οικογένειά μας και να πάμε στο εξοχικό μας, ή να κλείσουμε εισιτήρια και να πάρουμε το πρώτο καράβι για ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά, να απολαύσουμε τον ήλιο και την θάλασσα.

Εχω την αίσθηση ότι ειδικά για ορισμένους συμπολίτες μας, αυτούς που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα έχουν καμία απολύτως οικονομική συνέπεια από αυτή την κατάσταση, που η δουλειά τους είναι εκεί και τους περιμένει, ότι ο μισθός τους... βρέξει-χιονίσει θα βρίσκεται στο λογαριασμό τους την πρώτη του μήνα, η περίοδος που ζούμε είναι κάτι σαν μια ευκαιρία για έξτρα διακοπές μέσα στη χρονιά, με την άδεια πληρωμένη.

Οι αντιδράσεις τους αυτό δείχνουν. Οσοι κάνουν ουρές στα λιμάνια, στα διόδια και στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας για να φύγουν από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις, για να πάνε στα νησιά, στους παραθαλάσσιους προορισμούς, στα χωριά τους, επιδεικνύουν συμπεριφορά απόλυτης ανευθυνότητας.

Είναι δυνατόν να μην περνάει από το μυαλό τους ότι μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού; Είναι δυνατό να μην περνάει από το μυαλό τους ότι μπορεί μία “καθαρή” από τον ιό περιοχή να τη μολύνουν; Είναι δυνατό να μην περνάει από το μυαλό τους ότι αν νοσήσουν σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη, ακόμη χειρότερα σε ένα νησί, δεν θα μπορούν να έχουν την φροντίδα που χρειάζονται και την ιατρική και νοσοκομειακή υποστήριξη αν νοσήσουν βαριά;

Η απάντηση είναι ότι, μάλλον, δεν τα σκέφτονται όλα τα παραπάνω. Πραγματικά, δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις συμπεριφορές δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, όταν οι προτροπές κυβέρνησης και ειδικών επιστημόνων είναι για να κάνουμε όλοι μας τα εντελώς αντίθετα.

ΥΓ.: Ακουγα χθες τον φοροτεχνικό, Δημήτρη Πανοζάχο, στην εκπομπή του Γιώργου Μπούζου να απαντάει σε κάθε ερώτημα για τους δικαιούχους του επιδόματος, της αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών, δανειακών υποχρεώσεων. Ηταν κατατοπιστικότατος. Πρέπει, όμως, να ισχύσει, κι αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης, φυσικά, αυτό που έλεγε και ξανάλεγε ο κ. Πανοζάχος, ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, δηλαδή, και να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις τις επόμενες ημέρες, αφού υπάρχουν κλάδοι και εργαζόμενοι που δεν έχουν προβλεφθεί παρότι πλήττονται πάρα πολύ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.