Δεν είναι ο Ζαγοράκης το πρόβλημα, αλλά η ολιστική μελέτη των UEFA-FIFA

Δημήτρης Κανελλάκης03 Φεβρουαρίου 2021

Δεν είναι ο Ζαγοράκης το πρόβλημα των προέδρων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ειδικά των 40 που δημοσιοποίησαν ήδη την αντίδρασή τους με σχετική ανακοίνωση.

Ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχτηκε την εισήγηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να στηρίξει τον αρχηγό της Πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004 εφόσον αυτός θελήσει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ, είναι το πρόβλημα για τους προέδρους των ΕΠΣ.

Το πρόβλημά τους, γι' αυτό και οι αντιδράσεις, είναι ότι καταλαβαίνουν πως πλησιάζει η ώρα για να χάσουν τα προνόμια που είχαν εδώ και δεκαετίες και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους, την οποία είχαν ανάγκη οι ισχυροί του ποδοσφαίρου για να προστατεύουν τα συμφέροντά τους μέσω του κορυφαίου θεσμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εφόσον τα πράγματα εξελιχτούν όπως φαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πρόεδροι των ΕΠΣ θα πάνε στην άκρη.

Της ΕΠΟ θα ηγείται πρόεδρος ο οποίος δεν θα είναι ένας εξ αυτών (των προέδρων ΕΠΣ), η ομοσπονδία θα διοικείται από CEO με (υπερ) αυξημένες αρμοδιότητες, με το νέο εκλεκτορικό σώμα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα αυξήσει πάρα πολύ την ισχύ του και ως προς το σκέλος της εκλογής διοίκησης, όχι μόνο υποστήριξης ενός υποψηφίου.

Αυτό είναι το πρόβλημά τους, λοιπόν, ότι όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς την ενσωμάτωση στο καταστατικό της ΕΠΟ του μεγαλύτερου μέρους των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην ολιστική μελέτη που παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση οι υπερεθνικές ομοσπονδίες.

Ο,τι πρόκειται να γίνει, δηλαδή, θα γίνει με τις ευλογίες της UEFA και της FIFA, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και με γνώμονα την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, που την... ακούμε από το 2017 αλλά δεν τη... βλέπουμε.

Το πρόβλημα των 40 Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων είναι ότι ο Αυγενάκης το λέει ότι «η UEFA και η FIFA έστειλαν την ολιστική μελέτη και θα την εφαρμόσουμε στο ακέραιο” και το εννοεί.

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, ό,τι είπε ο Αυγενάκης, όποιες αντιδράσεις κι αν προκάλεσε με την μεταρρύθμιση του, όσο σφοδρές κι αν ήταν οι επιθέσεις που δέχτηκε, δεν έκανε πίσω σε τίποτε.

Υποθέτω ότι το ίδιο θα συμβεί και με το ποδόσφαιρο, καθώς και αυτή τη φορά έχει την έγκριση του πρωθυπουργού.

Τη βούλησή του την επανέλαβε ο Αυγενάκης και στην συνέντευξη που έδωσε προχθές στο Βήμα της Κυριακής.

“Ο Ζαγοράκης μπορεί να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, έχει φτάσει, πλέον, η ώρα”, είπε, καθιστώντας για μια ακόμη φορά σαφές ότι δεν αρκεί να ζητάμε από τις υπερεθνικές ομοσπονδίες να μας προτείνουν πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά χρειάζεται να εφαρμόζουμε κιόλας αυτά που μας εισηγούνται.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.