Δεν είναι δουλειά του γιατρού τα γραφειοκρατικά

Metrosport Team18 Ιουλίου 2020

* Ο αρχιτέκτονας- συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής των 90 χρόνων του ΠΑΟΚ, Μιλτιάδης Πολυβίου καταγράφει τα συμπεράσματα από την υπόθεση των ληγμένων καρτών υγείας που «πλήγωσε» τον Δικέφαλο.

Τώρα που η αναταραχή από την γκάφα με τα αθεώρητα δελτία υγείας των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ δείχνει να καταλαγιάζει, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και χωρίς βιαστικές κρίσεις. 

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η θεώρηση αυτών των δελτίων στην Ελλάδα έχει καταλήξει, δυστυχώς, να αποτελεί μια καθαρά τυπική διαδικασία χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση προς τα πράγματα. Ως εκ τούτου θέλω να πιστεύω ότι η διοίκηση της ΠΑΕ έκανε αποδεκτή την παραίτηση του επικεφαλής του ιατρικού τιμ κ. Παπασούλη γιατί απλώς ήθελε έτσι να προσπαθήσει να εκτονώσει κάπως την έκρηξη των δικαιολογημένων αντιδράσεων των οπαδών για την εν λόγω σοβαρή αβλεψία και όχι γιατί όντως θεωρούσε ότι εκείνος ήταν ο υπεύθυνος γι’ αυτήν. 

Κατά τη γνώμη μου δεν θα αποτελούσε ένδειξη σωστής οργανωτικής λογικής της ΠΑΕ εάν όντως οι ιθύνοντές της έχουν την αντίληψη ότι η εν λόγω γκάφα πρέπει να χρεωθεί στον αρχίατρο της ομάδας. Η ανάθεση από ένα σοβαρό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό κλαμπ της ευθύνης για την υγεία των ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του σε κάποιο γιατρό γίνεται βέβαια μετά από προσεκτική εξέταση του βιογραφικού των υποψηφίων, με βάση ασφαλώς τα σχετικά προσόντα, εάν δηλαδή αυτός έχει κάνει τις σπουδές που απαιτεί η θέση αυτή, με μεταπτυχιακά κλπ στις αντίστοιχες ειδικότητες και εάν έχει την ανάλογη εμπειρία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο και λεπτό αυτό έργο. Θεωρώ αυτονόητο πως έτσι θα επιλέχθηκε ο κ. Παπασούλης και συνεπώς δεν γίνεται παρά να καλύπτει αυτές τις προδιαγραφές. 

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι έξω από κάθε λογική έναν γιατρό με τέτοια προσόντα (που ασφαλώς τον πληρώνεις ανάλογα) να μην του δίνεις τη δυνατότητα, όπως θα έπρεπε, να έχει ως μοναδική έγνοια του την υγεία και την αγωνιστική ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών για τους οποίους δαπανάς δεκάδες εκατομμύρια, αλλά να θεωρείς ότι πρέπει να τον απασχολεί επί πλέον και η μέριμνα και για κάποιες απλούστατες δουλειές καθαρά γραφειοκρατικού χαρακτήρα που δεν έχουν ουσιαστική ιατρική διάσταση και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποτελούν φροντίδα άλλων, δηλαδή στην ουσία να μην τον βοηθάς να αφοσιωθεί ολότελα στην τόσο καίρια για τις φιλοδοξίες σου δουλειά για την οποία ακριβώς τον προσέλαβες. 

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω πως ακριβώς λειτουργούσε η οργανωτική δομή της ΠΑΕ, έχω πάντως την πεποίθηση πως ο κ. Παπασούλης σίγουρα θα αισθάνεται αδικημένος από την κατάληξη της όλης ιστορίας. Εν τέλει ας ευχηθούμε η παραίτηση την οποία υπέβαλε με αξιοπρέπεια ο κ. Παπασούλης να γίνει η αφορμή να ξανασκεφτούν οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ποια θα πρέπει να είναι η λογική μιας ορθολογικής κατανομής αρμοδιοτήτων και ευθυνών στην δομή της οργάνωσής της, γιατί νομίζω πως, αν η στενοκέφαλη οργανωτική αντίληψη που φανερώνει ο καταλογισμός από την ΠΑΕ της ευθύνης για την συγκεκριμένη γκάφα σε λάθος κατεύθυνση χαρακτηρίζει και τους άλλους τομείς της συγκρότησής της, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της δεν θα είναι ανάλογη των χρημάτων που επενδύονται σ’ αυτήν. 

Μιλτιάδης Δ. Πολυβίου

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.