Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18 ετών

Δημήτρης Καλαϊτζής10 Ιανουαρίου 2022

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έναρξη της σημερινής (10/1) ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου όσοι είναι κάτω των 18 ετών. 

«Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση. Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική. Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης. Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής, σε άτομα που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα ή λαμβάνουν φάρμακα. 

Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς. Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση».

«Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος της νόσου MISC, που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με τον SARS. Δυο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ. 

Άλλη μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε άτομα κάτω των 18, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση. Για την τέταρτη δόση, η ειδική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στη δήλωση πως το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία. 

Επιπλέον, η εξάπλωση της Omicron είναι ταχεία και πιθανά νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν. Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα απασδχολήσει στο μέλλον».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.