Δάρλας: Ο τελικός, τα DVD του Σάντος, οι επικαλαμίδες του «Χαριλάου» και ο καφές με τον Βιεϊρίνια

Χάρης Εμμανουηλίδης08 Μαΐου 2022

Οι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, είναι πολλοί, ο καθένας με μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθεί για το πως πήρε το αεροπλάνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, κάνοντας το αντίστροφο δρομολόγιο.

Ένας εξ αυτών ο Φίλλιπος Δάρλας, ο οποίος αγωνιζόταν από το 2001 στον Παναθηναϊκό και το 2008 ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι για τη Βόρεια Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, μπορεί να μην έμεινε για περισσότερο από μία αγωνιστική περίοδο επιστρέφοντας εκ νέου στο τέλος της χρονιάς στους «Πράσινους», ωστόσο πρόλαβε να αναπτύξει μία καλή επαφή τόσο με τη Θεσσαλονίκη όσο και με τους «ασπρόμαυρους».

Ο Έλληνας οπισθοφύλακας, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τον τελικού Κυπέλλου ο οποίος θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, παραθέτει τις σκέψεις του για τα όσα περιμένει να δει στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, τα στοιχεία που θα κρίνουν το ποιος θα σηκώσει την κούπα ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στα DVD του Σάντος και τις επικαλαμίδες που δεν είχε βάλει στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Metrosport.gr:

Πως βλέπεις τις δύο ομάδες από την εποχή που αγωνιζόσουν εσύ;

«Για τον ΠΑΟΚ θα έλεγα ότι έχει αλλάξει το αγωνιστικό του επίπεδο από τότε που ήμουν εγώ ειδικότερα με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος βοήθησε στην εξέλιξη της ομάδας. Έχει ένα σύνολο καλό, με τον προπονητή να έχει βρεθεί σε υψηλό επίπεδο με ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός μετά τη φυγή του Βαρδινογιάννη πήρε καθοδική πορεία αν και τα τελευταία δύο χρόνια κάνει σημαντικά βήματα προόδου και ανεβάζει το επίπεδο του».

Τα ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερα, πως είναι όταν αυτό το ντέρμπι μεταφέρεται σε έναν τελικό;

«Στο αγωνιστικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ έχει ένα δεμένο σύνολο, ο Λουτσέσκου ξέρει τους παίκτες του και έχει μία σταθερότητα. Σε όλα τα παιχνίδια που έχει παίξει είναι σταθερός, έχει σταθεί λίγο άτυχος στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου, δεν έχει κάνει κάποια μεγάλη κοιλιά σε αγωνιστικό επίπεδο στη διάρκεια της χρονιάς ενώ ακόμα και στο ροτέσιον βγάζει μία σταθερότητα. Ο Παναθηναϊκός έχει εμφανίσει μεταπτώσει, ανασταλτικά και επιθετικά εμφανίζεται καλός, στο κέντρο έχει προβλήματα καθώς δεν έχει την πολυτέλεια παικτών στο ρόστερ του και όταν απουσιάζει κάποιος με κομβικό ρόλο φαίνεται στο γήπεδο».

Ατομικά τι διακρίνεις στις δύο ομάδες;

«Όταν δεν παίζει ο Βιγιαφάνες ή ο Μαουρίσιο στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, δύο παίκτες που είναι βαρόμετρο και φτιάχνουν παιχνίδι, όπως και ο Καρλίτος λίγο πιο μπροστά, φαίνεται η διαφορά. Για τον ΠΑΟΚ θα έλεγα πως ο Αντρίγια μου αρέσει πολύ, ο Μπίσεσβαρ που έχει μεγάλη ποιότητα, όπως και ο Κούρτιτς που όταν χρειάζεται ξέρει να σκοράρει. Ο Καντουρί έχει την κλάση του μεγάλου παίκτη αλλά έχει αρκετούς τραυματισμούς».

Οι πιθανότητες που θα έδινες στις δύο ομάδες;

«Για εμένα είναι διαφορετικό παιχνίδι , είναι τελικός, υπάρχει μεγάλο κίνητρο και στις δύο ομάδες και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι καλές αλλά υπάρχουν και οι κακές ημέρες. Σε αυτό το παιχνίδι θα παιχτεί ο τίτλος, η αδρεναλίνη είναι διαφορετική όπως και η ψυχολογία. Αν έπρεπε να μιλήσω με αριθμούς θα πω 50-50 γιατί έτσι είναι για εμένα, δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι γιατί και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε καλό σημείο αγωνιστικά».

Το ότι ο Δικέφαλος έχει κατακτήσει τέσσερα κύπελλα παίζει ρόλο στην ψυχολογία της ομάδας πριν τον τελικό του θεσμού;

«Είναι καλό για τον ΠΑΟΚ γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά ένα παιχνίδι, έχει ένα αβαντάζ για αυτό, πιστεύω πως ακόμα και πίσω στο σκορ να μείνει ο ΠΑΟΚ μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει στην περίπτωση του Παναθηναϊκού που αν μείνει πίσω δυσκολεύεται».

Η πίεση του τελικού μπορεί να φέρει μεγαλύτερο άγχος και λάθη;

«Τα λάθη είναι το Α και το Ω σε αυτά τα παιχνίδια από ένα λάθος κρίνονται και οι τελικοί, θα κριθεί στο ποιος θα κάνει τα λιγότερα. Επειδή έχω αγωνιστεί στη θέση θα έλεγα πως μεγαλύτερο βάρος έχει ο αμυντικός γιατί από μία στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο τον αγώνα, ενώ ο επιθετικός μπορεί χάσει το ένα και να βάλει το επόμενο».

Ο Φίλιππος...

Από τη δική σου πορεία στον ΠΑΟΚ τι θυμάσαι;

«Θυμάμαι τις ημέρες που πριν τα παιχνίδια ο Σάντος μας έδινε βίντεο με τον επιθετικό που έχουμε στην πλευρά μας για να μελετήσουμε, ο καθένας μόνος. Όταν ήμουν στον Παναθηναϊκό ήταν τα καλά χρόνια ήταν στο επίπεδο που είναι τώρα ο ΠΑΟΚ, όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη είδα ένα ίδιο μέγεθος σε ομάδα που υστερούσε σε άλλα πράγματα».

Από τον Παναθηναϊκό ποιο παιχνίδι σου έχει μείνει;

«Ξεχωρίζω το παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα, μπορεί σε αγωνιστικό επίπεδο να ήταν ένα εφιαλτικό βράδυ αλλά φάνηκε πως στο εξωτερικό βλέπουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο, είναι γιορτή για αυτούς».



Ποιανού παίκτη φανέλα θα βλέπαμε να έχει κρατήσει στο σπίτι σου;

«Έχω κρατήσει τη φανέλα του Ετό και του Φαν Μπρόχοστ, δύο παίκτες με μεγάλη καριέρα».

Από τον ΠΑΟΚ, υπάρχει κάποιο από τα 19 παιχνίδια που έχεις αγωνιστεί που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσένα;

«Στον ΠΑΟΚ είχα πολύ καλή χρονιά, αλλά με ζήτησε πίσω ο Παναθηναϊκός, το ένα παιχνίδι που θυμάμαι ήταν με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο με τα καπνογόνα σε κάθε άκρη του γηπέδου και μεγάλη ένταση. Δεν είναι όμως το μόνο, στο Κύπελλο εκ νέου στα πέναλτι με τον Άρη δεν είχα καθόλου άγχος αν και είχα αναλάβει να εκτελέσω το 6ο, είχα βάλει τις επικαλαμίδες μέσα στο σορτσάκι περπατούσα για να πάρω τη μπάλα, δεν άκουγες από τα σφυρίγματα του κόσμου στο γήπεδο, εκείνη την ώρα που πάω να εκτελέσω μου πετάνε μία μπάλα από την κερκίδα, πάω για δεύτερη φορά με σταματάει ο ρέφερι για τις κάλτσες να τις ανεβάσω, την τρίτη το έβαλα».

Από τους συμπαίκτες σου κάποια ιστορία που θυμάσαι;

«Ήταν φοβερά παιδιά, με τον Βιειρίνια πίναμε καφεδάκι κάθε πρωί, ήταν δεμένο το σύνολο, κάθε ημέρα μετά την προπόνηση πηγαίναμε για καφέ 20 άτομα, μαζί με τους ξένους, δεν το είχα ζήσει αυτό ξανά, ήθελαν να έρθουν όλοι μαζί για καφέ, είχαμε δύο μαγαζάκια που πηγαίναμε. Πιστεύω ότι αν ήταν διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσα να μείνω για πολλά χρόνια και επειδή δεν προτιμώ την Αθήνα, μου άρεσε η Θεσσαλονίκη».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.