Ματσάρα και crash test: Εβερτον VS Λίβερπουλ

Δημήτρης Μπασμπαρέλας17 Οκτωβρίου 2020

Ηταν 17 Οκτωβρίου 2010. Σαν σήμερα δηλαδή, πριν από 10 ολόκληρα χρόνια. Σημαδιακή ημερομηνία για το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ.

Ηταν η τελευταία νίκη της Εβερτον σε όλες τις διοργανώσεις κόντρα στη Λίβερπουλ! Οι Κέιχιλ και Αρτέτα είχαν υπογράψει τότε με τα γκολ τους τη μεγάλη νίκη των γηπεδούχων.

Εκτοτε, βέβαια, πέρασαν 22 αναμετρήσεις, στις οποίες οι “κόκκινοι” κατέγραψαν 11 νίκες και άλλα τόσα παιχνίδια ολοκληρώθηκαν ισόπαλα.

Είναι το μεγαλύτερο αήττητο σερί σε διάρκεια στα μεταξύ τους ματς.


Η φόρμα

Το μεσημέρι του Σαββάτου (17/10, 14:30) ανοίγει η αυλαία της 5ης αγωνιστικής για την Premier League με την Εβερτον του Αντσελότι να φιλοξενεί τη Λίβερπουλ του Κλοπ στο “Goodison Park”.

Τα “ζαχαρωτά” μετρούν τέσσερις ισάριθμες νίκες μετά από 51 χρόνια στο Πρωτάθλημα (με 12-5 γκολ), ενώ οι “κόκκινοι” έχουν τρεις νίκες και μία βαριά ήττα πριν από τη διακοπή με 7-2 από την Αστον Βίλα (11-11 τέρματα).

“Θα είναι το πιο συναρπαστικό παιχνίδι των τελευταίων ετών”, σχολίασε πρόσφατα ένας “μύθος” των αγγλικών γηπέδων, ο Ματ Λε Τισιέ. Πρόκειται για τον θρύλο της Σαουθάμπτον. Τον «Le God», όπως τον αποκαλούσαν. “Η Εβερτον θα μπει με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ποτέ σε ντέρμπι”, πρόσθεσε.


Η παράδοση

Οι δύο “γείτονες” αντίπαλοι έχουν τεθεί αντίπαλοι στο παρελθόν 287 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Τεράστιο νούμερο αναμφίβολα, ασύλληπτο.

Η Λίβερπουλ μετρά 121 νίκες, η Εβερτον 82 και 84 αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν ισόπαλες. Το πρώτο τους παιχνίδι χάνεται κυριολεκτικά στα βάθη των χρόνων.

Ηταν 13 Οκτωβρίου του 1894. Η Εβερτον είχε επικρατήσει τότε με 3-0 για τη League Division One, παρουσία 44.000 φιλάθλων.

Το τελευταίο τους χρονικά παιχνίδι ήταν τον περασμένο Ιούνιο, στις 21/6, όταν έληξε ισόπαλο 0-0. Η Λίβερπουλ είχε ήδη στεφθεί πρωταθλήτρια στην Αγγλία.


Ρας και Σάουθολ

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα ντέρμπι όλων των διοργανώσεων είναι ο Ιαν Ρας. Ο δεινός εκτελεστής της Λίβερπουλ έβαλε 20 γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Τον ακολουθεί ο Ντίξι Ντιν της Εβερτον με 19 τέρματα.

Οσον αφορά τις συμμετοχές; Ο Νέβιλ Σάουθολ, κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της Εβερτον, είναι πρώτος σε παρουσίες με 41 τον αριθμό από το 1981 ως και το 1998. Τον ακολουθεί ο Ιαν Ρας με 36. «Εβερτον και Λίβερπουλ δεν ήταν μόνο οι καλύτερες ομάδες στη Βρετανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη», είχε πει εν ευθέτω χρόνω ο Ουαλός στράικερ των “reds” για τη δεκαετία του ‘80.

Από εκεί και πέρα, ο Σάουθολ από κοινού με τον Ρέι Κλέμενς της Λίβερπουλ είναι οι δύο τερματοφύλακες με τα περισσότερα ματς, στα οποία δεν δέχθηκαν γκολ. Η διαφορά είναι ότι ο Κλέμενς είχε 15 στα 27 ματς και ο Σάουθολ 15 στα 41 παιχνίδια.


Τα ρεκόρ

Η Λίβερπουλ μετρά ρεκόρ 22 αγώνων δίχως να χάσει στο Ανφιλντ. Αν και η Εβερτον φιλοξενεί σήμερα τη Λίβερπουλ. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία των ντέρμπι σημειώθηκε προπολεμικά. Ηταν το 1935-36 όταν οι “reds” είχαν επικρατήσει με 6-0. Εκτός έδρας μεγαλύτερες επιτυχίες; Το σημείωσαν αμφότεροι από μία φορά. Ηταν το 5-0 από την Εβερτον στο Ανφιλντ το 1914–15 και η Λίβερπουλ το σημείωσε στο “Goodison Park” το 1982-83.

Τα πιο πολλά τέρματα σημειώθηκαν το 1932-33 με το απίστευτο 7-4 της Λίβερπουλ στο Ανφιλντ.

Τέλος, θα πρέπει να καταγραφεί ότι η Λίβερπουλ την τελευταία χρονιά, που σημείωσε διπλή νίκη, ήταν το 2016-17, ενώ η Εβερτον τελευταία φορά το πέτυχε τη σεζόν 1984-85.


Οι ξεχωριστοί

Μόλις δύο ποδοσφαιριστές στην ιστορία των αγώνων μεταξύ της Εβερτον και της Λίβερπουλ σημείωσαν γκολ με αμφότερες τις φανέλες εναντίον των πρώην. Πρόκειται για τους Ντέιβιντ Τζόνσον και Πίτερ Μπίρτσλεϊ.


Η ιστορία

Τα δύο γήπεδα χωρίζει μόνο το Στάνλεϊ Παρκ. Κάτι λιγότερο από ένα μίλι δηλαδή. Η Εβερτον έπαιξε μάλιστα πρώτη στο Ανφιλντ (ήταν το 1884)! Οταν άρχισε, ωστόσο, να μεγαλώνει ως σύλλογος, οι άνθρωποί της έχτισαν το “Goodison Park”.

Ο ιδιοκτήτης του Ανφιλντ με άλλους ανθρώπους της Εβερτον, οι οποίοι αποχώρησαν από το συμβούλιο, ίδρυσαν το 1892 τη Λίβερπουλ.

Το απίστευτο είναι ότι μετά την τραγωδία του Χέιζελ, οι αγγλικές ομάδες αποκλείστηκαν απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τότε, πρωταθλήτρια για δύο σερί σεζόν ήταν η Εβερτον (1984-85, 1985-86), αλλά δεν μπόρεσε να αγωνιστεί. Δεν το ξέχασαν οι οπαδοί της.

Ωστόσο, παρά την έχθρα και το μίσος, τέσσερα χρόνια μετά, στην τραγωδία του Χίλσμπορο οι οπαδοί της Εβερτον στήριξαν τους οπαδούς της Λίβερπουλ.

Η αντιπαλότητα, βέβαια, παρέμεινε.

Η κόντρα υπάρχει ακόμη. Είναι το κλασικό ντέρμπι, με όλη τη σημασία της λέξης. Ξέρετε ότι είναι αγωνιστικά το πιο σκληρό ντέρμπι, με τις περισσότερες κόκκινες κάρτες από κάθε άλλο στο Νησί; Τα υπόλοιπα σήμερα στο γήπεδο…


Πιθανές ενδεκάδες

Εβερτον (Αντσελότι, 4-3-3): Πίκφορντ, Κόουλμαν, Κιν, Μίνα, Ντίνιε, Ντουκουρέ, Αλαν, Αντρέ Γκόμες, Χάμες, Κάλβερτ-Λιούιν, Ριτσάρλισον.

Εκτός δράσης οι Χόλγκεϊτ, Γκμπαμίν, Κένι, Τοσούν και Μπρέιθγουεϊτ.

Λίβερπουλ (Κλοπ, 4-3-3): Αντριαν, Αλεξάντερ-Αρνολντ, Γκόμες, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Βαϊνάλντουμ, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ.

Εκτός δράσης οι Τσάμπερλεϊν, Ματίπ, Τσιμίκας και Αλισον.

*** πηγή φωτό: sportco.io

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.