CPT: «Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση μεταναστών στην Ελλάδα»

Metrosport Team19 Νοεμβρίου 2020

Να διορθωθούν άμεσα τα προβλήματα στο σύστημα κράτησης μεταναστών και να τερματιστούν οι επαναπροωθήσεις καλεί την Ελλάδα η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεσή της η CPT, αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, όπως αναγνωρίζει και ότι απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση «αυτό δεν μπορεί να απαλλάξει το ελληνικό κράτος από τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες που βρίσκονται υπό κράτηση»

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «οι συνθήκες κράτησης σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου και στο νησί της Σάμου ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις διαρθρωτικές ελλείψεις στην πολιτική κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, αναφέροντας πως συνεχίζουν να βρίσκονται σε κέντρα κράτησης που αποτελούνται από κελιά γεμάτα με κρεβάτια, με κακό φωτισμό και εξαερισμό, ερειπωμένες και σπασμένες τουαλέτες, ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, ανεπαρκή φαγητό και χωρίς πρόσβαση σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από υπερβολικό συνωστισμό σε πολλές από τις εγκαταστάσεις, ενώ δεν δόθηκε στους μετανάστες σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους», προσθέτει η CPT.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα κρατούνταν σε τρομακτικές συνθήκες χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Αναφορικά με τις φερόμενες επαναπροωθήσεις η CPT υπογραμμίζει πως λαμβάνει αξιόπιστους ισχυρισμούς για μετανάστες που ωθούνται προς την Τουρκία και καλεί τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες.

Τέλος, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων μεταναστών από την αστυνομία, επισημαίνοντας πως έχει πληροφορίες για το ζήτημα. Σύμφωνα με την έκθεση, η φερόμενη κακομεταχείριση «συνίσταται κυρίως σε χαστούκια και χτυπήματα στο σώμα».

Στην απάντησή της η Ελληνική Αστυνομία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων μεταναστών και τονίζει πως οι πληροφορίες για επαναπροωθήσεις είναι αβάσιμες και εντελώς λανθασμένες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.