Cοnference League: Η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες

Βασίλης Μάστορας12 Μαΐου 2021

Η κοινωνία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίνει την αίσθηση ότι έχει κάνει την ανάγκη φιλότιμο, με τη συμμετοχή των ομάδων πλην του Πρωταθλητή Ολυμπιακού, στο Conference League.

H αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει το γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κατρακυλήσει στο ranking της UEFA, αλλά κανείς δεν είχε αναλογιστεί αν το αξίζαμε ή αν ήταν επίπλαστη η θέση μας ανάμεσα στις 10 κορυφαίες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης.

Και βεβαίως κανείς δεν είχε συγκινηθεί με το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου που το συνέθεταν οι «Παράγκες», το Koriopolis και η απροθυμία κυβερνήσεων και παραγόντων να το εξυγιάνουν. Αυτά ήταν τα προβλήματα στα οποία η κοινωνία του ποδοσφαίρου έπρεπε να δείξει αντανακλαστικά, πριν νιώσει θυμό που τρεις ομάδες μας θα συμμετάσχουν σε προκριματικούς γύρους του Conference League.

Σαφώς και ουδείς χαίρεται μ’ αυτή την εξέλιξη, αλλά με δεδομένο ότι η UEFA κάθε χρόνο σχηματίζει το προφίλ των διοργανώσεων, οι ελληνικές ομάδες έχουν κάθε δικαίωμα να επιστρέψουν και πάλι στο Europa League. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κερδίζουν στο Conference League (UECL), ώστε να ανέβει η Ελλάδα στη 15η θέση της σχετικής λίστας. Να λοιπόν ένας σοβαρός λόγος που οι ελληνικές ομάδες δεν θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις φετινές τους ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Κι αυτή η προσπάθεια δεν έχει χρώμα φανέλας. Την επιτυχία της αναρρίχησης στην 15η θέση θα την καρπωθούν, όλες οι ομάδες που θα πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη μεθεπόμενη χρονιά. Κι αυτό δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί δεν καλοβλέπουν τη νέα διοργάνωση. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι στραβομουτσουνιάζουν, ακόμη κι όταν οι ομάδες τους συμμετέχουν στο Europa League, γιατί ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για ετούτους είναι μόνο το… σεντόνι. Χωρίς να αναλογίζονται αν η ομάδα τους μπορεί να κάνει την υπέρβαση, όταν και στο Europa League τρώνε το ένα χαστούκι μετά το άλλο.

Το Conference League στην ουσία έχει σχέση με το Europa League. H UEFA αποφάσισε αντί να έχει μία διοργάνωση των 12 ομίλων των τεσσάρων ομάδων στο Europa League, να κάνει δύο διοργανώσεις σε 16 ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Οπότε κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν το Europa Conference League καθώς μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες να μαζέψουν και βαθμούς και να διακριθούν.

Ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο διοργανώσεων δεν θα υπάρχουν. Αντιθέτως οι δέκα αποκλεισμένες ομάδες των πλέι οφ του Europa League θα συνεχίζουν στους ομίλους του Conference, ενώ και οι οχτώ δεύτερες των οχτώ ομίλων του Conference θα αντιμετωπίζουν τις οχτώ τρίτες των ομίλων του Europa για την πρόκριση στους 16 της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Αρα μπορεί από το αγκάθι να βγει ρόδι για τις ελληνικές ομάδες. Αρκεί όμως να κερδίζουν.

FOCUS

Oταν φυσάς το χυμένο γάλα δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ότι για λόγους λαϊκισμού επιχειρείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις ή ότι η παραγοντική σου απειρία σε οδηγεί σε λάθος επιλογές. Ενα και ένα κάνουν δύο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.