CIES- Παγκόσμια ανάλυση δανεικών παικτών: Στην 49η θέση η Super League

Metrosport Team20 Μαρτίου 2023

Σύμφωνα με την έκθεση του CIES Football Observatory, Διεθνές Κέντρου Αθλητικών Σπουδών που βρίσκεται στην Ελβετία, η ελληνική Super League βρίσκεται στην 49η θέση με ποσοστό 6,6%, όσον αφορά τους δανεικούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα.

Η έκθεση του CIES αναλύει τα χαρακτηριστικά των παικτών που ήταν από την 1 Μαρτίου στις πρώτες ομάδες (1.254 συλλόγων σε 75 πρωταθλήματα από 57 ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο), με 33.482 ποδοσφαιριστές να συμμετέχουν στην έρευνα, εκ των οποίων οι 3.178 αγωνίζονται ως δανεικοί, αυτό αντιστοιχεί σε γενικό μέσο όρο 9,49%.

Επίσης, οι δανεικοί είναι κατά μέσο όρο νεότεροι από αυτούς που αγωνίζονται στους συλλόγους (24,41 έναντι 26,54 ετών). Μάλιστα, η πιο εκπροσωπούμενη ηλικιακή ομάδα των δανεικών παικτών είναι 22 ετών.

Στην έκθεση τονίζεται: «το ποσοστό των δανεικών παικτών ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πρωτάθλημα, γεγονός που αντικατοπτρίζει διαφορετικές παραδόσεις-νοοτροπίες».

Τα μεγαλύτερα ποσοστά δανεικών ποδοσφαιριστών παρατηρήθηκαν στην Ιταλίας, στη Serie A  με 19,0% και στη Serie B με 22,8%. Επίσης, υψηλό ποσοστό παρατηρείτε κα στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, αλλά και στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Παρόλα αυτά, το υψηλότερο ρεκόρ στο ποσοστό των δανεικών μετρήθηκε στη Μπαράκας Σεντράλ του Μπουένος Άιρες με 50,0%. Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό που μετρήθηκε στη Φροζινόνε (Serie B) με 48,3%.

«Υπάρχει σημαντική στατιστική συσχέτιση μεταξύ του αθλητικού επιπέδου των συλλόγων και του αριθμού των παικτών που δανείζουν. Όσο πιο ανταγωνιστικός είναι ο σύλλογος, τόσο περισσότερο τείνει να δανείζει παίκτες σε άλλες ομάδες. Στο 63,5% των περιπτώσεων, οι σύλλογοι όπου παίρνουν δανεικούς παίκτες έχουν χαμηλότερο αθλητικό επίπεδο σε σχέση με τους συλλόγους ιδιοκτήτες. Στο 20,9% των περιπτώσεων, το επίπεδο είναι ισοδύναμο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του CIES.

Ακόμη κάτι που αξίζει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι παίκτες που δανείστηκαν είναι επιθετικοί (13,1%) και οι λιγότεροι τερματοφύλακες (6,2%). Στην κορυφή της λίστας των συλλόγων που έχουν παραχωρήσει τους περισσότερους δανεικούς βρίσκεται η Άρσεναλ με 25 παίκτες και ακολουθεί η Αταλάντα με 24.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.