Χτίζει... παράδοση με τους Πορτογάλους ο ΠΑΟΚ

Metrosport Team29 Ιανουαρίου 2022

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε και τυπικά την δεύτερη χειμερινή μεταγραφή του, αποκτώντας τον Φιλίπε Σοάρες από την Μορεϊρένσε, ενισχύοντας τον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής με μια ένεση... ποιότητας.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Ο Σοάρες είναι ο ένατος Πορτογάλος στην ασπρόμαυρη ιστορία και τρίτος στο τωρινό ρόστερ, με τον Δικέφαλο να έχει μονάχα -σχεδόν- θετικές αναμνήσεις από Πορτογάλους ποδοσφαιριστές.

Τον χορό άνοιξε ο Φερνάντες

Ο πρώτος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τα ασπρόμαυρα, ήταν ο Ντάνιελ Φερνάντες. Ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του ΠΑΟΚ, ήρθε στην ομάδα το 2004 από την Ρέγκενσμπουργκ, σε ηλικία 21 ετών. Προϊόν των ακαδημιών της Πόρτο, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Δικέφαλο και μπήκε στο στόχαστρο ξένων συλλόγων.


Εν τέλει ο ΠΑΟΚ τον πούλησε το καλοκαίρι του 2008 έναντι 1,1 εκατομμυρίων ευρώ στην Μπόχουμ. Στη Γερμανία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και στη συνέχεια είχε γυρίσει στην Ελλάδα και είχε αγωνιστεί με τις φανέλες των Ηρακλή, Παναθηναϊκού, Πανσερραϊκού, ΟΦΗ και Πανθρακικού, ενδεικτικού του πόσο αγάπησε την χώρα.

Με τον Δικέφαλο στο στήθος μέτρησε 100 εμφανίσεις, περισσότερες απ' όσες ομάδες έχει πάει στην καριέρα του. Πλέον στα 38 του, αγωνίζεται ακόμη, παίζοντας στην Μπιρκιρκάρα της Μάλτας.

Βιεϊρίνια και Κονσεϊσάο

Δύο από τους πιο εμβληματικούς, αν όχι οι πιο εμβληματικοί, Πορτογάλοι που τίμησαν τα ασπρόμαυρα. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, μετά από μια σπουδαία καριέρα ήρθε στον ΠΑΟΚ τον Γενάρη του 2008 μετά από επιθυμία του Φερνάντο Σάντος. Με τον ΠΑΟΚ μέτρησε 47 συμμετοχές σκοράροντας 6 τέρματα και φόρεσε ουκ ολίγες φορές το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το 2010, έκλεισε την καριέρα του στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου όπως είχε πει σε συνέντευξή του ο ίδιος: «Βρήκα το πάθος μου ξανά για το ποδόσφαιρο».


Όσο για τον Αντρέ, οι συστάσεις είναι περιττές. Πρωτοφόρεσε τα ασπρόμαυρα το καλοκαίρι του 2008 ως δανεικός από την Πόρτο. Έναν χρόνο μετά ο ΠΑΟΚ τον αγόρασε και εξελίχθηκε σε αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Τον Γενάρη του 2012 πωλήθηκε στην Βόλφσμπουργκ, εξαιτίας των οικονομικών χρεών που βάραιναν τον σύλλογο και το 2017 επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του. 263 επίσημες εμφανίσεις, 48 γκολ και 41 ασίστ.

Ένα... αλλά καθοριστικό γκολ

Από τον Εντίνιο, οι φίλοι του ΠΑΟΚ έχουν λίγα να θυμούνται. Για την ακρίβεια μονάχα ένα. Το γκολ στο «Καραϊσκάκης» που έδωσε τη νίκη με 0-1 στον ΠΑΟΚ. Εξάλλου, αυτό ήταν και το μοναδικό του γκολ με τα ασπρόμαυρα, στο ντεμπούτο του μάλιστα. Είχε έρθει δανεικός τον Γενάρη από την Μάλαγα και το καλοκαίρι επέστρεψε στην Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί πως στα 39 του παίζει ακόμη ποδόσφαιρο, στην πορτογαλική Τορένσε.



Το δίδυμο Βιτόρ-Κόστα

Ήρθαν με διαφορά ενός χρόνο -περίπου- στον ΠΑΟΚ, αλλά συνέθεσαν το αμυντικό δίδυμο σε αρκετά ματς του Δικεφάλου. Ο Μιγκέλ Βίτορ και ο Ρικάρντο Κόστα αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου στον ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν κατάφεραν να κάνουν ποτέ το κάτι παραπάνω. Ιδίως από τον Κόστα, όλος ο σύλλογος περίμενε περισσότερα, καθώς είχε έρθει έχοντας ένα.. βαρύ βιογραφικό στις πλάτες του.



116 συμμετοχές πραγματοποίησε ο Βίτορ με 9 γκολ και 37 με 1 γκολ ο Κόστα.

Οι δύο Ολιβέιρα

Τη λίστα των Πορτογάλων, ολοκληρώνουν οι δύο Ολιβέιρα. Ο Σέρτζιο και ο Νέλσον. Ο πρώτος ήρθε στον ΠΑΟΚ τον χειμώνα του 2019 ως δανεικός, αποτελώντας κομμάτι της χρυσής ομάδας του νταμπλ. Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, δεν μπόρεσε να τον κρατήσει παραπάνω στην ομάδα και πλέον αγωνίζεται στην Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Με τα ασπρόμαυρα αγωνίστηκε 15 φορές και σκόραρε 3.


Τέλος, ο Νέλσον Ολιβέιρα αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς η εκκίνησή του στον κυπελλούχο ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του τον έχει αφήσει μέχρι και σήμερα εκτός δράσης. Πάντως, ο σύλλογος και ο Λουτσέσκου πιστεύουν στις δυνατότητες του έμπειρου φορ και τον περιμένουν να γυρίσει σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς, προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.