Χθες... καλοκαίρι, σήμερα βουτιά της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις - Αν αυτό δεν είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, τι είναι;

Δημήτρης Κανελλάκης20 Ιανουαρίου 2024

Χθες το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία ήταν πάνω από τους 20 βαθμούς. Μπορεί να έφτασε και στους 22. Χθες ήταν 19 Ιανουαρίου. Καρδιά του χειμώνα.

Κι όμως... Ο καιρός έμοιαζε να είναι φθινοπωρινός. Αρχές φθινοπώρου. Έντονη ηλιοφάνεια, ζέστη, αν βρισκόσουν κάπου που σε χτυπούσε ο ήλιος... έσκαγες. Ενιωθες την ανάγκη να βγάλεις το μπουφάν, για να μην πω ότι άνετα μπορούσε να καθίσει κάποιος έξω φορώντας μόνο ένα κοντομάνικο.

Σήμερα, 20 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά, η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι δεν θα έχουμε απλά μία μεταβολή του καιρού, απλά μία μείωση της θερμοκρασίας.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε χθες το μεσημέρι η ΕΜΥ, ενώ ο καιρός, όπως λέγαμε παραπάνω, ήταν... χαρά Θεού. Απόψε, λοιπόν, σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη, η θερμοκρασία θα είναι, τουλάχιστον, 12-13 βαθμούς χαμηλότερη από χθες και θα χιονίζει. Ακόμη και μέσα στην Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Για τα γύρω ορεινά δεν το συζητάμε. Το θεωρούν βέβαιο ότι θα το στρώσει. Γι' αυτό, κιόλας, από χθες αρκετοί από τους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, σε περιοχές των οποίων αναμένεται να είναι ακόμη πιο μεγάλη από το μέσο όρο η βουτιά της θερμοκρασίας και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ένταση της χιονόπτωσης σε συνδυασμό με τον παγετό να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, παίρνουν τα μέτρα τους για να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή την κατάσταση.

Όλο αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Συμφωνούμε όλοι, νομίζω, ότι ζούμε την εποχή που η κλιματική αλλαγή μάς υποχρεώνει να παραδεχθούμε πως όσα κάποτε θεωρούσαμε ακραία ή σπάνια, πλέον, δεν είναι.

Σίγουρα και παλαιότερα υπήρχαν τέτοιες εντυπωσιακές αλλαγές στον καιρό, όπως αυτή μεταξύ της χθεσινής και της σημερινής ημέρας. Δεν ήταν, όμως, τόαο συχνές. Ούτε τόσο ακραίες.

Οι επιστήμονες λένε πως τέτοια φαινόμενα είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της καταστροφής που έχει υποστεί το περιβάλλον και της κλιματικής αλλαγής η οποία θα εμφανίζεται με ολοένα και πιο απειλητικό πρόσωπο, καθιστώντας ακόμη πιο αναγκαία την ενίσχυση των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας και την οχύρωση των πόλεων για να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.