Χρυσόγονος: «Μόνο με νόμο η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών»

Metrosport Team22 Ιουλίου 2021

Ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Στη Σέντρα» για την τάση υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και στο ποδόσφαιρο. Υπογράμμισε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρξει υπουργική απόφαση ή σχετικός νόμος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τη συνταγματικότητα του μέτρου:

«Είναι μια ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση για όλη την κοινωνία. Πρέπει να την προσεγγίσουμε με ψυχραιμία και γνώμονα τις Συνταγματικές Αρχές. Για το γενικό συμφέρον του κράτους και των ατομικών δικαιωμάτων όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Με την επιβολή κυρώσεων ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι συνταγματικός».

Για το ότι η Premier League θέτει υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ομάδες:

«Τι εννοούμε όταν λέμε υποχρεωτικότητα; Υποχρεωτικότητα επιβάλλεται με σύλληψη ή επιβολή κυρώσεων. Τα άλλα δεν είναι υποχρεωτικότητα. Είναι παροχή αντικινήτρων».

Για το αν οι ομάδες έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό των παικτών:

«Πρέπει να το προβλέψει νόμος για να το κάνουν αυτό. Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Ούτε υπουργική απόφαση. Αν υπάρξει μπορεί να το απαιτήσουν γιατί μέσα στον αγώνα μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μεταδοτικότητας. Η λογική λέει εφόσον εκδόθηκε υπουργική απόφαση για τους θεατές, πρέπει να υπάρχει και για τους ποδοσφαιριστές. Δεν μπορεί να το πει μόνος ο οποιοσδήποτε, πρέπει να υπάρχει νόμος».

Για την απόφαση Κούγια να συμμετάσχουν στην προετοιμασία μόνο εμβολιασμένοι ποδοσφαιριστές:

«Τους ανεμβολίαστους τι θα τους κάνει; Δεν θα τους πληρώσει; Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη FIFA και άλλους φορείς. Πρέπει να υπάρχει έρεισμα, νόμος ή υπουργική απόφαση, διαφορετικά είναι αυθαιρεσία».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.