Χρόνια πολλά Αρη: 109 χρόνια περηφάνιας!

Γιώργος Στράντζαλης25 Μαρτίου 2023

Ο Αρης έχει σήμερα (25/3) τα γενέθλιά του καθώς συμπληρώνει 109 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο ιστορικός αθλητικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, με τα τόσα επιτεύγματά του, έμελλε διαχρονικά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία του ελληνικού αθλητισμού. Ο Αρης αποτελεί ένα αθλητικό και κοινωνικό φαινόμενο. Ενας σύλλογος ο οποίος ένιωσε στο πετσί του κάθε είδους κακουχία.

Πανηγύρισε στιγμές απόλυτης δόξας, βίωσε την καταστροφή, πέρασε πέτρινα χρόνια, δέχτηκε πόλεμο από αντιπάλους και τα κέντρα αποφάσεων, αλλά ουδέποτε έφυγε από πάνω του το κάτι διαφορετικό που αντιπροσωπεύει. Ποια άλλη ομάδα θα ξαναγεννιόταν (πιο δυνατή) από τις… στάχτες της, θα απορροφούσε την ντροπή που ένιωσε με τους τρεις υποβιβασμούς τα μαρτυρικά χρόνια στις χαμηλές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου; 

Ποια άλλη μεγάλη ομάδα θα άντεχε τόσες δεκαετίας ανομβρίας, αλλά θα διατηρούσε τη δυναμική της και τη φλόγα της πάντοτε αναμμένη; Ο λαοφιλής σύλλογος με τους χιλιάδες οπαδούς ανά την Ελλάδα και τον κόσμο ιδρύθηκε το 1914, ανήμερα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά του Τουρκικού ζυγού. Από μία παρέα 22 νεαρών σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, οι οποίοι έκαναν το όνειρο τους πράξη και ίδρυσαν ένα αθλητικό σωματείο. 

Ο Αρης είναι ο πρώτος αθλητικός σύλλογος που δημιουργήθηκε μετά από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Αρης… γιατί είναι ο θεός του Πολέμου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Κιτρινόμαυρο χρώμα γιατί συμβολίζει το Βυζάντιο. Το πρώτο σήμα του Αρη ήταν η ασπίδα του θεού του Πολέμου. Πολλές δεκαετίες μετά, αντικαταστάθηκε από το ομοίωμα του θεού Αρη. Κατά τον αστικό μύθο, ήταν μερικά γυμνασιόπαιδα μαζί με αθλητές οι οποίοι ανήκαν στον πρεσβύτερο Ηρακλή αυτοί που εισήγαγαν και τελικώς εφάρμοσαν την ιδέα δημιουργίας κάτι καινούργιου. 

Περισσότερο πολιτισμικού για να ανταποκρίνεται και στον χαρακτήρα της πόλης καθώς η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν αποτελούσε σταυροδρόμι διαφορετικών εθνικοτήτων και κουλτουρών. Προφανώς, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας δεν θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί ότι αυτή η νεανική τρέλα, η αντίδραση για τα δεδομένα της εποχής, θα αποτελούσε την αρχή κάτι πολύ σπουδαίου καθώς προϊόντος του χρόνου ο Αρης εξελίχθηκε σε κοινωνικό φαινόμενο.

Το πρώτο τμήμα ήταν το ποδόσφαιρο, με ίδιο έτος ίδρυσης με τον σύλλογο, το 1914. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1922, ακολούθησε αυτό του μπάσκετ, ενώ τρία χρόνια μετά ιδρύθηκε το τμήμα του πόλο. Το 1926, προκειμένου ο σύλλογος να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα τμήματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται, τροποποιήθηκε το καταστατικό του κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μετονομασία του σε “Αθλητικός σύλλογος Αρης Θεσσαλονίκης”.

Ένας αγώνας για τα χρώματα του Αρη 

Δύο ομάδες στην ίδια πόλη με τα ίδια χρώματα ήταν αδύνατο να συνυπάρξουν. Κι έτσι, στις 9 Αυγούστου του 1925 εκείνος ο αγώνας με την τότε Ένωση Κωνσταντινουπολιτών είχε πολύ σπουδαιότερο χαρακτήρα από κάθε άλλον. Για τον μόλις 11 ετών Αρη ήταν ζήτημα τιμής και περηφάνιας η διατήρηση του κίτρινου-μαύρου που είχε στη φανέλα του και δεν αρνήθηκε εκείνο το παιχνίδι. Κατά τον Τύπο της εποχής, η ομάδα των Κωνσταντινουπολιτών σχηματίστηκε από αθλητές οι οποίοι αποχώρησαν από τον Αρη και τον Ηρακλή. 

Ο Αρης κέρδισε 5-2, οι Κωνσταντινουπολίτες αποχώρησαν από το γήπεδο διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία κι εκείνος ο αγώνας έχει περάσει στα κατάστιχα της ιστορίας ως η αρχή μιας αντιπαλότητας η οποία τρέφεται εδώ και τουλάχιστον εννιά δεκαετίες.

Ιστορία γεμάτη πρωτιές και τίτλους

Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες ο Αρης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα όνομα που το συνοδεύει μακρά και βαριά ιστορία μέσα από τις επιτυχίες του. Το τμήμα με τις περισσότερες επιτυχίες για τους Κιτρινόμαυρους είναι του μπάσκετ, το οποίο ήταν και αυτό που έκανε τον Έλληνα να... αγαπήσει το άθλημα. Δεν αποδόθηκε τυχαία στον Αρη ο χαρακτηρισμός “Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ”. 


Οι τίτλοι έρχονται ως αδιάψευστος μάρτυρας για να αποτυπώσουν την αλήθεια: -10 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1930, 1979 , 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991 -8 Κύπελλα Ελλάδος: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990 ,1992, 1998, 2004 -1 Κύπελλο Κυπελλούχων: 1993 -1 Κύπελλο Κόρατς: 1997 -1 Champions Cup: 2003 -1 Σούπερ Καπ: 1986.

Στο ποδόσφαιρο, το πρώτο τμήμα του συλλόγου, μπορεί σε τίτλους να μην “φτάνει” το τμήμα του μπάσκετ, δεν παύει όμως να έχει χαρίσει εξίσου μεγάλες και ιστορικές στιγμές. Ποιος να ξεχάσει το “Έπος της Περούτζια”, την κατάκτηση Κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι ο Αρης για πολλά χρόνια διεκδικούσε Πρωταθλήματα από την Αθήνα; Ακόμα και στη σύγχρονη ιστορία του και παρά τους τελευταίους χαμένους τελικούς, ο Αρης έχει να μοναδικά επιτεύγματα. 

Όπως η “άλωση της Μαδρίτης” και το γεγονός ότι έφτασε μέχρι τους 32 του Europa League. Βέβαια, είναι από τα τμήματα που έζησαν και “μαύρες” στιγμές. Η μπόρα όμως πέρασε και ο Αρης είναι ξανά στη θέση του. Συσπειρωμένος και δυνατός να διεκδικήσει νέες διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη… Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε σε οποιοδήποτε άθλημα ο Αρης, ήταν το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1928 στο ποδόσφαιρο, την χρονιά δηλαδή που είχε ιδρυθεί η ΕΠΟ.

Οι τίτλοι του Αρη στο ποδόσφαιρο: -3 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1928, 1932, 1946 -1 Κύπελλο Ελλάδος: 1970 -1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος: 1971. Πέρα από τις ένδοξες στιγμές του μπάσκετ και τις διακρίσεις του ποδοσφαίρου, ο Αρης έχει γευτεί μεγάλες χαρές και στο βόλεϊ. Εξάλλου, είναι η ομάδα που “έσπασε” το ΠΟΚ και έφερε τον πρώτο τίτλο στη Θεσσαλονίκη. Το 1997, με τον Κώστα Χαριτωνίδη στον πάγκο του, και μεγάλο αστέρα τον Λιούμπο Γκάνεφ, έσπασε το δίπολο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Η πρώτη ομάδα που έσπασε ένα κατεστημένο 31 χρόνων… Οι τίτλοι του Αρη στο βόλεϊ: -1 Πρωτάθλημα Ελλάδος: 1997 -1 Σούπερ Καπ: 1998

Έχτισαν το Χαριλάου… πέτρα-πέτρα

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, το γήπεδο Χαριλάου είναι η φυσική έδρα του συλλόγου. Η πρώτη έδρα του συλλόγου καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά, η δεύτερη ήταν στον χώρο όπου στεγάζεται το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», μετά πήγε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια υπήρξε ανταλλαγή εκτάσεων όπου ο Άρης εγκαταστάθηκε στο γήπεδο Χαριλάου, σημερινό “Κλεάνθης Βικελίδης”. Το γήπεδο χτίστηκε από τους ίδιους τους φιλάθλους του Αρη, αλλά και από αθλητές του συλλόγου. Η μαρτυρία του Κλεάνθη Βικελίδη για τις εκατοντάδες εργατοώρες των αθλητών αλλά και απλών φίλων της ομάδας έχει μείνει στην ιστορία και καταδεικνύει το μεράκι των ανθρώπων της εποχής. 


Τότε ο σύλλογος έλαβε δάνειο 300.000 δραχμών για να χτίσει το γήπεδό του, το οποίο πληρώθηκε από το υστέρημα των φιλάθλων του. Τα εγκαίνια του γηπέδου έγιναν στις 4 Νοεμβρίου 1951 με αρχική χωρητικότητα 10.000 θεατών. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι ο Αρης κέρδισε 3-2 τον Θερμαϊκό. Στις κερκίδες υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 14.000 θεατές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 το γήπεδο Χαριλάου άρχιζε να αλλάζει μορφή. Επί προεδρίας Νικόλαου Καμπάνη κατασκευάστηκε το πρώτο σκέπαστρο, οι κερκίδες 1,5,6 και των επισήμων, ενώ το 1969 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας. Το 1977 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της Θύρας 3. Το γήπεδο Χαριλάου μετονομάστηκε σε “Κλεάνθης Βικελίδης” και πήρε την τωρινή του μορφή μέσα στο 2004, στη μνήμη του σπουδαίου ποδοσφαιριστή των κιτρινόμαυρων που μετέπειτα έγινε και προπονητής της ομάδας (1962). Σήμερα, το “Κλεάνθης Βικελίδης” πέρα από την έδρα του ποδοσφαιρικού Αρη είναι και το “σπίτι” των περισσότερων τμημάτων του Ερασιτέχνη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.