Christie's: Απέσυρε από δημοπρασίες ελληνικές αρχαιότητες που συνδέονται με αρχαιοκαπηλία

Metrosport Team10 Απριλίου 2024


Στην απόσυρση συνολικά 4 αρχαιοελληνικών αγγείων από δημοπρασία προχώρησε ο οίκος Christie's, καθώς αποδείχθηκε ότι συνδέονται με καταδικασμένο έμπορο αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο κορυφαίος αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα λεηλατημένων αρχαιοτήτων και δικτύων διακίνησης, τόνισε ότι βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία μέσα στην αλληλογραφία του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο, Τζιανφράνκο Βεκίνα, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.


«Πρόκειται για μια νέα εικόνα για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η αγορά στο υψηλότερο επίπεδό της. Σκόπιμα αποκλείουν τη σύνδεση ενός διακινητή σε αυτά τα τρία παραδείγματα, παρόλο που γνώριζαν αυτή τη σύνδεση εδώ και 45 χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσιρογίαννης.

Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για  ένα αττικό κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές, από το 570 - 560 π.Χ. περίπου, που είχε εκτιμηθεί ότι θα έπιανε 15.000 έως 20.000 δολάρια στη δημοπρασία με τίτλο «Αρχαία ελληνικά αγγεία από τη συλλογή Zimmermann».

«Η δημοπρασία δεν έχει καμία σχέση με την πώληση των ακινήτων: Τα αρχαία ελληνικά αγγεία που συνέλεξε ο Dr. Manfred Zimmermann (1935-2011) συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων ιδιωτικών συλλογών του είδους τους που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 20ού - αρχές του 21ου αιώνα», σημειώνεται στον κατάλογο πώλησης.

Παράλληλα, στις αμφισβητούμενες αρχαιότητες περιλαμβάνονται το καπάκι μιας λεκάνης ή φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, του 570 - 550 π.Χ. περίπου που εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια, μία υδρία ή γλάστρα με τον Διόνυσο με ένα πόσιμο κέρας, του 530 - 520 π.Χ. περίπου που εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια. Και αυτά αποσύρθηκαν από τον ηλεκτρονικό κατάλογο, αλλά και ένα λέκιθο ή ελαιοδοχείο, το οποίο απεικονίζει τον Αθηναίο ήρωα Θησέα, χρονολογείται στο 500 - 490 π.Χ. και εκτιμάται σε 20.000 έως 30.000 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 18 χρόνια, ο Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες μέσα σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενημερώνοντας τις Αρχές. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.