Χοληστερόλη: Ποια είναι η αλλαγή στα μάτια που σας δείχνει ότι έχει αυξηθεί!

Metrosport Team03 Οκτωβρίου 2021

Το σώμα και ο ανθρώπινος οργανισμός «προειδοποιεί» αρκετές φορές σε περιπτώσεις υγείας. Στην περίπτωση της αυξημένης χοληστερόλης, υπάρχουν «σημάδια» που δείχνουν οι δείκτες της έχουν ανέβει.

Κάποιες μικρές δερματικές αλλοιώσεις γύρω από τα μάτια, μπορεί να είναι ανώδυνες-ακίνδυνες, αλλά μπορεί να στέλνουν το μήνυμα της εξαιρετικά αυξημένης χοληστερόλης. Ορισμένοι μεσήλικες ή μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες αναπτύσσουν μαλακές υποκίτρινες, δερματικές αλλοιώσεις, που μοιάζουν με φουσκάλες στο εσωτερικό των οποίων συσσωρεύεται υγρό πλούσιο σε χοληστερόλη.

Οι βλάβες ονομάζονται ξανθελάσματα και συνήθως εντοπίζονται περιμετρικά των ματιών, κυρίως κοντά στη μύτη.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αυτές οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι επώδυνες και σπανίως επηρεάζουν την όραση, ωστόσο μπορούν να αποτελούν σημάδι υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων ή άλλων λιπιδίων στο αίμα. Τα ξανθελάσματα είναι συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες και σε όσους παρουσιάζονται, συνιστάται να κάνουν έλεγχο λιπιδίων.

Τα ξανθελάσματα εμφανίζονται συχνότερα σε ανθρώπους με γενετικές διαταραχές που προκαλούν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, όπως η οικογενής υπερχοληστεροναιμία που μπορεί να απογειώσει τις τιμές της κακής LDL χοληστερόλης πάνω από 190mg/dL (ιδανικά η τιμή της πρέπει να είναι κάτω από 100mg/dL).

Αν εμφανιστούν υψηλές τιμές χοληστερόλης συνιστάται μια συστηματική άσκηση και διατροφή μεσογειακού τύπου, πλούσια σε φυτικές ίνες με στόχο την μείωσή της.

Το 50% όσων έχουν ξανθελάσματα, έχουν φυσιολογικές τιμές λιπιδίων και αυτές οι δερματικές αλλοιώσεις συνιστούν αισθητικό πρόβλημα. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να διασφαλίσιουν ότι ο γιατρός τους γνωρίζει για αυτό το ενδχόμενο σημάδι αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά τον οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε 2-4 χρόνια σε άτομα 40-64 ετών χωρίς προβλήματα υγείας. Μετά τα 65 χρόνια ο έλεγχος συνίσταται να γίνεται ανά 1-2 έτη και για τους πάσχοντες από διαβήτη συνιστάται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος με τη διάγνωση της νόσους και στη συνέχεια ετησιώς.

Για να απαλλαχθείτε από τα ξανθελάσματα (που δεν υποχωρούν μόνα τους) απαιτείται ιατρική παρέμβαση, είτε με χρήση λέιζερ, είτε χειρουργικά, όμως ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος επανεμφάνισής τους ιδιαίτερα σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σε περίπτωση επανεμφάνισής τους αφαιρούνται ξανά με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.