Χιονάς για τις φωτιές στον Έβρο: «Γλιτώσαμε από θαύμα, είναι πλέον κρανίου τόπος»

Metrosport Team07 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Χρήστος Χιονάς, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και της Δόξας Δράμας, που ζει μόνιμα στον Έβρο, μίλησε στο Metropolis 95.5 για τις καταστροφικές πυρκαγιές. 

«Εγώ έχω καταγωγή έχω από την Συκοράχη. Κάηκε όλη η Κύρκη ένα μικρό, όμορφο χωριό. Κάηκαν ακόμη και σπίτια, ολοσχερώς. Εμείς είχαμε την τύχη, ότι η νεολαία του χωριού μας, περίπου 200 άτομα βγήκε έξω και βοήθησε. Με τα τρακτέρ έβρεχαν τους δρόμους και τα σπίτια μας, γι' αυτό σωθήκαμε. Γλιτώσαμε από θαύμα, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Εδώ είναι η γραμμή για να έρθουν οι μετανάστες πιο κάτω, σε εσάς. Εμείς τους βοηθάμε. Οταν σου χτυπήσει κάποιος την πόρτα τον βοηθάς. Δεν ειμαστε το κράτος που τους σταματάει στα σύνορα. Εγώ πιστεύω ότι οι φωτιές ήταν από ανθρώπινο χέρι. Από την στιγμή που τα βουνά πήγαν στην πυροβεστική ήταν λάθος, έπρεπε να μείνουν στα δασαρχεία για να καθαρίζονται. Καταργήθηκε, έτσι, η δασοπυρόσβεση. 

Περίπου 20 πυροσβεστικά βοήθησαν για να σωθεί το χωριό και τους ευχαριστούμε. Εχω φίλο που έπαθε ζημιά 500.000 ευρώ. Ο Έβρος είναι αγροτική περιοχή. Καήκαν μελίσσια, κατσίκια, μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις. Πολλές οικογένειες έχασαν τις περιουσίες τους. Το καλύτερο λάδι είναι της Μάκρης και τα περισσότερα ελαιόδεντρα έχουν καεί. Είναι πλέον κρανίου τόπος. Απ' ότι μαθαίνουμε οι φωτιές τώρα έχουν σβήσει, είναι όλα ελεγχόμενα. Μας έχει πνίξει, βέβαια, η σκόνη μετά την φωτιά. Αυτά τα δέντρα θα ξαναδημιουργηθούν σε 50 χρόνια».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.