Χερμάν Μπούργος: Εφερε ελπίδα

Γιώργος Στράντζαλης02 Μαρτίου 2022

Ο Χερμάν Μπούργος συμπλήρωσε μία εβδομάδα στην άκρη του Κιτρινόμαυρου πάγκου κατά την οποία χρειάστηκε να ισορροπήσει μεταξύ 1) των δύο κρίσιμων αγώνων με Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης και 2) της προσαρμογής του στο νέο εργασιακό του περιβάλλον. 

Τα διαδοχικά παιχνίδια δεν του έδωσαν την πολυτέλεια του χρόνου να δουλέψει την ομάδα του και να δώσει το στίγμα της αγωνιστικής του φιλοσοφίας. Παρόλο αυτά η παρουσία του ξεκάθαρα έφερε έναν άνεμο αλλαγής, ήταν το ταρακούνημα -αν προτιμάτε- που προσδοκούσε να δημιουργήσει ο Θόδωρος Καρυπίδης όταν αποφάσισε να προχωρήσει το διαζύγιο με τον Άκη Μάντζιο. 

Το δείγμα της μίας εβδομάδας του Μπούργος και τα μόλις δύο παιχνίδια στον πάγκο δεν κρίνεται επαρκές για (υπερβολικές) εκτιμήσεις. Ωστόσο, προκύπτουν εκείνες οι λεπτομέρειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα τη διαφορά και έφεραν τον Αρη σε θέση ισχύος για τα play off. Ποιες είναι αυτές;

1

Η αλλαγή προπονητή αλλάζει προσωρινά και την ψυχολογία μιας ομάδας όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, όταν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Τους δίνει κίνητρο να δείξουν έστω προσωπικά ένα βελτιωμένο πρόσωπο. 

Συνήθως επιστρέφει η πειθαρχία και η αυτοπειθαρχία στην ομάδα. Αν μάλιστα στο ντεμπούτο του νέου προπονητή το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε όλοι μπορούν να κάνουν λόγο για νέα αρχή. Όπως συνέβη δηλαδή με την περίπτωση Μπούργος στον Αρη. 

Η παρουσία του Αργεντινού δημιούργησε εξτρά κίνητρα, αναπτέρωσε τις φιλοδοξίες των ποδοσφαιριστών και πάνω σε αυτή τη βάση, ο Αργεντινός έδωσε θετικό πρόσημο. Χωρίς υπερβολές και… μαστίγια, αλλά με διαδοχικά τετ α τετ και μπόλικη θεωρία. Αυτή η ψυχολογική απελευθέρωση είναι ίσως και η αιτία που ο Αρης έγινε ξανά αποτελεσματικός στην επίθεση.

2

Χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου, από την πίεση των αποτελεσμάτων στους διαδοχικούς αγώνες, ο Χερμάν Μπούργος περιορίστηκε σε μικρές αλλαγές που αφορούν στην τακτική προσέγγιση και σε αυτό που θα επιδιώξει να παίζει ο “δικός του” Αρης. Το βασικό δόγμα του είναι η ταχύτητα στη σκέψη και στην κίνηση, δηλαδή γρήγορες μεταβιβάσεις και όχι ανούσια κατοχή μπάλας. Εξίσου σημαντικό ότι πήγε σε πιο γρήγορο κάθετο παιχνίδι περιορίζοντας το παράλληλο, που πολλές φορές οδηγούσε τον Αρη σε ανορθόδοξο τρόπο ανάπτυξης.

Επίσης έτσι “γέμισε” περισσότερο ο άξονας, που σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα να «πνιγεί» ο αντίπαλος μόλις χαθεί η μπάλα και άρα ο Αρης να ανακτήσει και πολλές κατοχές και άμεσα και σε ψηλά σημεία του γηπέδου, ανανεώνοντας επιθέσεις με επικίνδυνες προϋποθέσεις.

3

Ενα μεγάλο κέρδος που προκύπτει από τη μέχρι τώρα (μικρή) παρουσία του Μπούργος και τον τρόπο αξιοποίησης των δυνατοτήτων του ρόστερ του, είναι ότι έβαλε ξανά στο παιχνίδι τον Αμπουμπακάρ Καμαρά. Από τους πιο κομβικούς παίκτες στην επίθεση ο Μαυριτανός φαίνεται πιο απελευθερωμένος και με περισσότερες πρωτοβουλίες στο αντίπαλο “κουτί”. 

Το είδαμε με τον Ατρόμητο, το είδαμε και στην Τρίπολη. Η οδηγία είναι να μπαίνουν στο “παιχνίδι” δίπλα και περιφερειακά από τον Καμαρά τόσο οι κεντρικοί χαφ (κυρίως ο επιτελικός μέσος) όσο και οι δύο winger. Έτσι, και ο Μαυριτανός αισθάνεται περισσότερο κομμάτι του παιχνιδιού και έχει περιορίσει την παλιά κακιά συνήθεια να φεύγει από την κορυφή της επίθεσης και να τραβιέται στα πλάγια, αδειάζοντας έναν κρίσιμο χώρο για τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων, όπως είναι ο άξονας.

4

Βασικό συστατικό της κάθε αλλαγής προπονητή είναι ότι μπορεί να βάλει στο “παιχνίδι” παίκτες οι οποίοι -για διάφορους λόγους – με το προηγούμενο καθεστώς έμοιαζαν αποκομμένοι από το σύνολο. Αυτό φαίνεται ότι πέτυχε η παρουσία του Μπούργος και των κινήτρων που δημιούργησε αυτή στην καθημερινότητα του Αρη. Για παράδειγμα, o Ιζέτ Χαϊροβιτς μπήκε σε αποστολή αγώνα μετά από επτά διαδοχικά ματς που ήταν στην κερκίδα.

Ο Γιοχάν Μπεναλουάν είναι πλέον ενεργός και ήταν η βασική παρέμβαση του Μπούργος στον αγώνα με τον Αστέρα. Τον χρησιμοποίησε στο κατάλληλο timing (σσ είχε ν’ αγωνιστεί από τον εκτός έδρας αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 5/1), την ώρα που είδε ότι η ομάδα του υπέφερε από τις κερδισμένες κεφαλιές του Μπαράλες καθώς μέσα από αυτές έφτιαχνε προϋποθέσεις ο αντίπαλος.

 Εδωσε για πρώτη φορά χρόνο στον Σέικ Ντουκουρέ, ο οποίος ακόμη δεν είναι έτοιμος αλλά πήρε το ρίσκο και τον χρησιμοποίησε στον άξονα και σ’ένα χρονικό σημείο που η ομάδα του αναζητούσε τρόπο να απορροφήσει τους κραδασμούς από την πίεση του Αστέρα. Και σε αυτό, η ανταπόκρισή του ήταν καλύτερη του αναμενόμενου.

5

Αν μη τι άλλο, τα θετικά αποτελέσματα είναι αυτά που “φτιάχνουν” τον προπονητή και την ομάδα. Η εποχή Μπούργος στον Αρη άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και άπαντες δείχνουν ότι αντλούν ψυχολογία μέσα από αυτή την αλλαγή. 

Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν οι νίκες με Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης, σε δύο κομβικά 90άλεπτα για τον Αρη ως προς τη μάχη της παρουσίας του στα play off. Δύο νίκες που συνδυάστηκαν με καλές εμφανίσεις, ενδεικτικές των προσδοκιών από την ομάδα βάσει των δυνατοτήτων της. Με έξι βαθμούς, πέντε γκολ ενεργητικό και μηδέν παθητικό, σε δύο αγώνες, ο Αρης άρχισε να πείθει ξανά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.