Χέιζελ, 35 χρόνια μετά...

Παναγιώτα Χαλκιά29 Μαΐου 2020

Είναι από τις στιγμές που η μνήμη προσπαθεί μάταια να σβήσει ό,τι είδε. Εκείνη την ημέρα 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τόσο ξαφνικά, τόσο άδικα. Έφυγαν από το σπίτι τους για να δουν από κοντά έναν τελικό και δεν γύρισαν ποτέ. 35 χρόνια συμπληρώνονται από τον ματωμένο εκείνο τελικό ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γιουβέντους στο Χέιζελ.

Τι συνέβη;

Το ημερολόγιο έγραφε 29 Μαΐου 1985. Λίβερπουλ και Γιουβέντους θα διασταύρωναν τα ξίφη τους στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις Βρυξέλλες.

Το «Χέιζελ» έβραζε. Η καταστροφή ήρθε πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Οι οπαδοί των «κόκκινων» κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς την κερκίδα «Ζ», όπου βρισκόταν οι αντίστοιχοι της «μεγάλης κυρίας». Η αστυνομία δεν κατάφερε να τους αποτρέψει και το κακό έγινε.

Οι φίλαθλοι των Ιταλών βλέποντας τους να πλησιάζουν, προσπάθησαν να βρουν κάποιο τρόπο διαφυγής αλλά μη βρίσκοντας εναλλακτικές υποχώρησαν προς τον εξωτερικό τοίχο της κερκίδας. Εκείνος δεν άντεξε το βάρος και κατέρρευσε. 39 άτομα άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή και πολλά περισσότερα τραυματίστηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία παρότι έμαθε το τι είχε συμβεί, αποφάσισε το παιχνίδι να διεξαχθεί κανονικά. Οι παίκτες βγήκαν στο χορτάρι και οι Ιταλοί χάρη σε ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι πανηγύρισαν το τρόπαιο.

Ποιος έφταιγε;


Η αστυνομία δεν κατάφερε να αποτρέψει το κακό. Οι οπαδοί των «κόκκινων» δεν βρήκαν αντίσταση στην πορεία τους προς την άλλη κερκίδα αφού παρά τις προειδοποιήσεις μόλις πέντε αστυνομικοί βρισκόταν ανάμεσα στις εξέδρες Χ και Ζ, όπου φιλοξενούνταν οι φίλαθλοι των δύο ομάδων. 

Μάλιστα, η απόφαση της UEFA να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας έδωσε το δικαίωμα στην αστυνομία του Βελγίου να ανασυνταχθεί, να βρει τις κατάλληλες δικαιολογίες και να έρθει αντιμέτωπη με τους οπαδούς εκτός γηπέδου μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Ο παρατηρητής της Ομοσπονδίας, Γκούντερ Σνάιντερ, ανέφερε το γεγονός αλλά κατηγόρησε τους Άγγλους για ό,τι συνέβη αθωώνοντας ουσιαστικά τόσο τους οπαδούς των Ιταλών όσο και τους διοργανωτές, τους υπεύθυνους του γηπέδου και την αστυνομία.


Δύο ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, η Μάργκαρετ Θάτσερ άσκησε πίεση στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ζητώντας την αποβολή των ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Η UEFA δεν άργησε να κάνει δεκτό το αίτημα και απέβαλε τις ομάδες του Νησιού από τις διοργανώσεις της χωρίς να ορίσει το χρονικό διάστημα. Η ποινή, φυσικά, δεν αφορούσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Τρία χρόνια αργότερα ο επικεφαλής της βελγικής FA, Άλμπερτ Ρούσενς, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή καθώς επέτρεψε σε φιλάθλους των Ιταλών να αγοράσουν εισιτήρια για την κερκίδα των Άγγλων. Μετέπειτα, τιμωρήθηκε και ο αξιωματικός Γιόχαν Μαχί, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της κερκίδας «Ζ». Καταδικάσθηκε για εγκληματική αμέλεια.

Οι Βρετανικές αρχές εξέτασαν το βίντεο της αναμέτρησης και προέβησαν στη σύλληψη 27 ατόμων για ανθρωποκτονία. Η δίκη άρχισε το 1989 στο Βέλγιο και έπειτα από πέντε μήνες 14 οπαδοί της Λίβερπουλ καταδικάσθηκαν σε τριετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Κανείς όμως δεν εξέτισε την ποινή.

Τα θύματα του Χέιζελ

Ρόκο Ατσέρα (29), Μπρούνο Μπάλι (50), Αλφονς Μπος, Τζιανκάρλο Μπρουσκέρα (21), Αντρέα Καζούλα (11), Τζιοβάνι Καζούλα (44), Νίνο Τσερούλο (24), Βίλι Σιέλενς, Τζιουζεπίνα Κόντι (17), Ντιρκ Ντενέκι, Ντιονίζιο Φάμπρο (51), Ζακ Φρανσουά, Εουτζένιο Γκαλιάνο (35), Φραντσέσκο Γκάλι (25), Τζιανκάρλο Γκονέλι (20), Φραντσέσκο Γκάλι (25), Τζιανκάρλο Γκονέλι (20), Αλμπέρτο Γκουαρίνι (21), Τζιοβαίνιο Λαντίνι (50), Ρομπέρτο Λορεντίνι (31), Μπάρμπαρα Λούσι (58), Φράνκο Μαρτέλι (46), Λόρις Μεσόρε (28), Τζιάνι Μαστρολάκο (20), Σέρτζιο Μπαστίνο Ματσίνο (20), Λουτσιάνο Ρόκο Παπαλούκα (38), Λουίτζι Πιντόνε (31), Μπέντο Πιστολάτο (50), Πάτρικ Ράντκλιφ, Ντομένικο Ραγκάτσι (44), Αντόνιο Ρανιανέζε (29), Κλοντ Ρομπέρ, Μάριο Ρόνκι (43), Ντομένικο Ρούσο (28), Ταρτσίζιο Σάλβι (49), Τζιανφράνκο Σάρτο (47), Αμεντέο Τζιουζέπε Σπαλαόρε (55), Μάριο Σπάνου (41), Ταρτσίζιο Βεντουρίν (23), Ζαν Μισέλ Βαλά, Κλαούντιο Τζαβαρόνι (28).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.