Εύα Καϊλή: «Σακούλες με χρήματα εντόπισαν στο σπίτι της οι αρχές»

Metrosport Team10 Δεκεμβρίου 2022

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, αφού τη Παρασκευή το βράδυ οδηγήθηκε σε σύλληψη από τις αρχές, καθώς ερευνάται ως ύποπτη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Μουντιάλ 2022στο Κατάρ. Μάλιστα, αργά το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως οι αρχές της πέρασαν χειροπέδες μετά την απολογία της.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της L' Echo, οι αρχές εντόπισαν σακούλες με χρήματα στην οικία της ευρωβουλευτή. Η ιστοσελίδα σημειώνει επίσης ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ' αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να συλληφθεί πολιτικό πρόσωπο.

Έπειτα από 16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πέντε άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτα για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής», επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Le Soir και το περιοδικό Knack.

«Είναι μια πραγματική βόμβα που μόλις έσκασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ γίνεται λόγος και για σύλληψη ενός ακόμη συγγενικού προσώπου της κ. Καϊλή. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή συνελήφθη και ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Εκτός και της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών μετά τις αποκαλύψεις

Παράλληλα ως τελευταία εξέλιξη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) την έθεσε εκτός Ευρωομάδας μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο. «Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει την ιδιότητα της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή ως μέλους της Ομάδας S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες», τονίζεται στην ανάρτηση της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Το χρονικό

Η εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε πως είχαν συλληφθεί 4 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική εφημερίδα Le Soir, αρχικά μετέδωσε πως αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Το δημοσίευμα «βόμβα»

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η Le Soir πάλι, εξειδίκευσε τις αποκαλύψεις της. Όπως ανέφερε έχει συλληφθεί ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ενώ έχει οδηγηθεί και η ίδια σε ανάκριση. Σύμφωνα με τη Le Soir, το σπίτι της Καϊλή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οδηγήθηκε για ακρόαση. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα. Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής. Ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ένας βουλευτής που προστατεύεται από την ασυλία του είναι να συλληφθεί επ' αυτοφώρω.

Η βελγική Le Soir γράφει συγκεκριμένα:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή. Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.


Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.