Χάθηκε μια... εποχή δική μας

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος28 Νοεμβρίου 2020

Δεν έχει κλάψει τόσος κόσμος για το χαμό ενός ανθρώπου. Κι αυτό αποδεικνύει ότι δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος. Χάσαμε μαζί του μια άλλη εποχή, του ποδοσφαίρου της αλάνας μας, των παιδικών μας χρόνων.

Ήταν υπερπαίκτης, ατόφιο ταλέντο, αλλά όχι μόνο αυτό. Γι’ αυτό και ξεχώρισε. Ήξερε τις ικανότητές του. Ήξερε να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες. Ήταν ηγέτης, ήταν πεισματάρης, εγωιστής. Επαναστάτης και αντιδραστικός. Κι αυτά τα λέμε όλοι εμείς που δεν τον γνωρίσαμε περισσότερο απ’ όσο άλλοι που συνυπήρξαν μαζί του. Κι εκείνοι έχουν να μεταφέρουν άλλες πτυχές του εαυτό του. Της καλοσύνης του, της ευαισθησίας για τα φτωχά παιδιά που ήταν ένα από αυτά, της αδικίας και του ρατσισμού (που μας το έδειξε πολλές φορές υπερασπιζόμενος τη Νάπολι). Ο πιο ανθρώπινος Θεός. Με τα πάθη του. Και αγαπήθηκε ακόμη και μ’ αυτά. Θαρρώ ότι χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των γκολ στο Αγγλία-Αργεντινή δεν υπάρχει για τον Μαραντόνα. Ήταν σαν κάτι… Πώς θέλετε να σας κερδίσω; Και με το ίδιο νόμισμα σαν την επέμβαση στα Φόκλαντς, με το χέρι μπορώ και για να μην μπορείτε να αμφισβητήσετε, μπορώ μετά να σας ντριπλάρω όλους και να σκοράρω. Στη Νάπολι έδειξε άλλο στοιχείο του: Μετέτρεψε σε (σχεδόν, ΟΚ) ατομικό, ένα ομαδικό άθλημα, την πήρε από το χέρι, από το μηδέν και την απογείωσε. Πήγε στους αδικημένους, περιφρονημένους και φτωχούς για να κοντράρει τους δυνατούς. Το έκανε και τους πείσμωσε. Γι’ αυτό στη Νάπολη και για τη Νάπολι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ο Θεός της, δίπλα στον πολιούχο της, τον Σάν Τζενάρο.

Στη σκιά του χαμού του Ντιέγκο Μαραντόνα (το γράφει κανείς και δεν το πιστεύει), έχουμε αγωνιστική δράση στα δύο ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που συμμετείχε με Μπαρτσελόνα, Νάπολι και Σεβίγια, Ισπανία και Ιταλία. Λίγα πράγματα, γιατί νομίζω και το κλίμα θα είναι πολύ βαρύ και δικαιολογημένα. Το είδαμε στο Νάπολι-Ριέκα, εντός κι εκτός γηπέδου άλλωστε.

Στην Ιταλία Σασουόλο-Ίντερ είναι ένα από τα ωραία παιχνίδια του προγράμματος. Και οι δύο σκοράρουν αρκετά, πιστεύω θα το κάνουν και μεταξύ τους. Βλέπω ωστόσο τη στατιστική που λέει πως κυρίως το πράττουν στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα και η απόδοση για να σκοράρουν αμφότερες στο 2ο ημίχρονο είναι καλή. Η Γιουβέντους θα βρει αντίπαλό της τον Πίπο Ιντζάγκι, η Μπενεβέντο παίζει ανοικτά και έχει προβλήματα στα μετόπισθεν και αναμένω νίκη της με πολλά γκολ συνολικά. Στο ντέρμπι του ήλιου, παραδοσιακά Νάπολι και Ρόμα σκοράρουν πολύ. Η Ρόμα είναι σοβαρή φέτος, η Νάπολι ζει ένα αδιανόητο πένθος και θα έχει έξτρα κίνητρα, αλλά είναι ευάλωτη πίσω και επιλέγω τα γκολ από σημείο. Στην Ισπανία η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει αποκτήσει φόρα, πείθει αγωνιστικά και παρ’ ότι η Βαλένθια έχει αναλαμπές μόνο στα μεγάλα ματς, μπορεί να περάσει από την έδρα της. Το ματς που αξίζει να δει κανείς είναι το Ρεάλ Σοσιεδάδ-Βιγιαρεάλ. Φορμαρισμένες και οι δύο, επιθετικές, προερχόμενες από ευρωπαϊκά εκτός έδρας ματς. Με ρίσκο και γκολ στους Βάσκους…

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΣΑΣΟΥΟΛΟ – ΙΝΤΕΡ Να σκοράρουν και οι δύο στο δεύτερο ημίχρονο

ΒΑΛΕΝΘΙΑ – ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. 2

ΝΑΠΟΛΙ – ΡΟΜΑ G/G&OVER


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.