Χάρι Κέιν: Το όνειρο του να γίνει ποδοσφαιριστής έγινε πραγματικότητα

Metrosport Team11 Ιανουαρίου 2024

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σιαμήτρας

Ο Χάρι Κέιν είναι πλέον χωρίς αμφιβολία από τους κορυφαίους επιθετικούς στην Ευρώπη (αλλά δεν ξεχνάμε τους Ρονάλντο, Λεβαντόφσκι και Μπενζεμά) όμως για να το κάνει αυτό δούλεψε σκληρά. Δεν αρκούσε ποτέ μόνο το ταλέντο...

Ο Άγγλος στράικερ γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1993 στο Γουόλθαμστοου σε μία προαστιακή περιοχή του βορειανατολικού Λονδίνου που απέχει πέντε μίλια από το παλιό γήπεδο της Τότεναμ «White Hart Lane».

Είναι παιδί μεταναστών από την Ιρλανδία που εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία μαζί με τον αδελφό του Τσάρλι. Πήγε σε αγγλικό σχολείο στο Chingford Foundation και από μικρός υποστήριξε την... Άρσεναλ. Με το ποδόσφαιρο το ασχολήθηκε από μικρή ηλικία που ήταν... γενετικά συνδεδεμένο με την οικογένεια της μαμάς του.

Ο πατέρας του Πατ και η μητέρα του Κιμ είναι από την Γκάλγουει μία λιμενική πόλη η οποία βρίσκεται στη δυτική όχθη τς Ιρλανδίας. Μεγαλώνοντας έμαθε τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη μουσική, τη γλώσσα, την τέχνη και την λογοτεχνία των Ιρλανδών.


Το είδωλο που είχε από μικρό παιδί 

Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και ίνδαλμά του ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ που έβγαλε φωτογραφία μαζί του το 2003 σε ηλικία 10 ετών και ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του. Μερικά χρόνια αργότερα το έκανε...

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά του βήματα στην Τότεναμ

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες νέων της Άρσεναλ σε ηλικία 8 ετών το 2001, αλλά αποχώρησε από τους «κανονιέρηδες» μετά από ένα χρόνο επειδή θεωρούνταν ότι δεν ήταν καλός (τι μεγάλο λάθος αποδείχτηκε...). Εντάχθηκε για μία σεζόν στην ακαδημία της Γουότφορντ και στη συνέχεια κατέληξε στους «Σπέρς» και μετά... εκτοξεύτηκε. 


Ο Κέιν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Τότεναμ στις 25 Αυγούστου του 2011 στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Χάρτς για το Europa League στα 18 του. Εκτός από την ομάδα του βορειανατολικού Λονδίνου που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, αγωνίστηκε και σε άλλες ομάδες της Αγγλίας. Παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Λέιτον Όριεντ, στη συνέχεια στη Μίλγουολ, τη Λέστερ με τις οποίες αγωνίστηκε στην Τσάμπιονσιπ και στην Νόριτς όπου πήρε γεύση από Πρέμιερ Λιγκ.

Η εκτόξευση της καριέρας του στους Σπερς και το βραβείο του πρώτου σκόρερ

Τη σεζόν 2014/15 στα 21 του ο Άγγλος επιθετικός έγινε βασικός και πέτυχε 31 γκολ εκ των οποίων τα 21 στην Πρέμιερ Λιγκ και πήρε το τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη της χρονιάς. Στις 23 Οκτωβρίου του 2014 στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Στο παιχνίδι με τους Αρκάδες για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League σημείωσε τρία τέρματα. Στο 13’ άνοιξε το σκορ με ωραίο σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή κάνοντας το 1-0, αργότερα στο 75ο λεπτό έπειτα από το σουτ του Ντεμπελέ από κόρνερ του Λαμέλα που απέκρουσε ο Κοσίτσκι έκανε το 4-0 από κοντά, ολοκληρώνοντας το πρώτο χατ τρικ στην καριέρα του από ασίστ του Φάσιο με κεφαλιά έκανε το 5-0.

Στο τελευταίο τρίλεπτο του αγώνα έκατσε στη θέση του τερματοφύλακα όσο και αν φαίνεται περίεργο, καθώς ο Ούγκο Λιορίς αποβλήθηκε στο 87’ πήρε την κόκκινη κάρτα και δέχθηκε γκολ… φάβα από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπαράλες στο 89ο λεπτό. Προσπάθησε να αποκρούσει, αλλά η μπάλα του έφυγε μέσα από τα χέρια του.

Τις δύο επόμενες χρονιές 2015/16 και 2016/17 βγήκε πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ σημειώνοντας 25 και 29 γκολ αγωνιζόμενος και με την ομάδα του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη χρονιά εκείνη που η Λέστερ έκανε το θαύμα κατακτώντας το πρωτάθλημα, ήταν πολύ κοντά να πάρει το πρώτο του μεγάλο τρόπαιο στη συλλογική καριέρα του αλλά δεν τα κατάφερε. Πάντως όλα αυτά τα χρόνια στην Αγγλία ο Κέιν μαζί με τον Σον έκαναν ένα εκπληκτικό επιθετικό δίδυμο στην Τότεναμ.


Στις 5 Μαρτίου του 2016 πέτυχε ένα απίστευτο γκολ εναντίον της Άρσεναλ. Έκανε το 2-1 μέσα από την περιοχή, αφού ο Ντέλε Άλι δεν άφησε την μπάλα να βγει άουτ από τον Μερτεζάκερ, με αποτέλεσμα να δώσει στο Άγγλο και αυτός με ωραίο σουτ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του με 2-1, ωστόσο οι Σπέρς δεν κέρδισαν καθώς ο Αλέξις Σάντσες διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Τον Απρίλιο του 2021 ήταν και πάλι πολύ κοντά να πάρει έστω και έναν τίτλο με τους Σπέρς πριν φύγει για την Γερμανία μερικά χρόνια μετά αλλά δεν τα κατάφερε, αφού η Σίτι κέρδισε με 1-0 την Τότεναμ και πήρε το Carabao Cup.

Πρώτη εμφάνιση με την Εθνική Αγγλίας και πως κατάφερε να γράψει ιστορία

Στις 27 Μαρτίου του 2015 Ο Κέιν κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας των Ανδρών από τον Ρόι Χότζσον, καθώς έγινε διεθνής με την Under-17 το 2010, την Under-19 το 2012 και την Under-20 το 2013.

Μάλιστα στο ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο στήθος στους άνδρες είχε σκοράρει. Συμμετείχε στο Euro του 2016 που έγινε στην Γαλλία, αλλά η Αγγλία παρότι πέρασε τον όμιλο ως δεύτερη πίσω από την Ουαλία που έφτασε ως τα ημιτελικά, έπεσε θύμα έκπληξης, αφού αποκλείστηκε από την Ισλανδία με 1-2 και σε αυτή τη διοργάνωση δεν πέτυχε κάποιο τέρμα.


Δύο χρόνια αργότερα στα 25 του συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Αγγλίας του Γκάρεθ Σάουθγκειτ για το Mουντιάλ της Ρωσίας το 2018 φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 9 και έγινε για πρώτη φορά αρχηγός παίρνοντας το περιβραχιόνιο. Επίσης ήταν ο πρωταγωνιστής που οδήγησε τα Λιοντάρια ως τα ημιτελικά και μάλιστα κατέκτησε το χρυσό παπούτσι στην διοργάνωση, καθώς σημείωσε 6 τέρματα.

Σημείωσε 5 γκολ στους ομίλους, 2 με την Τυνησία όπου στο 90+1 σκόραρε το δεύτερο γκολ γλιτώνοντας την εθνική του ομάδα από την τεράστια γκέλα στις 18 Ιουνίου, 3 με το Παναμά στο 6-1 έξι μέρες μετά στις 24 του μηνός, όμως τα Λιοντάρια βγήκαν δεύτερα καθώς στην τελευταία αγωνιστική στη φάση των ομίλων έχασαν από το Βέλγιο με 0-1 πέρασαν στην φάση των 16 και εκεί αντιμετώπισαν την Κολομβία.

Στο αγώνα με τους Κολομβιανούς ο Κέιν άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 57’ 0-1,αλλά οι Κολομβιανοί ισοφάρισαν στο 90+3 με τον Μίνα και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Στο έξτρα 30λεπτο δεν άλλαξε κάτι, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί σε κάθε διοργάνωση είτε Μουντιάλ, είτε Euro η Αγγλία αποκλείστηκε στη ρωσική ρουλέτα. Όμως στο παιχνίδι με τους Κολομβιανούς ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε στη διαδικασία και τα Λιοντάρια κατάφεραν να σπάσουν την κατάρα των πέναλτι, χάρη στο Τζόρνταν Πίκφορντ και πέρασαν στους «8».

Εκεί οι Άγγλοι αντιμετώπισαν την Σουηδία όπου πήραν το θετικό αποτέλεσμα με 0-2 και πέρασαν στα ημιτελικά μετά το 1990. Στην αναμέτρηση αυτή δεν σκόραρε ο Κέιν.

Στο ημιτελικό η Αγγλία αντιμετώπισε την Κροατία και έχασε με 2-1 και έμεινε εκτός τελικού και εν τέλει πήρε την 4η θέση όπου ηττήθηκε και πάλι από το Βέλγιο όπως και στους ομίλους αυτή τη φορά με 2-0.


Λίγους μήνες μετά στις 18 Νοεμβρίου του 2018 οι Άγγλοι πήραν μία άτυπη και γλυκιά ρεβάνς αυτή τη φορά για το UEFA Nations League. Ο Κέιν σκόραρε ενάντια στους Βαλκάνιους, αφού ο Τσίλγουελ εκτέλεσε το φάουλ και στη πορεία της μπάλας διαμόρφωσε το 2-1 μέσα στην περιοχή και οδήγησε την ομάδα της πατρίδας του στο Final- Four της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Με φόρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στην αποστολή των τριών λιονταριών για το ευρωπαικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που έγινε ένα χρόνο αργότερα το 2021 εξαιτίας του κορωνοίου.

Δεν έβαλε γκολ στην πρώτη φάση με Κροατία, Σκωτία και Τσεχία, αλλά μίλησε στα κρίσιμα παιχνίδια, εκεί που έπρεπε στα νοκ αουτ. Ήταν ο άνθρωπος που έφτασε την χώρα του ως το τελικό της διοργάνωσης. Στη φάση των 16 η Αγγλία αναμετράται με την Γερμανία σε ένα κλασικό ευρωπαικό ντέρμπι και ο Άγγλος στράικερ βρήκε δίχτυα στο 86΄ διαμορφώνοντας το 2-0 με κεφαλιά.

Στο προημιτελικό που έγινε στην Ρώμη πέτυχε 2 τέρματα με κοντινό πλασέ και με το κεφάλι απέναντι στην Ουκρανία στο θριαμβευτικό 0-4 και στα ημιτελικά.

Στον δραματικό ημιτελικό που τα είχε όλα, αντιμετώπιζε την ευχάριστη έκπληξη του Euro την Δανία. Οι σκανδιναβοί προηγήθηκαν με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Νταμσγκάρντ στο 21ο λεπτό, οι γηπεδούχοι δεν είπαν την τελευταία τους λέξη ισοφάρισαν και στο 104’ ο επιθετικός σήμερα της Μπάγερν έγινε ο ωραίος, αφού σκόραρε το χρυσό γκολ όχι με πέναλτι, αλλά με δεύτερη προσπάθεια μετά από απέκρουση του Σμάιχελ έκανε το 2-1 στέλνοντας την Αγγλία στα ουράνια, στο τελικό της διοργάνωσης.

Στον τελικό της 11ης Ιουλίου του 2021 γίνεται ο τελικός του Euro ανάμεσα στην Ιταλία και την Αγγλία. Ο Κέιν στο παιχνίδι δεν μπόρεσε να βοηθήσει την εθνική του ομάδα και παρότι έφτασε πάρα πολύ κοντά να κατακτήσει το πρώτο του μεγάλο τρόπαιο με τα τρία λιοντάρια, ωστόσο δεν τα κατάφερε, καθώς η Ιταλία κέρδισε στα πέναλτι και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 53 χρόνια.

Το 2022 1 χρόνο μετά το χαμένο τελικό του Euro στα 29 του συμμετέχει στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ. Στη διοργάνωση σημείωσε μόλις 2 γκολ. Στην φάση των ομίλων δεν πέτυχε κάποιο τέρμα, αλλά μοίρασε στους συμπαίκτες του 3 ασίστ, 2 με τον Ιράν στο 6-2 και 1 με την Ουαλία στο 0-3. Σκόραρε 1 Γκολ με την Σενεγάλη στη φάση των 16 και στον προημιτελικό με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία. Σε αυτό το ματς ήταν και ωραίος, γιατί με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ισοφάρισε, από την άλλη ήταν και ο μοιραίος αφού στο δεύτερο πέναλτι απέναντι στον Λιορίς αστόχησε.

Στις 23 Μαρτίου του 2023 στην πρεμιέρα για τα προκριματικά του Euro 2024 έγραψε ιστορία με το εθνόσημο, αφού στο ματς με τους Ιταλούς, ξεπέρασε τον Γουέιν Ρούνει φτάνοντας τα 54 γκολ και απολαμβάνει την μοναξιά στην κορυφή της λίστας των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών στην ομάδα του Σάουθγκειτ.

Η Κέιτι που του άλλαξε τη ζωή

Μέσα σε όλα αυτά γνώρισε την γυναίκα της ζωής του την Κέιτι Γκούντλαντ. Η Κέιτι γεννημένη στις 12 Οκτωβρίου του 1993, η οποία είναι εκπαιδεύτρια γυμναστικής στο σχολείο που πήγαινε ο Χάρι στο Chingford Foundation School.

Κατάγεται από το Λονδίνο, έχει τεράστιους θαυμαστές. Κάπου εκεί η Κέιτι γνώρισε τον Χάρι από το σχολείο, καθώς ο Άγγλος ποδοσφαιριστής φοίτησε στο Waltham Forest του Λονδίνου και συνάντησε την αγαπημένη του.

Το ζευγάρι είναι μαζί από το Φεβρουάριο του 2015, 8 χρόνια, ενδιάμεσα σε ένα ταξίδι στις Μπαχάμες το 2017 ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας την έκανε πρόταση γάμου στη παραλία, την πάντρεψε το καλοκαίρι του 2019 και μαζί έχουν αποκτήσει 4 παιδιά, 2 κορίτσια και 2 αγόρια.

Η μεταγραφή του στην Μπάγερν Μονάχου

Στις 12 Αυγούστου του 2023 το μεγάλο σίριαλ του καλοκαιριού, είχε φτάσει στο τέλος, αφού ο Χάρι Κέιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Τότεναμ και να πάει στην Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί ξόδεψαν για αυτή τη πολύ μεγάλη μεταγραφή 100 εκατομμύρια ευρώ, πόσο που δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων και για 10 επιπλέον bonus. Έτσι το ποσό μπορεί να φτάσει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. 

Μάλιστα στο πρώτο διάστημα της παραμονής του στο Μόναχο δεν κατάφερε να βρει κάποιο διαμέρισμα για τον ίδιο και την οικογένειά του με αποτέλεσμα να διαμένει σε ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία του Μονάχου στο Vier Jahreszeiten Kempinski Hotel. Η διανυκτέρευση εκεί ανερχόταν στις 10.000 ευρώ το βράδυ, με την ομάδα του Μονάχου να ξοδεύει συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την διαμονή του χαρισματικού επιθετικού στο συγκεκριμένο μέρος και αργότερα μπόρεσε και βρήκε ένα σπίτι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.