Χάντρο Ορεγιάνα, ο αρχιτέκτονας της La Masia

Παναγιώτα Χαλκιά22 Σεπτεμβρίου 2021

Είναι μια αποκάλυψη της La Masia. O Χάντρο Ορεγιάνα ή αλλιώς Αλεχάντρο Ορεγιάνα Γκόμεθ θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να πάρει τη θέση του Σέρχιο Μπουσκέτς και μάλιστα, να τον αντικαταστήσει στο μυαλό των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα. Ο νεαρός μέσος είναι ένα από τα ταλέντα της ακαδημίας, είναι αρχηγός της ομάδας Β΄ και προσπαθεί να βρει τρόπο να μπει στα αποδυτήρια των μεγάλων.

Έχει το DNA της Βαρκελώνης

Είδε το πρώτο φως του ήλιου τον Αύγουστο του 2000 στην πόλη Γκάβα κοντά στη Βαρκελώνη. Αρκετά νωρίς έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο καθώς δεν έχανε την ευκαιρία να κλωτσά το τόπι οπουδήποτε. 

Μόλις στα οχτώ του χρόνια, οι γονείς του τον έγραψαν στην τοπική ομάδα. Εκεί, έμεινε για τέσσερα χρόνια και φρόντισε να ενθουσιάσει τους προπονητές του. Οι άνθρωποι της Εσπανιόλ τσέκαραν το μικρό και του έδωσαν την ευκαιρία να ενταχθεί στις ακαδημίες του συλλόγου. Αγωνίσθηκε εκεί για δύο χρόνια αφήνοντας και πάλι τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι σκάουτερ της Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσαν να μην τον εντοπίσουν και το 2014 τον πείθουν να δεχθεί την πρόταση να έρθει στη La Masia. Έτσι, γίνεται μέλος της Cadet B και κατάφερε να προσαρμοστεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο στο σύστημα των Καταλανών, κάτι που οδήγησε τους προπονητές του να θεωρήσουν ότι έχει το DNA του συλλόγου. Η καλύτερη του σεζόν ήταν το 2018/2019 όταν και πέτυχε 13 γκολ σε 32 παιχνίδια ως κεντρικό χαφ και ήταν ο τρίτος σκόρερ πίσω από Μάρκες και Φατί.

Ο τραυματισμός και η αποχώρηση του Οριόλ Μπουσκέτς

Τον Μάιο του 2017 ήρθε αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου και χρειάστηκε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για 284 ημέρες. Ο τραυματισμός ήρθε στο χειρότερο σημείο καθώς ήταν έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα για την Μπαρτσελόνα Β’.

Επέστρεψε στα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και συνέχισε τις καλές εμφανίσεις. Δύο χρόνια αργότερα, ο δανεισμός του Οριόλ Μπουσκέτς θα γινόταν το εισιτήριο ανόδου στην ομάδα Β΄. Δεν άργησε να προσαρμοστεί και υπό τις οδηγίες του Γκαρθία Πιμιέντα πήρε χρόνο, βελτιώθηκε αισθητά και κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στη βασική ενδεκάδα. Μετρά ήδη 53 συμμετοχές και δύο γκολ.

Είναι και διεθνής

Κλήθηκε για πρώτη φορά στην Κ17 της Ισπανίας και έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα όντας 16 ετών και επτά μηνών κόντρα στην Πολωνία. Ο προπονητής του ενθουσιάστηκε και ο Χάντρο ήταν στην αποστολή για το Euro U17 και μάλιστα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο μέχρι τον τελικό.

Το Νοέμβριο του 2018 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την Κ19, με την οποία κέρδισε και το Euro το 2019. Αγωνίσθηκε μόλις 236 λεπτά στη διοργάνωση αλλά πρόλαβε να πετύχει ένα γκολ και να μοιράσει μια ασίστ.

Είναι μια μείξη Μπουσκέτς και Πίρλο

Είναι ένας τεχνικά ταλαντούχος μέσος, έξυπνος με και χωρίς την μπάλα. Αγωνίζεται κυρίως ως αμυντικό χαφ και αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Διακρίνεται για την τέλεια τοποθέτηση, τον έλεγχο της μπάλας, την αλλαγή ρυθμού και την καλή κάθετη πάσα.

Τον έχουν παρομοιάσει με τον Σέρχιο Μπουσκέτς λόγω της ικανότητας του να διαβάζει το παιχνίδι και κατανοεί πότε πρέπει να ασκήσει πίεση στον αντίπαλο για να κερδίσει μια μονομαχία.

Του αρέσει να παίρνει την πρώτη πάσα από τα σέντερ μπακ είτε περιμένοντας είτε πηγαίνοντας ο ίδιος να την πάρει. Αρέσκεται στο δημιουργεί ευκαιρίες στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και να προσφέρει διαδρόμους στους συμπαίκτες του.

Είναι παίκτης του ρίσκου. Σπάνια θα τον δεις να επιλέγει μια ασφαλή επιλογή. Προτιμά τις επικίνδυνες πάσες, τις δύσκολες. Ωστόσο, είναι τόσο καλός και ακριβής, κρατώντας το ποσοστό αστοχίας του σε χαμηλά επίπεδα.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το τακτικό του παιχνίδι είναι εξαιρετικά ώριμο τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Όταν η μπάλα χαθεί, προβλέπει και εμποδίζει κάθε προσπάθεια αντεπίθεσης. Σπρώχνει τις γραμμές πιο ψηλά και πιέζει ασφυκτικά τον αντίπαλο.

Εκτός γηπέδων

Γνωρίζει ότι το να βρίσκεσαι στην Μπαρτσελόνα σημαίνει πίεση. Για εκείνον το πιο σημαντικό είναι να νιώθει ελεύθερος και να συνεχίσει να διασκεδάζει συλλέγοντας εμπειρίες. Έχει ρυθμίσει τις ώρες των προπονήσεων του ώστε να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο. Μάλιστα, είναι και άριστος μαθητής, όπως έχει αποκαλύψει ο πατέρας του, και σκέφτεται να στραφεί προς το μάρκετινγκ. Τον ελεύθερο του χρόνο παίζει βιντεοπαιχνίδια, βγαίνει βόλτες ή βλέπει ταινίες με τους φίλους του ενώ για να χαλαρώσει επιλέγει πάντα να ακούει μουσική.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.