Χαλκιδική: Κίνδυνος στις παραλίες από το φαινόμενo του ευτροφισμού!

Metrosport Team11 Ιουλίου 2021

Οι κάτοικοι Χαλκιδικής μέσω των κοινωνικών δικτύων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στις ακτές της Σιθωνίας. 

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τις περιοχές, Τρανή Αμμούδα, Ακτή Σαλονικιού, Άκτή Κοβιού, Ακτή Σπαθιές, Ακτή Καλογριάς, Ακτή Καρύδι έχουν πληγεί από το φαινόμενο του ευτροφισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στα όσα καταγγέλλουν, έχει χαθεί τελείως το γαλάζιο της θάλασσας, η διαύγεια τους, ενώ στην επιφάνεια τους επικρατούν μεγάλες άσπρες φυσαλίδες, ενώ ακόμα προσθέτουν ότι πλέον η αίσθηση της θάλασσας έχει αλλοιωθεί και πλέον μοιάζει με λίμνη.

Και τι είναι ευτροφισμός; Είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους και συνήθως αυτό το προκαλεί ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων. 

Η μαύρη θάλασσα, η θάλασσα του Μαρμαρά και το βόρειο Αιγαίο, επικοινωνούν μεταξύ τους, δεχόμενες μεγάλες ποσότητες ρίπων (λιπάσματα, χημικά απόβλητα, λύματα) που δεν μπορούν να απορροφήσουν. Μεσοπρόθεσμα βεβαίως και προβλήματα στην υγεία των κατοίκων. Από ότι γίνεται γνωστό το φαινόμενο αυτό επικρατεί και στις θάλασσες από φανάρι Κομοτηνής μέχρι αμμόλοφους Καβάλας. Εν κατακλείδι και όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, χάνονται οι θάλασσες μας, η ομορφιά και το σήμα κατατεθέν του τόπου μας και εμείς ανήμποροι να αντιδράσουμε, θα παρακολουθούμε με πόνο ψυχής την ολοκληρωτική καταστροφή τους σε κάποια χρόνια... 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.