Χαλκιδική: Η εξήγηση για τις μέδουσες - Εφαρμογή δείχνει πού εμφανίζονται!

Metrosport Team15 Ιουλίου 2021

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μικρές καφέ και μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν σε Κασσάνδρα και Σιθωνία στη Χαλκιδική.

«Αυτά τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα. Δεν είναι γραμμικά συστήματα, δεν μπορούμε ν’ αποδώσουμε σ’ ένα παράγοντα την αλλαγή μιας συμπεριφοράς» δήλωσε εξηγώντας: «Ο πρώτος παράγοντας είναι οι κλιματικές συνθήκες και ο δεύτερος η στιγμή της αναπαραγωγής, δηλαδή η εμφάνιση των νεοεισερχόμενων τομών στο σύστημα.

Αν αυτή η χρονική περίοδος αναπαραγωγής συμπέσει με την απουσία θηρευτών θα υπάρξει υπερπληθυσμός νεοεισερχόμενων. Αυτό λέγεται «Πληθυσμιακό Bloom». Αν η πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία σεναρίων αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

Η λύση στο «Algal Bloom» θα δοθεί εφόσον «φυσήξει» δυνατά ο άνεμος και τις μεταφέρει σταδιακά στο Βόρειο Αιγαίο, στα Μεσοπέλαγα» δήλωσε ο καθηγητής.

Οι τοξικές Πελάτζια Νοκτιλούκα και Χρυσανθέα

Τα είδη μεδουσών στις ακτές της Χαλκιδικής είναι δύο. Η «Πελάτζια Νοκτιλούκα» που είναι ιδιαίτερα τοξική και η «Χρυσανθέα» η οποία εξαιτίας των τοξινών που ρίχνει για να σκοτώσει το ζωοπλαγκτόν για να τραφεί, γεμίζει επιπρόσθετες τοξίνες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ευχάριστο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι δεν έχουν πολύποδο, διότι είναι ζωοτόκες, οπότε δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης μετά από δύο χρόνια και δεν δημιουργείται άλλη μέδουσα. Ωστόσο, αν υπήρχαν πολύποδες, θα μπορούσαν να ζήσουν έως τέσσερα χρόνια, ενώ θα γεννούσαν συνεχώς μέδουσες

Ο κ. Χιντήρογλου επισήμανε ότι τα φαινόμενα είναι γνωστά εδώ και μισό αιώνα, αλλά κανένας ειδικός δεν μπόρεσε να καταλήξει σε τι απευθύνεται η εμφάνιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Η ειδική εφαρμογή που βοηθά λουόμενους και ερευνητές

Ο κ. Χιντήρογλου επισήμανε επίσης πως έχει δημιουργηθεί μία ειδική εφαρμογή για τον εντοπισμό μεδουσών. Οι λουόμενοι μπορούν να φωτογραφήσουν τις μέδουσες και να τις «ανεβάσουν» στο inaturalist.org, προσθέτοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία. Αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι να ενημερώνεται ειδικός χάρτης της Google και οι λουόμενοι να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες, βοηθώντας παράλληλα ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα.

Ανατρέχοντας στο 1978 ο κ. Χιντήρογλου τόνισε πως… «είχε εμφανιστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο, όπου σε ένα κυβικό μέτρο νερού υπήρχαν δέκα μέδουσες μαζί. Αναγκαζόμασταν να βουτήξουμε στη θάλασσα με σορτς και φανελάκια για να μην μας τσιμπήσουν οι μέδουσες».

Όμως, πληθυσμιακή έξαρση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, που έφερε ως παράδειγμα την αντικειμενική έξαρση που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια στον Κορινθιακό Κόλπο. «Εδώ και δύο χρόνια οι άνθρωποι στον Κορινθιακό Κόλπο παιδεύονται αρκετά, γιατί όσο πιο κλειστό είναι ένα σύστημα τόσο πιο δύσκολα μπορούν να απομακρυνθούν οι μέδουσες».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μέδουσες

Ο καθηγητής προέτρεψε κατά βάση του γονείς να μην πιάνουν τις μεγάλες μέδουσες και να μην τις πετάνε στην ακτή, διότι αφήνουν κνιδοκύτταρα στο νερό, τα οποία επιπλέουν στην επιφάνειά του και έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσουν πάνω στους λουόμενους και να νιώσουν κνησμό.

Προτείνει επίσης στους λουόμενους να έχουν λίγη αμμωνία για ανακούφιση και για όσους είναι αλλεργικοί σε κάτι είτε έχουν κάποια ευαισθησία καλύτερα ν’ αποφύγουν την επαφή με τις μέδουσες αυτό το διάστημα.

Πηγή: Grtimes.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.