Χάαλαντ: Έτσι «τεντώνει» τους αμυντικούς

Παναγιώτα Χαλκιά30 Νοεμβρίου 2020

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει μπει με το πόδι πατημένο στο γκάζι και φαίνεται πως έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να σπάσει όλα τα ρεκόρ. Πρόσφατα πήρε το βραβείο του Golden Boy για το 2020 και κανείς δεν απόρησε γιατί. Ο Νορβηγός απασχολεί καθημερινά την αθλητική επικαιρότητα με τα κατορθώματα του και κάνει άπαντες να αναρωτιούνται τι θα κάνει ακόμη. Ήδη από την ημέρα που έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο έχει επιχειρήσει 91 τελικές στην εστία, εκ των οποίων οι 70 (!!!) έχουν καταλήξει στα δίχτυα.

Ο Νορβηγός είναι ικανός να τρυπώσει από την πιο μικρή χαραμάδα που θα αφήσει η αντίπαλη άμυνα και να παραβιάσει την αντίπαλη εστία. Το αριστερό είναι το καλό του πόδι ενώ είναι δυνατός και με το κεφάλι. Ξέρει και να δημιουργεί. Μπερδεύει τους αμυντικούς και δημιουργήσει χώρο για να κινηθεί ο συμπαίκτης του. Διαβάζει την εξέλιξη της φάσης και δεν είναι λίγες οι φορές που βγάζει έναν άλλον παίκτη σε θέση βολής. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο μετρά 17 γκολ και τρεις ασίστ σε μόλις 1.121 λεπτά συμμετοχής. 

Μέσα και έξω από το κουτί

H φυσική του ικανότητα τον βοηθά να κρατήσει την κατοχή και τον έλεγχο της μπάλας. Γνωρίζει πως να την προστατέψει και να την προωθήσει σε κάποιο συμπαίκτη. Είναι η καλύτερη λύση για τις εναέριες μονομαχίες, όντας 1.94μ., και μια χρήσιμη επιλογή για μια ομάδα που επιτίθεται με γρήγορη προώθηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του γίνεται στην περιοχή. Λειτουργεί όπως ένα καθαρόαιμο φορ. Φροντίζει να τρυπώνει ανάμεσα στα στόπερ του αντιπάλου και να τα «τεντώνει». Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, κάτι που χαλάει τη συγκέντρωση και την αντοχή της άμυνας και του δίνει τη δυνατότητα να βρει την κατάλληλη θέση για να υποδεχθεί την μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα.


Όταν ο κενός χώρος δεν υπάρχει στην περιοχή, τον δημιουργεί. Αρέσκεται να βγαίνει έξω από αυτήν και να τραβιέται στα άκρα ώστε να βρει τον κατάλληλο χώρο, να δημιουργήσει το κατάλληλο πλάτος και με μια έκρηξη να μπει στο κουτί. Είναι άνετος και για να φτάσει στο κέντρο για να πάρει την μπάλα ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ομάδας.

Κινητικότητα

Η ποιότητα των κινήσεων του με ή χωρίς την μπάλα είναι το μυστικό της αποτελεσματικότητας του. Βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αναζητά ελεύθερο χώρο και έχει πολλά τρεξίματα. Λειτουργεί με πονηρό τρόπο καθώς όσο δείχνει ότι απομακρύνεται από την μπάλα τόσο πιο κατάλληλη θέση προσπαθεί να πάρει.

Αλλάζει θέση με διακριτικό τρόπο για να εξετάσει εάν υπάρχει ο χώρος που μπορεί να εκμεταλλευτεί. Κάτι που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση του. Οι αμυντικοί πρέπει να έχουν τα μάτια τους πάνω του συνεχώς και παράλληλα να παρατηρούν και που βρίσκεται η μπάλα και να μην χάνουν τις θέσεις τους.


Συνήθως κινείται κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς ή βρίσκει το χώρο και τρέχει στην πλάτη τους για να δημιουργήσει την επιλογή ενός γρήγορου περάσματος. Ακόμη και να μην πάρει την πάσα, έχει αναγκάσει τους αμυντικούς να οπισθοχωρήσουν και οι συμπαίκτες του κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο. 


Όταν ο αντίπαλος είναι δυνατός και τον πιέζει ή δυσκολεύεται να βρει χώρο, πηγαίνει προς στις πτέρυγες, τραβά τον παίκτη που τον μαρκάρει, συνδυάζεται με τον εξτρέμ και του δημιουργεί χώρο να φτάσει στην εστία.


Αντίθετες κινήσεις

Επιθετικά θα προσπαθήσει να κάνει κάποιες μικρές προσαρμογές ώστε να παραπλανήσει τον αντίπαλο του. Οποιαδήποτε προσπάθεια τρεξίματος σπάνια θα είναι σε ευθεία γραμμή καθώς προτιμά να παίζει με αντίθετες κινήσεις. Χρησιμοποιεί πονηρά ζιγκ ζαγκ, διπλές κινήσεις και το σταμάτα – ξεκίνα που μπερδεύει τον αμυντικό και του δίνει χώρο να κινηθεί. Θα πάει προς την μπάλα ή προς την αντίθετη πλευρά ώστε να δημιουργήσει τον κατάλληλο άνοιγμα για να δεχθεί την πάσα του συμπαίκτη του και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ αποτελεί όνειρο για τον προπονητή του και εφιάλτη για την αντίπαλη άμυνα. Είναι δύσκολο να του βάλεις φρένο και όπως φαίνεται θα μας δώσει πολλούς ακόμη λόγους για να τον χειροκροτήσουμε…

πηγή φωτογραφιών: bundesliga.com, totalfootball

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.