Bloomberg: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατασχέσουν πετρέλαιο από πλοίο συμφερόντων Μαρινάκη

Metrosport Team26 Ιανουαρίου 2021

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν μεταφορά περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που θεωρούν πως προέρχεται από το Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον επιθυμεί να εμποδίσει τις εξαγωγές ενέργειας από την χώρα της Μέσης Ανατολής.  

Το πετρέλαιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, μεταφέρεται με το πλοίο «Αχιλλέας», που έχει σημαία της Λιβερίας και ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε εντολή κατάσχεσης, ανέφεραν άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν καθώς δεν έχουν άδεια να μιλήσουν με τα ΜΜΕ.  

Υπό προεδρίας Τραμπ, θυμίζουμε, η Ουάσινγκτον έκανε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου, να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και να σταματήσει να παρεμβαίνει σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.  

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Αχιλλέα», η Capital Ship Management Corp., συμφερόντων Μαρινάκη, ανέφερε, αρχικά, στις αρχές των ΗΠΑ ότι το πετρέλαιο προήλθε από το Ιράκ.  

Ο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να διαπραγματευτεί εκ νέου ένα πυρηνικό σύμφωνο με το Ιράν, κάτι που ο Τραμπ εγκατέλειψε το 2018. Ωστόσο, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η προσέγγιση είναι πολύ μακριά. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, γνωστοποίησε ότι ήδη αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου, αναμένοντας ότι ο Μπάιντεν θα τηρήσει μια πιο «απαλή» γραμμή. 

Ο «Αχιλλέας», που είναι γνωστό  σαν πλοίο ως ένας από τους μεγαλύτερους μεταφορείς πετρελαίου, έλαβε το εμπόρευμα από άλλο πλοίο στο λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα έγγραφα αποστολής είχε προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του Ομάν.  

Το σύστημα εντοπισμού του απενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου έως τις 13 Ιανουαρίου, όταν έπλεε κοντά στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Τώρα ταξιδεύει στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. 

Πέρσι, οι ΗΠΑ παρεμπόδισαν πλοία που ανέφεραν ότι μετέφεραν βενζίνη από την Ισλαμική Δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Πολλά πλοία που εγκαταλείπουν το Ιράν απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση τους και τον υπολογισμό του επιπέδου των εξαγωγών της χώρας, που δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση.

Πηγή: Bloomberg.com

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.