Bloomberg για κορωνοϊό: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα

Metrosport Team17 Απριλίου 2020

Η Ελλάδα έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την εξάπλωση του κορωνοϊού. Γι' αυτό και πρακτορείο Bloomberg χαρακτηρίζει την χώρα μας παράδειγμα για όλον τον κόσμο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έως και τη Μεγάλη Πέμπτη η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είχε ανακοινώσει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους. Οι αριθμοί αυτοί απέχουν από τον τραγικό απολογισμό της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που μετρούν συνολικά σχεδόν 58.000 θανάτους.

Τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως για να θωρακίσουν το εθνικό σύστημα υγείας περιελάμβαναν τη συγκρότηση μια επιδημιολογικής επιτροπής, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες πληροφόρησης του πληθυσμού και στενή επαφή με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο Bloomberg.

Η σταδιακή άρση των μέτρων δε θα είναι άνευ όρων, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού, επισημαίνει ο κ. Κικίλιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδε τη δημοτικότητά να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου, μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου, στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε το lockdown, που περιελάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Έτσι, η Ελλάδα όχι μόνο απέφυγε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που σημειώθηκε σε άλλες χώρες, αλλά έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο Μητσοτάκης διέταξε την κατάρτιση σχεδίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, γεγονός που κατέστησε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από πολύ νωρίς.

«Αυτό που βοήθησε ήταν να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση κορωνοϊού ως ένα μικρό κύκλο της επιδημίας και να προσπαθήσουμε να την απομονώσουμε, ώστε αυτοί οι κύκλοι να μη συνδέονται και να μην αλληλομολύνονται» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.