Αυτός ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα βγάζει υγεία

Χρύσανθος Δοβλέτογλου16 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν ήρθαν τυχαία οι προκρίσεις επί της Μπεσίκτας και της Μπενφίκα. Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει εκρηκτικά την φετινή σεζόν γιατί, απλώς, οι άνθρωποί του έκαναν σωστές, με ποδοσφαιρική λογική, κινήσεις στο μικρό διάστημα από το φινάλε της περασμένης σεζόν μέχρι την έναρξη της φετινής, πάντα μιλώντας για το καθαρά αγωνιστικό σκέλος. Και το ποδόσφαιρο σε ανταμείβει όταν προχωράς με προγραμματισμό. Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν σταμάτησε την περασμένη περίοδο να λέει ότι δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στην καριέρα του τόσες δυσκολίες σε μία χρονιά. Κάποια στιγμή και ο ίδιος έδειχνε στα χαμένα και δικαιολογημένα δέχθηκε κριτική. Αλλά, επίσης, θα ήταν άδικο να απολυθεί πριν προλάβει να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του σε μία ομάδα που θα έχει την πινελιά του. Όπως είναι η φετινή.  

Και με το καλημέρα φαίνονται τα αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της σεζόν. Αλλά η πρόκριση επί της Μπενφίκα και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε δείχνει ότι η ομάδα βαδίζει σε πολύ σωστά μονοπάτια και αυτό το πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος σε συνεργασία με τον Όλαφ Ρέμπε προχώρησαν σε βαθιές τομές, που προστάζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Νεαροί παίκτες με αντοχές και, φυσικά, ταλέντο που συνεχώς θα δουλεύεται, μπολιάστηκαν μαζί με έμπειρους και βλέπουμε, πλέον, στον αγωνιστικό χώρο μία ομάδα που δεν χάνει την συγκέντρωσή της σε κανένα λεπτό, κυνηγάει τον αντίπαλο σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και που είναι πολύ γρήγορη.  

Στο ματς με την φημισμένη Μπενφίκα, όταν χρειάστηκε είχε υπομονή και περίμενε, όταν βρήκε χώρο επιτέθηκε και οι παίκτες του ήταν αλάνθαστοι απέναντι σε μία ομάδα που γνώριζαν ότι θα τιμωρούσε οποιαδήποτε αμέλεια. Είναι δύσκολο να βγει ένα παιχνίδι υπό αυτό το βάρος. Ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν βγάζει υγεία. Το μόνο στοίχημα που έχει να κερδίσει από εδώ και πέρα είναι να έχει διάρκεια και να παρουσιάζεται με την ίδια σοβαρότητα και σε ματς λιγότερο εμπορικά, που, όμως, και αυτά δίνουν βαθμούς.  

Μιλώντας για ορθολογικές, με ποδοσφαιρικό χαρακτήρα, κινήσεις που έγιναν, αποδεικνύεται ότι σε αυτές συγκαταλέγεται και η παραμονή του Αμπέλ Φερέιρα. Ποιος προπονητής θα μπορούσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να είχε έρθει, να αξιολογήσει σωστά το ρόστερ, να συνεργαστεί με τον τεχνικό διευθυντή για τις προασθαφαιρέσεις και να ετοιμάσει ένα σύνολο για τόσο δύσκολους αγώνες; Μάλλον κανείς. Αποφασίστηκε να μείνει αυτός που ήξερε το υλικό και πως να το αξιοποιήσει και, τελικά, η επιλογή αυτή δικαιώνεται βάσει των αποτελεσμάτων. Η διοίκηση δεν ενέδωσε στις πιέσεις όταν ο Φερέιρα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και τώρα μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη.

Πλην την πρόκρισης υπάρχει και η μεγάλη εικόνα. Παράλληλα, με την εκπληκτική μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας, ο Αμπέλ Φερέιρα δίνει όλο και περισσότερες εμπειρίες, ξεκινώντας τους στο βασικό σχήμα, στους ποδοσφαιριστές που θα είναι ο αυριανός ΠΑΟΚ. Ο Τζόλης και ο Μιχαηλίδης δεν βγήκαν από την ενδεκάδα στα πολύ δύσκολα παιχνίδια, αλλά έμειναν εκεί και αυτό καταγράφεται στα υπέρ του Πορτογάλου κόουτς. Δεν φοβήθηκε και προχώρησε σε μονοπάτια που άλλοι προκάτοχοί του τα αντιμετώπιζαν με ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, με το όνειρο της συμμετοχής του Champions League, ο ΠΑΟΚ βάζει και τις βάσεις για μία ομάδα που θα έχει πολλά χρόνια ζωής.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.