Αυτός ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι στην πρίζα, γιατί έτσι αντιδρά σωστά

Κώστας Πετρωτός22 Οκτωβρίου 2021

Ήταν κάτι που το ‘χα παρατηρήσει από την συνέντευξη Τύπου παραμονές του αγώνα με την Κοπεγχάγη, στο Πάρκεν στάντιον. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τα λεγόμενά του «φώναζε» την ενόχλησή του για πολλά από όσα είχαν ακουστεί μετά το απίστευτο 4-4 με τον Βόλο. Ο Ρουμάνος αισθάνθηκε ότι υπήρχε μία ισοπεδωτική τάση για την ομάδα του και, όπως κάθε προπονητής που σέβεται την δουλειά του, θέλησε να την προστατεύσει.

Επιβεβαίωσα το συμπέρασμα χθες, στην νέα συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με την δανέζικη ομάδα. Ο Ρουμάνος τεχνικός… έριξε μπηχτή για την αρνητικότητα γύρω από την ομάδα, μέσω μίας συμβουλής προς τον Μιχάι, αμέσως μετά εξέφρασε την διαφωνία του για κάποια από τα σχόλια των δημοσιογράφων, ωστόσο, όσο κυλούσε η ώρα άρχισε να βγάζει μία μεγαλύτερη ηπιότητα, στεκόμενος καθαρά σε ανάλυση των όσων έγιναν στην διάρκεια του ματς.

Με όση εμπειρία μπορώ να διαθέτω από την ενασχόλησή μου με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ σχεδόν 20 χρόνια τώρα, θεωρώ την αντίδραση του Λουτσέσκου απόλυτα υγιή για έναν προπονητή υψηλών απαιτήσεων και με αυτοσεβασμό. Δεν θα ήταν καθόλου λογικό να… έσκυβε το κεφάλι συγκαταβατικά σε όσα άκουγε μετά το 4-1 που έγινε 4-4 και να αποδεχόταν το κάθε τι. Ο ίδιος έκανε την δική του (αυτο)κριτική, μίλησε για χαλάρωση, εξήγησε ότι δεν υπήρχε λάθος στην αγωνιστική διαχείριση του αγώνα όταν ο ΠΑΟΚ είχε προβάδισμα τριών τερμάτων, αφού δέχθηκε τα γκολ με όλους πίσω, αλλά τράβηξε και μία γραμμή.

Θέλησε να υπογραμμίσει και τα θετικά στοιχεία της ομάδας του που τα είδαμε να ξεδιπλώνονται όλα μαζί και χθες με την Κοπεγχάγη. Δεν ξέρω πόσο παρατηρητικοί ήσασταν, όμως, ο ΠΑΟΚ εκδήλωνε με εντυπωσιακό τρόπο ορισμένες φορές την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Πίεση ψηλά σε πρώτη και αν η μπάλα περνούσε, σε δεύτερη ζώνη, κλέψιμο και επίθεση λίγων δευτερολέπτων. Όλοι οι παίκτες έπαιξαν σωστά τον ρόλο τους σε αυτό. Ο Εσίτι, κυρίως, στα κλεψίματα, ο Σβαμπ να κάνει την πρώτη μεταφορά και οι Μπίσεσβαρ, Αντρίγια, Μιτρίτσα και ο Σφιντέρσκι να ξεχύνονται ταχύτατα μπροστά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ έπαιξε με την ίδια διάθεση μπροστά, αυτή την φορά, όπως και στα τελευταία ματς, έχει έναν Αντρίγια σε εξαιρετική κατάσταση και, το κυριότερο, με άριστες τελικές ενέργειες που φτάνουν μέχρι να εκτελεί με το δεξί κάτι που έχει κάνει όπως ο ίδιος είπε χθες, ίσως μία φορά ακόμη.

Η… εγρήγορση βοηθά να κρύβονται οι αδυναμίες

Επανέρχομαι στον Λουτσέσκου και την... αντίδραση πάνω στο τερέν σε όλα αυτά που τον ενόχλησαν. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, προφανώς, ήθελε να δώσει απάντηση σε όλους όσοι θέλουν να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται ή αν θέλετε σε όσους δεν την πιστεύουν ακόμη. Εκανε ένα σχεδιασμό που του βγήκε απόλυτα, γιατί με το 4-2-3-1 και τους παίκτες που χρησιμοποίησε, ναι, εν μέρει, η ομάδα του προκάλεσε την αποβολή του Γκράμπαρα. Αυτό, όμως, είναι δευτερεύον μπροστά στον ψυχολογικό σχεδιασμό. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν χθες υποψιασμένοι. Ο καθένας στις αδυναμίες του. Το παράδειγμα του Τέιλορ που όσες φορές βγήκε μπροστά είχε το μυαλό του στα μετόπισθεν ή η αποτελεσματικότητά του στα μαρκαρίσματα σε σχέση με άλλα ματς ήταν εμφανέστατα. Ο Βραζιλιάνος ήθελε να δείξει ότι μπορεί να παίξει και άμυνα σε σοβαρό επίπεδο και προφανώς είχε και την εντολή να μην βγαίνει πάρα πολύ, όπως συνέβη και με τον έτερο Βραζιλιάνο τον Σίτκλεϊ, που όταν έπρεπε, όμως, πάτησε περιοχή.

Ο Πασχαλάκης που τα είχε ακούσει κι αυτός με τον Βόλο, έβαλε την υπογραφή του στο ματς με την απόκρουσή του στην κεφαλιά του Λέραγκερ, ενώ για το γκολ, ισχύει αυτό που είπε στις δηλώσεις του. Όντως δεν είχε καλό οπτικό πεδίο. Ο Σβαμπ και ο Εσίτι ήταν κι αυτοί ανεβασμένοι, όσοι έπαιξαν ήταν… πριζωμένοι.

Αυτός ο ΠΑΟΚ, στην… πρίζα πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΠΑΟΚ απέδειξε για πολλοστή φορά ότι όταν πάει με την πλάτη στον τοίχο σε ένα ματς και η εγρήγορση... χτυπάει κόκκινο αντιδρά σωστά. Αντίθετα, όταν χαλαρώνει την πατάει. Πρέπει να έχει πολύ υψηλή ποιότητα σε όλες τις γραμμές για να μπορεί μία ομάδα να παίρνει τα ματς και χωρίς τις μηχανές στο φουλ. Κι ο ΠΑΟΚ ο τωρινός δεν είναι σε αυτό το επίπεδο. Εχει αδυναμίες, ειδικά στην αεράμυνα, καθώς και χθες από γέμισμα άρχισε η φάση του γκολ της Κοπεγχάγης και προσπαθεί να τις μακιγιάρει για να μην φαίνονται και να κοστίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Μέχρι να φτάσει στον Γενάρη και να μπορεί να παρέμβει σοβαρά η διοίκηση και ο προπονητής με ουσιαστικές λύσεις από το μεταγραφικό παζάρι.

Εχοντας κατά νου, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, προσωπικά θεωρώ σημαντικό που ο προπονητής του ΠΑΟΚ παραδέχθηκε ότι στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού όλη η ομάδα είχε το μυαλό στο Καραϊσκάκη. Και οι δικές του αλλαγές ήταν προσαρμοσμένες πάνω σ’ αυτό. Κι αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ θα πάει με όλη την σοβαρότητα που αρμόζει σε αυτό το ματς στο Καραϊσκάκη και δεν θα ψάξει το άλλοθι-δικαιολογία του «ένα από τα 26 ματς πρωταθλήματος είναι» και θα αρχίσει τις δικαιολογίες πριν καν παιχτεί.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, «οργανωμένοι επιστρέψτε στην θύρα 4»

Τέλος, δεν μπορεί παρά να μην σημειώσει κανείς πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ο κόσμος μίας ομάδας όπως στο ΠΑΟΚ στο γήπεδο, και ειδικά το πιο ζωντανό κομμάτι του, οι οργανωμένοι. Ο Λουτσέσκου αντιλήφθηκε ότι ήταν ευκαιρία να ανοίξει το ζήτημα της επιστροφής του κόσμου στην θύρα 4 και τους έκλεισε το «μάτι». Νομίζω ότι έχει ωριμάσει η ώρα γι’ αυτό. Το μήνυμα περί διαχωρισμού και αθλονόμου που ήθελαν να περάσουν οι οπαδοί, έφτασε στα αυτιά που μπορούσαν να ακούσουν, αν θέλουν να το ακούσουν και περισσότερα, μάλλον θα πρέπει να το φωνάξουν από τις θέσεις τους στην κερκίδα.

Y.Γ. Ωραίο το «αγκάλιασμα» των οπαδών του ΠΑΟΚ στον Ζέκα... Ποτέ δεν ξέρεις

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.