Αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο

Κυριάκος Θωμαϊδης02 Αυγούστου 2020

Αίσθηση προκάλεσε η δικαστική περιπέτεια του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα επηρεασμού εισαγγελέα που τον ερευνούσε σε ζητήματα διαφθοράς.

Κακώς προκάλεσε αίσθηση. Ο Ινφαντίνο ήταν ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Μισέλ Πλατινί και γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της Ελβετίας που βρίσκεται μόλις 10 χλμ. από το χωριό του Ζεπ Μπλάτερ. Ο Μπλάτερ κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε τον Πλατινί και οι δύο ανώτατοι ιθύνοντες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αποπέμφθηκαν εν μία νυκτί.

Δεν γνωρίζουμε αν αποδειχθεί στην περίπτωση Ινφαντίνο η ρήση «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». Όμως η διαφθορά στα πιο ψηλά πατώματα των υπερεθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών είναι περίπου αυτονόητη, καθώς τα ποσά που «φτερουγίζουν» μοιάζουν μυθώδη.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Ηρθαν η FIFA και η UEFA στην Ελλάδα να μας διδάξουν ηθική, να μας κουνήσουν το δάκτυλο και να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά του ποδοσφαίρου μας;

Ασφαλώς και όχι. Οι περιπέτειες του Ινφαντίνο, του Πλατινί και του Μπλάτερ δεν τους δίνουν τέτοιο δικαίωμα. Όμως η τεχνογνωσία τους σε άλλα ζητήματα, όπως οι θεσμικές διατάξεις του ποδοσφαίρου, τους επιτρέπουν να βάζουν πόδι κάθε τρεις και λίγο.

Απλώς ας είναι προσεκτικότερος ο Χούμπελ και ο κάθε ξένος τοποτηρητής όταν μιλάει για τη διαπλοκή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να κοιτάζει και τον καθρέφτη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.