Αυτοί είναι οι ξένοι που διέπρεψαν με τη φανέλα του Πανσερραϊκού

Δημήτρης Μπασμπαρέλας06 Αυγούστου 2020

Πόσοι και πόσοι πέρασαν. Το θέμα είναι πόσοι έμειναν; Πόσοι πρόσφεραν; Ποιοι δεν ξεχάστηκαν από τις μνήμες των φιλάθλων; Τί έκαναν από το πέρασμα τους;
Τo metrosport.gr μετά το αφιέρωμα στη Δόξα Δράμας θυμάται και καταγράφει τους ξένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πέρασαν από τον Πανσερραϊκό και συνέδραμαν σημαντικά στην προσπάθεια του συλλόγου για να υλοποιήσει τους στόχους του. Ευελπιστούμε να μην παραμελήσαμε κάποιον…

Φούρτουλα, ο πρώτος
Μλάντεν Φούρτουλα: Ηταν ο πρώτος ξένος του συλλόγου. Ο Σέρβος τερματοφύλακας ήρθε στη χώρα μας για τον Πανσερραϊκό το 1974-75. Εμεινε μόλις μία σεζόν, αφού οι καλές του εμφανίσεις, τον έστειλαν στον ΠΑΟΚ, όπου έμεινε εννιά χρόνια.

Η παλιά παροικία των Σέρβων
Οι Σερραίοι είχαν ουκ ολίγους Σέρβους τερματοφύλακες, αλλά και γενικότερα Σέρβους ποδοσφαιριστές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα; Οι Τζάγκοβιτς (29 ματς, μία χρονιά), Λούκοβιτς (δύο σεζόν, 50 ματς, αγωνιζόμενος στην Α' Εθνική), αλλά και ο Σέχιτς (τέσσερα γεμάτα χρόνια, με 53 ματς, όλα στην Α' Εθνική), ήταν ορισμένοι εξ αυτών.
Φυσικά, ήταν κι άλλοι Σέρβοι, οι οποίοι επίσης έβαλαν ένα λιθαράκι με την παρουσία τους.
Ο Νεμπόισα Λιτσάνιν έπαιξε σε δύο σεζόν, με 28 ματς και τέσσερα γκολ. Ηταν επίσης ο Αρσεν Τόσιτς, με 41 ματς σε 1,5 χρόνο και 10 γκολ.
Ηταν και ο Ντόμπρισα Σπάσιτς με 1,5 χρόνο θητεία και 45 ματς. Ηταν μέσος, με δύο γκολ, παίζοντας στη Β' Εθνική με τον Πανσερραϊκό.
*** Ανάμεσα στους Σέρβους ήταν και ένας Κροάτης. Ο λόγος για τον Αρμάντο Μαρένζι, με τρεις συναπτές χρονιές, όλες στη Β' Εθνική. Επαιξε σε 77 ματς, με 15 γκολ.
*** Ηταν και ένας Ουκρανός. Το 1997-98. Κατέγραψε 31 ματς με έξι γκολ στη Β' Εθνική. Ο λόγος για τον Βλαντιμίρ Λόμπας. Βραβεύτηκε μάλιστα προ τριετίας σε εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Σερρών.

Ο Μίχαλικ και οι Τσέχοι
Υπήρξαν και τρεις Τσέχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι. Ο Κάρελ Γιάρουζεκ είχε 28 ματς στο ενεργητικό του, με δύο γκολ. Ηταν μέσος (1985-86).
Δεσπόζει ασφαλώς η παρουσία του Πάβολ Μίχαλικ, με 3,5 χρόνια παρουσίας στον σύλλογο και 61 αγώνες.
Τέλος, ήταν και ο Τόμας Μάχαλα, με 31 ματς, δύο γκολ. Ηταν μέσος σε περιόδους της Γ' και Β' Εθνικής.

Σημείο αναφοράς ο Αντεμάρ
Ο Αντεμάρ Ροντρίγκες αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο μακρυμάλλης Βραζιλιάνος φορ ήταν από τους μεγαλύτερους σκόρερ της ομάδας με 55 γκολ σε 2,5 αγωνιστικές σεζόν, όλες στη Β' Εθνική.
Επαιξε σε 94 παιχνίδια συνολικά. Την πρώτη του χρονιά έβαλε μάλιστα 31 γκολ σε 40 ματς! Εκείνη την περίοδο πέτυχε δύο χατ-τρικ και δύο καρέ.
Το όνομά του συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων σκόρερ της Β΄Εθνικής όλων των εποχών, με 115 τέρματα.

Από τους αγαπημένους
Ο Γιόζεφ Πάβλικ ήταν από τους αγαπημένους των φιλάθλων εκείνη την εποχή. Ο αμυντικός του Πανσερραϊκού έπαιξε σε 94 αναμετρήσεις. Ο Σλοβάκος μέσος σε τρία φουλ χρόνια, όλα στη Β' Εθνική, έβαλε ταυτόχρονα και 11 γκολ.

Η βουλγαρική συνεισφορά
Αρκετοί Βούλγαροι απέδειξαν ότι είναι σημαντικοί για τον σύλλογο. Για παράδειγμα, ο Νικολάι Πετρούνοφ με 55 παιχνίδια, έχοντας σημειώσει 25 γκολ. Ηταν επιθετικός και έπαιξε δύο σεζόν στην Α' Εθνική.
Ο άλλος ήταν ο Μπόιτσο Βελίτσκοφ, με 40 παιχνίδια σε 1,5 χρόνο και εννιά γκολ.
Ο Στόικο Στόεφ έλαβε μέρος σε 44 ματς, με πέντε γκολ σε τρία χρόνια. Τα δύο πρώτα εξ αυτών ήταν παραγωγικά. Ηταν όλα στην Α' Εθνική.
Τέλος, ο Ιβάιλο Πάντσεφ. Αγωνίστηκε 59 φορές συνολικά, με 14 γκολ, σε δύο χρονιές (έναν χρόνο στην Α' και έναν χρόνο στη Β').

Η επιστροφή
Ηταν γνωστοί στην Ελλάδα. Ο ένας εξ αυτών επέστρεψε ξανά στα "λιοντάρια". Ο λόγος για τον Σίριλ Καλί. 
Ηταν η τρίτη του χρονιά στον Πανσερραϊκό. Ανανέωσε πρόσφατα και για του χρόνου. Ο έμπειρος στόπερ έχει λάβει μέρος σε 32 συναντήσεις, έχοντας σημειώσει και δύο γκολ.
*** Μετά από την Ξάνθη, ο Ντενίς Μπαϊκαρά έπαιξε στον Πανσερραϊκό για 53 αναμετρήσεις με 1,5 χρόνο, με δύο γκολ. Η αλήθεια είναι ότι όπου πήγε, βοήθησε.
*** Ο Βέλγος Βαντελανόιντ έπαιξε σε 39 ματς. Δεξί μπακ, με 1,5 χρόνο παρουσίας στη Β' Εθνική. 
*** Υπάρχουν κι άλλοι, που καλό είναι να καταγραφούν, διότι βοήθησαν με την παρουσία τους. Ποιοι; Μα, ο Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι. Εγινε γνωστός στην Ελλάδα, μέσω του Πανσερραϊκού. Ηταν 2,5 χρόνια στα "λιοντάρια". Ο Γκανέζος μέσος είχε 68 ματς, με τρία γκολ στον σύλλογο.
*** Νίνοσλαβ Μιλένκοβιτς. Αξιοσημείωτη παρουσία. Στα καλά, αλλά και στα άσχημα χρόνια. Ηταν για 2,5 χρόνια στις Σέρρες ο Βόσνιος στόπερ με 71 παρουσίες και τρία γκολ. Ηταν κι αυτός, όπως ο Καλί, μέλος του συλλόγου και στις τρεις εθνικές κατηγορίες.
*** Πολλοί μπορούν να μην τον θυμούνται, αλλά ο Ρουμάνος τερματοφύλακας, Σορίν Κολσεάγκ, έπαιξε σε 32 ματς, στη Β' Εθνική, σε 1,5 χρόνο.

Πιστοί «στρατιώτες»
Ο πιστός στρατιώτης. Ρίζωσε στις Σέρρες ο Σέρβος, Μπόζινταρ Τάντιτς. Επαιξε για 6,5 χρόνια στο σύνολο με τη φανέλα του Πανσερραϊκού.
Τα 4,5 χρόνια ήταν μάλιστα συνεχόμενα. Ο Σέρβος αγωνίστηκε σε 169 ματς, σημειώνοντας 23 γκολ.
Επαιζε κυρίως εξτρέμ. Κάποια στιγμή έστειλε μάλιστα και τον μικρό του αδερφό, Ματέια Τάντιτς, προκειμένου να παίξει στην ομάδα.
*** Σημαντική προσφορά και από τον Σάμι Μπανγκουρά. Ο επιθετικός από τη Γουϊνέα φόρεσε για 4,5 χρόνια τη φανέλα του συλλόγου. Πήρε μέρος σε 82 αναμετρήσεις στο σύνολο, με 26 γκολ στο ενεργητικό του.
*** Στη λίστα πρέπει να μπουν ασφαλώς και άλλα ονόματα. Οπως για παράδειγμα ο Σέρβος, Ντούσαν Γιοβάνοβιτς. Είναι αναμφίβολα ένα από τα ηχηρά ονόματα ξένων παικτών με 112 παιχνίδια σε 3,5 χρόνια. Από τα αγαπημένα παιδιά. Εβαλε 49 γκολ. Ηταν μέλος της ομάδας στη Β' εθνική.
*** Επίσης, καλό και ουσιαστικό πέρασμα από τον Δανό αμυντικό σκληροτράχηλο μέσο, Σόρεν Φράνσεν. Εκανε δυο γεμάτες χρονιές στη Β' Εθνική, με 67 ματς και 11 γκολ. Μνημονεύεται το όνομά του.

Ο Ολαϊτάν και οι πιο πρόσφατοι
Για 2,5 χρόνια και τρεις διαφορετικές περιόδους έπαιξε στον Πανσερραϊκό ο Φελίπε Ντα Κόστα.
Είχε 43 παρουσίες και οκτώ γκολ ο Πορτογάλος μέσος, ο οποίος στο τελευταίο πέρασμα του από τα "λιοντάρια" τραυματίστηκε μάλιστα σοβαρά.
*** Σέζαρ Κάστρο. Από τη Βενεζουέλα. Αμυντικός, με δύο χρονιές συμμετοχής και συνολικά 61 ματς.
*** Ο Βραζιλιάνος Λεοζίνιο. Αγωνίστηκε 61 φορές σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, με 17 γκολ. Ηταν κι αυτός για δύο χρονιές επίσης. Εκανε όνομα στην Ελλάδα.
*** Ονομα στην Ελλάδα, έκανε μέσω του Πανσερραϊκού και ο Σέρβος, Νίκολα Μπέλιτς. Επαιξε 28 φορές με τρία γκολ. Εμεινε όμως μόνο μία χρονιά.
*** Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τον Βραζιλιάνο, Σουμπίνιο, με 26 ματς και τρία γκολ. Μόνο στον Εθνικό είχε παίξει νωρίτερα.
*** Ο Πορτογάλος αμυντικός, Ντιόγκο Ζορντάο, είναι από τους παίκτες, οι οποίοι βοήθησαν. Επαιξε 44 ματς, με ένα γκολ. Ειδικά, στη χρονιά της Β' Εθνικής διέπρεψε.
*** Εκανε τη δουλειά του. Ο Χοσέ Φουρτάδο σε μία χρονιά έβαλε 13 γκολ σε 25 ματς. Ο επιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι δεν έμεινε περισσότερο και έφυγε για την Κύπρο.
*** Οι Φουσού και Ολίσε θα μπορούσαν επίσης να συμπληρώσουν τη λίστα, με 34 και 27 ματς αντίστοιχα. Αμφότεροι έμειναν από 1,5 χρόνο στον Πανσερραϊκό. Δεν ήταν ηχηρές προσθήκες, αλλά έπαιξαν σε δύσκολες εποχές.
*** Τέλος, ο Μάικλ Ολαϊτάν αποτέλεσε αναμφίβολα ηχηρή μεταγραφή για τα δεδομένα της Γ' Εθνική, έχοντας στο βιογραφικό του θητεία σε Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Βέροια και Απόλλωνα.
Επαιξε επίσης τόσο στο Βέλγιο, όσο και στην Ελβετία. Φέτος, πρόλαβε να παίξει μόλις ένα ματς, αλλά έχει συμφωνία παραμονής και για τη νέα χρονιά.

Από τον Ηρακλή
Σέμπουε, Νιστρόι, Πετσάνοβιτς, Σεγκιρί, αλλά και οι Μουράτι- Φοφόνκα ήταν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν πρώτα στον Ηρακλή και στη συνέχεια πέρασαν και από τον Πανσερραϊκό.
Οι δύο τελευταίοι έπαιξαν περισσότερο έναντι των υπολοίπων. Ηταν μάλιστα αι συμπαίκτες.
Ο Αλβανός μέσος έκανε 26 ματς, με οκτώ γκολ σε μία 1,5 σεζόν. Η πρώτη ήταν στην Α' και η άλλη στη Β' Εθνική.
Οσο για τον Βραζιλιάνο φορ; Κατέγραψε 36 ματς, με εννιά γκολ στην ομάδα των Σερρών, επίσης σε 1,5 χρόνο.
Οσο για τον Σέμπουε; Επαιξε σε 27 ματς, με τέσσερα γκολ, κι έναν χρόνο στη Β' Εθνική.

Πέρασμα "αστραπή"
Ο Σλοβένος, Νάστια Τσεχ, είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Επαιξε μόλις σε επτά ματς, με τρία γκολ στο σύνολο.
Γιατί τον μνημονεύουμε; Εβαλε τα δύο επί του Παναθηναϊκού στη μεγάλη πρόκριση σε ματς Κυπέλλου.
Το άλλο σημείωσε ο Μπαϊκαρά, στην εκτός έδρας νίκη με 3-2 στο ΟΑΚΑ, η οποία σήμανε την είσοδο στα ημιτελικά του Κυπέλλου (2008-09). Ηταν μάλιστα το μοναδικό ματς του Τσεχ στον δεύτερο τη τάξει θεσμό!
Ο άλλος, ο οποίος πέρασε, για λίγο, αλλά φάνηκε στην αρχή μόνο; Ηταν ο Πατρίκ Ζουντί. Επαιξε σε 21 ματς, με δύο γκολ, αμφότερα στο Καυτανζόγλειο, στο διπλό της πρεμιέρας επί του Ηρακλή (2-1).
*** Ηχηρή προσθήκη, αλλά με σύντομο πέρασμα ήταν και αυτή του Βραζιλιάνου αριστερού μπακ-χαφ, Μάρκο Αουρέλιο. Μετά τον Αρη και τον 1,5 χρόνο στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε στον Πανσερραϊκό για 13 συνολικά παιχνίδια με ένα γκολ.
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.