Αυτοί είναι οι ξένοι παίκτες που πρόσφεραν στη Δόξα Δράμας

Δημήτρης Μπασμπαρέλας14 Ιουνίου 2020

Το Metrosport.gr ανοίγει φάκελο ξένων ποδοσφαιριστών. Εψαξε, θυμήθηκε και σας παρουσιάζει αυτούς, οι οποίοι τίμησαν το... ψωμί τους με τη φανέλα των «μαυραετών».

Ποιοι ξένοι ποδοσφαιριστές πέρασαν από τη Δόξα Δράμας και πρόσφεραν με την παρουσία τους; Ποιοι παραμένουν στις μνήμες των φιλάθλων;

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί, οι οποίοι έβαλαν το λιθαράκι τους σε δύσκολες εποχές για τη Δόξα.

Ευελπιστούμε να μην παραμελήσαμε κάποιον (σ.σ. όλοι μετά βεβαίως από τον Φρανσουά Πελεγκρίνο, που ήταν προπολεμικά και ο οποίος σκόραρε με φάουλ από το κέντρο σχεδόν του γηπέδου σε ματς με τον ΠΑΟΚ).

Παίκτης και προπονητής

Ο Σέρβος επιθετικός, Σλόμπονταν Βουτσέκοβιτς, έπαιξε για τρία σερί χρόνια στη Δόξα με 66 ματς συνολικά και 23 τέρματα σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ηταν από τους πρώτους ξένους της ομάδας, με σημαντική συνεισφορά. Αργότερα, έγινε μάλιστα και προπονητής, δείγμα του ότι δέθηκε με τον σύλλογο. Βρέθηκε στον πάγκο για 32 φορές, σε δύο διαφορετικές χρονιές.

Τον μνημονεύουν ακόμη

Ακολούθησε ο πασίγνωστος Βούλγαρος, Τεοντόρ Μπαρζόφ, επίσης φορ, με δύο χρόνια παρουσίας στην ομάδα. Συνυπήρξαν μάλιστα με τον Βουτσέκοβιτς. «Μηχανάκι» στο γήπεδο, με απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση, σπεσιαλίστας στα πέναλτι και τα φάουλ, βιρτουόζος ποδοσφαιριστής. Ετσι, λένε οι παλιοί. Στο ενεργητικό του είχε 48 παιχνίδια σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, βάζοντας 15 γκολ. Εφυγε με προορισμό τον Πανιώνιο. Εκανε όνομα στην Ελλάδα, ενώ έπαιξε και με τον Απόλλωνα Αθηνών. Μάλιστα, το 2015 οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Δόξας πήγαν στη γενέτειρά του, στο Πλέβεν, για να τον τιμήσουν.

Δίδυμο από τη Βουλγαρία

Από τους παλιούς, δεσπόζει σίγουρα η παρουσία του Μίκαλ Βούλτσεφ. Ο Το «θωρηκτό» και ο «Μιχάλης» των Δραμινών. Επαιζε ως επιθετικός, επίσης από τη Βουλγαρία, όπως ο Μπαρζόφ, με 58 παρουσίες και 18 γκολ σε τέσσερις χρονιές στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Για κάποιους ήταν εκ των κορυφαίων ξένων, από κοινού με τον Μπαρζόφ. Τη σεζόν 1987-88 έπαιξε τρία μόνο ματς Κυπέλλου.

*** Εκείνη την εποχή, μαζί του ήταν και ο επίσης Βούλγαρος, μέσος, Πλάμεν Τσβέτκοφ. Εμεινε τις ίδιες μάλιστα χρονιές. Κατέγραψε 52 ματς και πέτυχε 10 γκολ. Δίδυμο, επομένως, από τη γειτονική χώρα. Ηταν από το 1986 ως και το '90.

Οι... ρίζες του Αλεξιτς

Ολοι οι παλιοί σίγουρα θα τον θυμούνται και ταυτόχρονα θα τον μνημονεύουν. Επαιξε για εννιά ολόκληρα χρόνια στη Δόξα ο Μίροσλαβ Αλεξιτς. Από την Α' Εθνική, μέχρι και τη Γ' Εθνική.

Ο Σέρβος κατέγραψε 223 συμμετοχές με τους «μαυραετούς», εκ των οποίων οι 134 ήταν στην πρώτη κατηγορία, αριθμός σχετικά μεγάλος για ξένο ποδοσφαιριστή, ενώ έβαλε παράλληλα και 29 γκολ. Ρίζωσε στη Δράμα.

*** Εκείνη την εποχή, είχε και συμπατριώτη του στην ομάδα. Ηταν ο Ράντοσλαβ Νικοντίεβιτς με 42 ματς και τέσσερα γκολ.

Επαιξε όμως για δύο σεζόν. Εμεινε στην Ελλάδα και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Αχαρναϊκό και Καλλιθέα.

Η στάμπα του Λέκοβιτς

Η παράδοση έλεγε Σερβία. Ο Νεντέλκο Μιλοσάβλιεβιτς έπαιξε για 1,5 χρόνο στη Δόξα. Εκ των βασικών επιλογών με 37 συναντήσεις στο βιογραφικό και δύο γκολ.

*** Επόμενος; Πάλι Σέρβος. Το όνομά του; Ζέλικο Λέκοβιτς. Με 90 παιχνίδια και 13 γκολ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Εμεινε αρχικά για 2,5 χρόνια, πήγε στη Δόξα Βύρωνα και επέστρεψε εκ νέου στη Δράμα, όπου έπαιξε μάλιστα και στη Β' Εθνική. Είναι ακόμη κάτοικος Δράμας, αφού έχει επιχείρηση και μετακινείται μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας.

*** Η Δόξα είχε επαφή με τη σερβική αγορά. Ετσι, είχε για δύο χρόνια τον Πέταρ Λιούμοβιτς. Ο Σέρβος μέσος φόρεσε 47 φορές τη φανέλα της, ενώ σημείωσε και πέντε γκολ. Οι παλιοί δεν τον έχουν ξεχάσει.

Δεν έμειναν για πολύ

Ηταν κι άλλοι, ωστόσο πέρασαν μόλις για έναν χρόνο ή και λιγότερο. Θυμηθήκαμε και προσθέσαμε τις παρουσίες των Σέρβων Κόιτσιτς (25 παιχνίδια το 1992-93), Κρστόβιτς (30 παιχνίδια με πέντε γκολ) και Γιεσδιμίροβιτς (16 παιχνίδια σε μισή χρονιά), αλλά και του Μαυροβούνιου, Βουγιαντίνοβιτς, με 16 ματς και τρία γκολ σε μία χρονιά (1984-85), καθώς επίσης και των Βούλγαρων, Ραντουκάνοφ (αμυντικός, 22 ματς και έναν χρόνο) και Τερζίεφ (αμυντικός με 28 παιχνίδια, ένα γκολ).

Από Ξάνθη, Δράμα και το αντίστροφο

Οι Σέμπουε και Μπαϊκαρά αγωνίστηκαν πρώτα στην Ξάνθη και αγωνίστηκαν αργότερα και με τη φανέλα της Δόξας. Ο Σέμπουε ήταν ηχηρό όνομα, έστω κι αν έπαιξε στα τελειώματα της καριέρας του με τους «μαυραετούς» στην άγονη γραμμή της Γ' Εθνικής. Ο 34χρονος τότε Λιβεριανός έπαιξε για μισό χρόνο, με 16 ματς και τρία γκολ, ενώ ο Τούρκος έπαιξε για δύο χρόνια στη Football League, με 53 παιχνίδια και πέντε γκολ. Από τους παίκτες, πάντως, οι οποίοι βοήθησαν στην πράξη.

*** Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει ασφαλώς και για τον Μάρκο Μαρκόφσκι. Επαιξε για δύο σερί σεζόν με ιδιαίτερη επιτυχία, βάζοντας 33 γκολ.

Επαιξε σε 69 παιχνίδια στο σύνολο. Είναι ακόμη στην Ελλάδα και αγωνίζεται με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ενώ μετά από τη Δόξα, πήγε στην Ξάνθη. Εχει περάσει από αρκετές ομάδες.

Γκονζάλες, Λίμα, Καπέλ και Κάσες

Ο Ισπανός μέσος, Τόνι Γκονζάλες, με θητεία στον ΠΑΟΚ και τον Ιωνικό, πήγε στη Δράμα και έμεινε για δύο χρόνια. Ηταν συμπαίκτης με τον Μαρκόφσκι και κατέγραψε 53 αγώνες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ έβαλε και τρία γκολ.

*** Ηγετική φυσιογνωμία ο Πορτογάλος μέσος, Βίτορ Λίμα. Ηταν 29 χρονών, όταν πήγε στη Δόξα. Επαιξε και στη Β' Εθνική, αλλά και την επόμενη, της μετακόμισης στο Καυτανζόγλειο στην Α' Εθνική. Φόρεσε 58 φορές τη φανέλα της Δόξας, με δύο γκολ.

*** Ο Ολλανδός εξτρέμ, Λεάντρο Καπέλ, έθελξε με τις εμφανίσεις του. Επαιξε για τρία χρόνια στη Δόξα, πριν μετακομίσει στην Πορτογαλία και δη στη Μπράγκα. Αγωνίστηκε 78 φορές και έβαλε 17 γκολ με τη Δόξα. Τα 13 εξ αυτών ήταν στην τρίτη και τελευταία του χρονιά, εξ ου και η μεταγραφή.

*** Ούτε η παρουσία του Σλοβένου γκολκίπερ, Ντίνο Σέρεμετ, μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ηταν για 1.5 χρόνο στην ομάδα της Δράμας με 33 παρουσίες κάτω από τα δοκάρια. Ηταν συμπαίκτης με τους Καπέλ και Λίμα.

*** Ο Νίνοσλαβ Μιλένκοβιτς έπαιξε κι αυτός για 1,5 χρόνο. Ο Βόσνιος στόπερ αγωνίστηκε 46 φορές πριν επιστρέψει ξανά στον Πανσερραϊκό.

*** Δύο χρονιές έπαιξε ο Βραζιλιάνος Ντος Σάντος. Με 38 ματς και πέντε γκολ. Η πρώτη του σεζόν στη Γ' Εθνική ήταν η πλέον παραγωγική.

*** Επαιξε λιγότερο από τους άλλους. Για την ακρίβεια, έναν μόλις χρόνο. Είχε έρθει στην Ελλάδα ξανά για λογαριασμό του Πανθρακικού.

Ο λόγος για τον Ισπανό, Χοσέ Κάσες. Επαιξε 20 ματς με τη Δόξα Δράμας και έβαλε επτά γκολ. Παίκτης με ποιότητα στο παιχνίδι του, αλλά η Δόξα δεν πέτυχε τον στόχο της.

Σε δύσκολους καιρούς

Σύντομη παρουσία, επίσης, στα χρόνια της Γ' Εθνικής, είχαν αρκετοί, αλλά δεν έδωσαν πολλά. Ισως το μόνο όνομα, το οποίο να ξεχωρίζει κυρίως ήταν του Βούλγαρου μέσου, Αντρέι Αντρέεφ. Επαιξε δύο χρονιές σε τρεις διαφορετικές περιόδους, με 50 ματς και 10 γκολ στο σύνολο.

*** Κάτι επιχείρησε να προσφέρει και ο Ολλανδός, Ρόναλντ Φαν Ες, με 24 ματς σε 1,5 χρόνο (Γ' και Β' εθνική) και τέσσερα γκολ.

*** Εναν χρόνο έμεινε μόνο στη Β' εθνική ο Βραζιλιάνος Ρομπίνιο, με 24 αγώνες.

Και... άλλοι

Επίσης μία σεζόν, αλλά στην Α' Εθνική και για τους Λεάντρο (14 ματς) και Βάντερσον (13), οι οποίοι έπαιξαν και σε άλλες ομάδες της χώρας μας.

*** Τα ίδια ισχύουν και για τον Αμπουμπακάρι (20 παιχνίδια), όπως επίσης και για τον Βραζιλιάνο, Ουέλιγκτον (16 ματς).

*** Την επόμενη σεζόν έμειναν για ένα χρόνο και οι Ιβάν Ρούσεφ (32 ματς, τέσσερα γκολ), Ροντρίγκο Μπάρος (33 ματς).

Μία χρονιά και για τον Βραζιλιάνο φορ, Ιγκόρ, με 20 ματς και 15 γκολ στη Γ' Εθνική.

Η μεταγραφή του έκανε τότε αίσθηση, αλλά δεν έμεινε περισσότερο στη Δόξα.

Ηταν κι αυτοί

Τα ίδια ισχύουν και για τους Ντιμιτρόφσκι, Οστοϊτς, οι οποίοι έπαιξαν την περίοδο με Μπύρο μεγαλομέτοχο και στην προσπάθεια ανόδου, η οποία έπεσε ωστόσο στο κενό, καθώς και για τους Ροτζέριο Μάρτινς, Κρουθ και Τσαμόρο, οι οποίοι έπαιξαν σε μεταβατική σεζόν. Υπήρχαν σαφώς και πολλοί άλλοι, για τους οποίους ωστόσο δεν θα μπορούσε να καταγραφεί η παρουσία τους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.