Αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε;

Κωστής Παναγιώτου18 Δεκεμβρίου 2021

Ζούμε μια από τις καλύτερες περιόδους του ποδοσφαίρου ( αν όχι την καλύτερη ), σε βαθμό που ξεχνάμε ποιες είναι οι συνέπειες της.

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι ποδοσφαιριστές που εγκαταλείπουν τους αγωνιστικούς χώρους εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Δεν αναφερόμαστε σε τραυματισμούς αλλά σε σοβαρές ασθένειες κυρίως καρδιολογικής φύσεως.

Κανένας μας δεν έχει ξεχάσει τη σοκαριστική στιγμή του Euro 2020 που ο χρόνος πάγωσε όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν έπεσε αναίσθητος στο γρασίδι του "Πάρκεν". Υπάρχουν και αρκετά περιστατικά που αφορούν ίδιες περιπτώσεις, αλλά όχι ευρέως γνωστές είτε λόγω της φήμης του ποδοσφαιριστή, είτε της ομάδας που αγωνίζεται.

Πρόσφατο παράδειγμα ο Σέρχιο Αγκουέρο, οποίος στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Αλαβές αποχώρησε από το γήπεδο στο 41ο λεπτό, νοιώθοντας αδιαθεσία. Η γνωμάτευση και η ενημέρωση των ιατρών δεν σόκαρε αλλά θα έπρεπε, διότι μπορεί να μην είδαμε να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο αναίσθητος, επειδή απλούστατα το αντιλήφθηκε και ζήτησε άμεσα να αντικατασταθεί.

Φανταστείτε αναφερόμαστε σε αθλητές ( Έρικσεν και Αγκουερο ) που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο, με τον επαγγελματισμό να είναι σε όλα τα επίπεδα υψηλός, από την προπόνησή τους μέχρι τη διατροφή τους. Και παρόλα αυτά ο Αργεντινός αποφάσισε να σταματήσει την σπουδαία καριέρα του σε ηλικία 33 ετών, ενώ ο Έρικσεν κάνει μια τελευταία προσπάθεια να επανέλθει στην αγωνιστική δράση και αυτή τη στιγμή κάνει προπονήσεις με τη δανέζικη Οντένσε.

Όταν ο Κλοπ και Γκουαρδιόλα ζήτησαν δραστικές αλλαγές

Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν προκληθεί από το επιβαρυμένο πρόγραμμα, η συχνή τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών είναι όλο και περισσότεροι.

Ο Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρδιόλα δεν κρύφτηκαν και το καλοκαίρι του 2020, όταν η πανδημία είχε μεγαλώσει το πρόβλημα, μίλησαν για το πρόγραμμα των αγώνων που πρέπει να μειωθεί.

«Ξυπνάς και απλά πρέπει να ξαναπαίξεις ποδόσφαιρο αν και είσαι σε κατάσταση ανάρρωσης. Η Premier League πρέπει ν' αλλάξει. Όλοι πρέπει να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσετε αν θέλετε καλύτερο ποδόσφαιρο! Δεν είναι δυνατό όλο αυτό που γίνεται... Δώστε στα παιδιά μερικές ώρες παραπάνω», είχε τονίσει ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ, με τον Ισπανό προπονητή να συμφωνεί με τον ομόλογό του.

Το οξύμωρο είναι ότι οι δύο προπονητές είναι από τους τυχερούς, καθώς διαθέτουν ρόστερ με βάθος επιλογών. Παρόλα αυτά μίλησαν για το καλεντάρι που πρέπει να μειωθεί. Φανταστείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ομάδες και άλλοι προπονητές.

Γρήγορα ξεχάσαμε τον Έρικσεν, γρήγορα θα ξεχαστεί και ο Αγκουέρο

Στο βωμό του χρήματος όλα επιτρέπονται;

Όχι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί. Το καλεντάρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, τα παιχνίδια και η συχνότητα τους αυξάνονται συνεχώς, με τον κορονοϊό να βαραίνει ακόμα περισσότερο τους παίκτες.

Πέρα από τις υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους έχουν και εκείνες των εθνικών τους ομάδων. Και η FIFA θέλει να αυξήσει και άλλο τους αγώνες, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρονική απόσταση των μεγάλων διοργανώσεων (Euro και Μουντιάλ), επιβαρύνοντας και άλλο τα πόδια των πρωταγωνιστών. Το Nations League είναι μια διοργάνωση που επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τους ποδοσφαιριστές, χωρίς καμία ουσία.

Τι προσφέρει; Τίποτα είναι αγώνες που κατά την FIFA θα αντικαθιστούσαν τα φιλικά. Δηλαδή δεν χορταίνουμε να βλέπουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο με την Εθνική Πορτογαλίας και τον Κίλιαμ Εμπαπέ με τη Γαλλία. Και θέλουμε μια έξτρα διοργάνωση;

Δεν φτάνουν όλα αυτά αλλά υπήρξε και η φαεινή ιδέα να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 μεσούσης της επόμενης σεζόν (2022/23). Δηλαδή σε ένα ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα προσθέτεις και άλλους αγώνες. Ένα είναι το σίγουρο πως το Μουντιάλ στη «ποδοσφαιρομάνα» χώρα του Κατάρ θα επιφέρει και άλλα προβλήματα στους παίκτες.

Δυστυχώς το χρήμα κυριεύει στις μέρες τους πάντες και τα πάντα, αλλά όταν μιλάμε για την υγεία ενός ανθρώπου θα έπρεπε να υπάρχει αντίδραση και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, εκτός από μεμονωμένες.

Για να προλάβω τη σκέψη κάποιων από εσάς. Οι πέντε αλλαγές, που προσπαθούν να καθιερωθούν, δεν βοηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Την περσινή χρονιά βοήθησαν, αλλά μέχρι εκεί πλέον είναι στάχτη στα μάτια όσων δεν βλέπουν το δάσος παρά μόνο το δέντρο.

Η μείωση των αναμετρήσεων είναι μονόδρομος. FIFA και UEFA πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και να βρουν μια λύση άμεσα για τους ποδοσφαιριστές.

Όσο αυξάνονται τα παιχνίδια σε μια χρονιά τόσο περισσότερα θα είναι τα περιστατικά όπως του Δανού και του Αργεντινού.

Ο Αγκουέρο κατά τη διάρκεια την συνέντευξης που ανακοίνωσε το πρόωρο τέλος της ποδοσφαιρικής τους καριέρας είπε αρκετά, αλλά μια πρόταση πρέπει να μείνει για πάντα στις μνήμες μας: «Η υγεία μου είναι πάνω απ’ όλα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.