Αυτο-διδάχτηκαν πώς «σκοτώνεται» ο αντίπαλος... Σούπερ το 3ο γκολ, επίδειξη ωριμότητας ο «Ντέλιας»

Στέλιος Γρηγοριάδης08 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητή Metrosport, Ηταν πιο... κανονικός ΠΑΟΚ αυτός που νίκησε χθες στη Λαμία. «Καθάρισε» το παιχνίδι σχετικά νωρίς, το διαχειρίστηκε καλά μέχρι το τέλος, έχοντας μεγαλώσει και το σκορ, απέφυγε να δεχτεί γκολ, κράτησε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις και διατήρησε ψηλά το ηθικό του. Ακόμη, οι παίκτες δίδαξαν στους εαυτούς τους πώς πρέπει να «σκοτώνουν» τον αντίπαλο για να μη διακινδυνεύουν να χάνουν βαθμούς μέσα από τα χέρια τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ βοηθήθηκε λίγο στα δύο πρώτα γκολ από την τύχη, αλλά και στην πρώτη από τις δύο ευκαιρίες που είχε η Λαμία. Καραμπόλα στο πόδι του Ολιβέιρα από το σουτ του Νάρει στο πρώτο, καραμπόλα απόκρουση αμυντικού στην πάσα του Νάρει για να πάει η μπάλα στον Ντάντας στο δεύτερο. Κι ύστερα, στην κεφαλιά του Μπεχαράνο, η μπάλα στο δοκάρι. Ομως, άξιζε και με το παραπάνω να προηγηθεί γιατί ήταν η ομάδα που είχε τον έλεγχο, η ομάδα που δημιουργούσε και η ομάδα που απειλούσε. Κι αν εξαιρέσει κανείς τη φάση που Κοτάρσκι και Νάσμπεργκ απέκρουσαν σε μια επικίνδυνη κατάσταση, η Λαμία ποτέ άλλοτε, μέχρι τη λήξη του αγώνα, δεν πλησίασε στο γκολ. Ο ΠΑΟΚ, αντίθετα, είχε επίσης στο πρώτο ημίχρονο το »άχαστο» του Νάρει από την πάσα του Κωνσταντέλια και το μόλις άουτ σουτ του Ολιβέιρα από κοντά.

Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε λίγα πράγματα, οι συγκινήσεις ήταν ανύπαρκτες, μας περίμενε όμως το τρίτο γκολ που ήταν εντυπωσιακό σε δημιουργία και σε εκτέλεση. Σχεδόν όλη η ομάδα συνδυάστηκε πολύ όμορφα για να φτάσει η μπάλα στον Ζίβκοβιτς, που την έστειλε στα δίχτυα μετά από δύο προσποιήσεις ώστε να βρει χώρο να σουτάρει.

Μετά από αυτό το τρίτο γκολ, θεωρώ κορυφαία στιγμή του αγώνα την ενέργεια του Κωνσταντέλια, που φεύγει μόνος μπροστά από έξυπνη μεταβίβαση του Ντάντας και, ενώ έχει όλη την άνεση είτε να σουτάρει είτε να επιχειρήσει να ντριπλάρει και τον τερματοφύλακα για να βάλει ο ίδιος το γκολ, στρώνει την μπάλα στον Νάρει για να σουτάρει εκείνος. Ο Νάρει «κατάφερε» να το χάσει, αλλά μόνο και μόνο μ' αυτή την ενέργεια ο πιτσιρικάς έδειξε ότι είναι πιο ώριμος από την ηλικία του. Χίλια δίκια θα είχε να θελήσει να γίνει κι αυτός σκόρερ κι ας το έχανε. Αλλωστε στο 2-0 ήταν ήδη το σκορ. Δεν το έκανε. Προτίμησε να σιγουρέψει 100% το γκολ για να γίνει το 3-0, που σημαίνει ότι πάνω από το «εγώ» βάζει την ομάδα. Κι όταν μπορείς να σκεφτείς έτσι, σ' αυτή την ηλικία, όταν διψάς για τη διάκριση, αυτό σημαίνει ότι το μέλλον σου θα είναι λαμπρό.

Πέρα απ' όλα αυτά, κάποιες στιγμές κουραστήκαμε πάλι να βλέπουμε την μπάλα να στριφογυρίζει συνεχώς στην περιοχή του ΠΑΟΚ μεταξύ των αμυντικών και του Κοτάρσκι. Ναι, είναι τακτική αυτό και γίνεται για να βρεθούν κάποια στιγμή χώροι ώστε να εκδηλωθεί γρήγορα μια επίθεση, όπως έγινε και στην περίπτωση του τρίτου γκολ, αλλά σημασία έχει και η ποιότητα του αντιπάλου. Οταν δεν έχεις απέναντί σου ομάδες όπως η Λαμία, οι πιθανότητες να «πουλήσεις» την μπάλα και να την «πατήσεις» αυξάνονται κατά πολύ. Και ο ΠΑΟΚ την πλήρωσε τη νύφη σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις και όχι μόνο με αξιόλογους αντιπάλους.

ΥΓ. Από εδώ και πέρα, ακολουθούν πολλά και κρίσιμα ματς μέσα σε λίγες μέρες. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, πλησιάζουν και τα δύο ματς του Κυπέλλου με τον Παναθηναικό. Τώρα είναι που ο ΠΑΟΚ πρέπει να ανεβάσει στροφές. Να γίνει πιο στιβαρός, πιο παθιασμένος και πιο αποτελεσματικός. Από εδώ και πέρα, επιτυχίες και αποτυχίες «μετράνε» πολύ περισσότερο. Από εδώ και πέρα αρχίζουν να κρίνονται και οι δύο στόχοι. Ο ένας είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Το ποιος ακριβώς μπορεί να είναι στο Πρωτάθλημα θα φανεί. Θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη σταθερότητα του ΠΑΟΚ, αλλά και από την πορεία που θα έχουν οι τρεις της Αθήνας.





Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης







ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟ ΝΤΑΝΤΑΣ



Επετειακό το γκολ του Ντάντας



Οπως προκύπτει από το αλάνθαστο αρχείο του Μιλτιάδη Κανώτα, του μοναδικού συγγραφέα της ιστορίας του ΠΑΟΚ, το γκολ που πέτυχε χθες στη Λαμία ο Τιάγκο Ντάντας ήταν το νούμερο 3.200 του ΠΑΟΚ από την καθέιέρωση του Πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, την περίοδο 1959-60.



Το νούμερο 3.100 είχε πετύχει ο Χρήστος Τζόλης στις 21 Φεβρουαρίου του 2021, την 23η αγωνιστική, στον αγώνα ΠΑΟΚ-Λαμία 4-0.



Το νούμερο 3.000 είχε πετύχει ο Κάρολ Σφιντέρσκι στις 25 Αυγούστου του 2019, την 1η αγωνιστική, στον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 2-1.







Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.