Αυτή η βιταμίνη είναι πολύτιμη για την καρδιά – Δεν είναι αυτή που φαντάζεστε

Metrosport Team07 Δεκεμβρίου 2021

Η έκθεση στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει την πολύτιμη για το οστά βιταμίνη D. Όταν όμως τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό είναι χαμηλά δεν κινδυνεύουν μόνο τα οστά, αλλά και η υγεία της καρδιάς σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal.

Στην πρώτη έρευνα αυτού του είδους οι ερευνητές από το Αυστραλιανό Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας UniSA το οποίο ανήκει στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία της Νοτίου Αυστραλίας (SAHMRI) εντόπισαν γονιδιακές αποδείξεις του ρόλου της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην πρόκληση καρδιαγγειακών νόσων.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές νόσους και υπέρταση συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D. Για τους συμμετέχοντες με τις μικρότερες συγκεντρώσεις της εν λόγω βιταμίνης ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν παραπάνω από διπλάσιος συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικές συγκεντρώσεις.

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης D είναι συχνό φαινόμενο σε πολλά μέρη του κόσμου με τα στοιχεία της βρετανικής Biobank να δείχνουν ότι το 55% των συμμετεχόντων έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (xtagstartz50 nmol/L) και το 13% έχουν σοβαρή ανεπάρκεια (<25 nmol/L).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.