«Αυτή είναι η ζωή στο Ντουμπάϊ, ξεχωριστή η εκπαίδευση με τα γεράκια»

Metrosport Team26 Σεπτεμβρίου 2022

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Στη Σέντρα” μίλησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Παναγιώτης Ασμάνης, Έλληνας και Θεσσαλονικιός που βρίσκεται εκεί και είναι επίσημα εκπαιδευτής γερακιών. Των αρπακτικών πτηνών που εκπαιδεύονται ανάλογα.

Ο κ. Ασμάνης ήταν απόλυτα κατατοπιστικός και για το επάγγελμα που εξασκεί, καθώς και για τον τρόπο ζωής στο Ντουμπάϊ.

Πιο συγκεκριμένα στις δηλώσεις του υποστήριξε τα εξής:

“Μου αρέσει το Ντουμπάϊ, αγαπώ όμως τη Θεσσαλονίκη. Η ζωή είναι αρκετά καλή. Το σημαντικό είναι η εκπαίδευση με τα γεράκια, εμείς έχουμε 3.000 χρόνια παράδοσης με τα γεράκια. Με ρωτούσαν πολλοί πως είναι η ζωή εκεί, για τις γυναίκες. Εγώ ζω επτά χρόνια εδώ και πολλοί Ελληνες δουλεύουνε με Άραβες. Με μεγάλη μου χαρά θέλω να ενώσω τους δύο πολιτισμούς. Πολλοί μπερδεύουν πράγματα και καταστάσεις. Έχοντας ζήσει σε Ελβετία, Γερμανία και Εμιράτα η διαπίστωση είναι πως στο Ντουμπάϊ έχει τρομερή ασφάλεια. 

Είναι μία ηθελημένη βασιλεία. Όλοι το αποδέχονται αυτό. Είχαν πάντα τους σεϊχηδες και έτσι έχουν μάθει να ζουν. Σαν βασιλεία έχει άλλος είδος διαχείρισης. Υπάρχει σεβασμός, υπάρχει ασφάλεια. Με μεγάλη μου χαρά θα σας πω ότι υπάρχει τρομερός αλληλοσεβασμός στην διαφορετικότητα. Υπάρχει ελληνική εκκλησία, υπάρχει και συναγωγή. Οι γυναίκες δεν είναι καταπιεσμένες όπως γίνεται αλλού. Μπορείς με διακριτικό τρόπο να φλερτάρεις. Οι ξένες γυναίκες ζουν με τον ίδιο τρόπο που ζούσαν στις χώρες τους. Ο βασιλιάς του Ντουμπάϊ έχει κόρη Ελληνίδα. Οι γυναίκες από το Ντουμπάι, είναι πιο μοντέρνες, δεν φοράνε μάσκες, αλλά από μέσα φοράνε τα ρούχα τους. Δεν μπορούμε να τους κρίνουμε, γιατί το κράτος τους έχει ζωή 50 χρόνια. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αλλάξουν οι παραδόσεις είναι μεγάλος. Εδώ στην Ελλάδα μας πήρε 50 χρόνια για να βγάλει μια γυναίκα το τσεμπέρι.

Εγώ είμαι κτηνίατρος, δουλεύω στο νοσοκομείο γερακιών στο Ντουμπάϊ. Είναι μία ανεπτυγμένη κλινική, και ακόμη μπορώ να σας πω ότι υπάρχει νοσοκομείο για άλογα και για καμήλες. Ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1983. Έχει δώσει μεγάλη γνώση η κτηνιατρική. Είναι εκτρεφόμενα γεράκια. Εγώ είμαι ο επονομαζόμενος αρχιγερακάρης. 

Σε μία δόκιμη γλώσσα ονομάζομαι ως ανώτατος χειριστής αρπακτικού πτηνού. Ζω μαζί τους, ζω την αραβική κοινωνία. Τα γεράκια οι βεδουϊνοι τα είχαν για να πιάνουν την τροφή τους στην έρημο πριν από πολλά χρόνια. Ο Γερακάρης δεν είναι απλά ένας εκπαιδευτής. Προσωπικά είμαι συνεργάτης του γερακιού για να με αποδεχθεί σαν ταίρι του. Πλέον όλα τα γεράκια είναι εκτροφείς, είναι νόμιμα. Επειδή υπάρχει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, όλοι χρησιμοποιούν γεράκια εκτροφής.

Όσο για την ζωή και το κόστος που υπάρχει; Η ζωή είναι ακριβή, οπότε ναι μεν θα ακούσετε για παχυλούς μισθούς. Για να φας όμως έξω σε ένα καλό εστιατόριο θα πληρώσεις 30 ευρώ το άτομο. Εφόσον παραγγείλεις και κρασί θα πληρώσεις μέχρι και 60 ευρώ. Οι ξένοι πέφτουν στο τρυπάκι του καταναλωτισμού. Έχει πολύ ωραίο μετρό, λεωφορεία με κλιματιζόμενες στάσεις, δίνουν την ευκαιρία σε όλους να δουλέψουν”.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.