Αυτά που πρέπει να ξέρεις για το Der Klassiker

Δημήτρης Καλαϊτζής07 Νοεμβρίου 2020

Σε λίγες ώρες (19.30) η Μπορούσια Ντόρτμουντ υποδέχεται την Μπάγερν Μονάχου στο Βεστφάλεν και το metrosport.gr σας παρουσιάζει πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Der Klassiker. Οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή με 15 πόντους μετά από έξι αγωνιστικές στην Μπουντεσλίγκα.

Από τη μία το συγκρότημα του Λουσιέν Φαβρ μετράει τέσσερις σερί νίκες δίχως να δεχτεί γκολ, ενώ η ομάδα του Φλικ τρέχει σερί οκτώ αγώνων αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις.

Ντόρτμουντ και Μπάγερν αποτελούν τους δύο συλλόγους που έχουν σημαδέψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στο γερμανικό ποδόσφαιρο, χωρίς η κόντρα τους να διαθέτει τόσο μεγάλη ιστορική υπόσταση.

Η ομάδα του Μονάχου θεωρείται η πιο επιτυχημένη στη Γερμανία, καθώς διαθέτει μία πλούσια τροπαιοθήκη που αποτελείται από 30 Πρωταθλήματα, 20 Κύπελλα, 9 Σούπερ Καπ Γερμανίας, 6 Λιγκ Καπ Γερμανίας, 6 Champions League, 1 Κύπελλο UEFA, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2 Διηπειρωτικά και 2 Σούπερ Καπ Γερμανίας

Από την άλλη πλευρά, οι κιτρινόμαυροι έχουν στην κατοχή τους 8 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Γερμανίας, 7 Σούπερ Καπ Γερμανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων και 1 Διηπειρωτικό

Η πιθανή ενδεκάδα της Ντόρτμουντ: Μπούρκι, Μενιέ, Ακανζί, Χούμελς, Γκερέιρο, Βίτσελ, Νταχούντ, Σάντσο, Ρόις, Ρέινα, Χάαλαντ.

Η πιθανή ενδεκάδα της Μπάγερν Μονάχου: Νόιερ, Παβάρ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Ερνάντες, Κίμιχ, Γκορέτσκα, Γκνάμπρι, Μίλερ, Κομάν, Λεβαντόβσκι.

Η οικονομική βοήθεια στην Ντόρτμουντ

Ο σύλλογος βρέθηκε με συσσωρευμένα χρέη σχεδόν 150.000.000 ευρώ, εκτός Champions League λόγω αποκλεισμού από την Μπριζ στα πέναλτι και η οικονομική καταστροφή έμοιαζε πιο βέβαιη και από Πρωτάθλημα της Μπάγερν. Η κατάσταση ήταν τόσο τραγική, που ο νυν εκτελεστικός διευθυντής και τότε ταμίας, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, αναγκαζόταν να υπογράψει έγγραφα δανεισμού 2.000.000 ευρώ από την Μπάγερν!

Ήταν Σεπτέμβριος του 2004 όταν η Ντόρτμουντ δήλωσε αδυναμία ακόμα και να πληρώσει τις δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Η μηδαμινή ρευστότητα στην αρχή της σεζόν εγκυμονούσε αδιανόητες εξελίξεις και γι' αυτό απευθύνθηκε σε τοπικούς πιστωτές, τράπεζες και στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ένας οργανισμός εξ αυτών (των πολλών) που ανταποκρίθηκαν, ήταν και οι Βαυαροί, όπως επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο του 2012 σε συνάντηση με τους φιλάθλους στο Αμβούργο, ο τότε πρόεδρος Ούλι Χένες.

Το δάνειο του 2004 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το σημείο μηδέν για τις ισορροπίες των δύο συλλόγων. Η Μπάγερν προερχόταν από την απώλεια του τίτλου εξαιτίας της Βέρντερ του Άγγελου Χαριστεά, αλλά ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκε τον δρόμο της, όπως και συνέβη με τους τίτλους των επόμενων ετών.Η Ντόρτμουντ αντιλήφθηκε με τον πλέον σκληρό τρόπο ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ Μπάγερν!


Ο τελικός του Champions League στο Λονδίνο

H υπέρτατη στιγμή του Der Klassiker ήταν φυσικά ο τελικός του Champions League το 2013. Στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους δύο γερμανικές ομάδες με φόντο την κούπα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Μπάγερν κατέκτησε το τρόπαιο κάνοντας μάλιστα και το τρεμπλ εκείνη τη σεζόν με τον Γιουπ Χάινκες στον πάγκο της.


Τα…ψώνια από το Βεστφάλεν

Τα τελευταία χρόνια η Μπάγερν γλυκοκοίταξε αρκετές φορές τα αστέρια της Ντόρτμουντ και μάλιστα έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να τα αποκτήσει. Τα δύο μεγαλύτερα πλήγματα που δέχθηκαν οι Βεστφαλοί ήταν φυσικά οι απώλειες του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και του Μάριο Γκέτσε.

Ο Πολωνός ήταν ο πρώτος σκόρερ της Bundesliga τις σεζόν 11/12 και 13/14, ενώ ο δεσμός των οπαδών της Ντόρτμουντ με τον Λέβα ήταν μεγάλος. Γι' αυτό ξέσπασαν απέναντι του, όταν υπέγραψε με την Μπάγερν τον Ιανουάριο του 2014 πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σεζόν.

Η περίπτωση του Ματς Χούμελς είναι ακόμη πιο περίεργη και κερδισμένη από την ιστορία μάλλον βγήκε η Ντόρτμουντ αυτή την φορά. Ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός ανήκε στην Μπάγερν από μικρή ηλικία, όμως δόθηκε δανεικός στο Βεστφάλεν με τους «κίτρινους» να τον αγοράζουν το 2009 για μόλις 4.000.000 ευρώ. Οι Βαυαροί, μετά τις επιτυχημένες σεζόν του Χούμελς, θέλησαν να τον ξανακάνουν δικό τους το 2016. Όμως αυτή την φορά έπρεπε να χρυσοπληρώσουν την Ντόρτμουντ με 38.000.000 ευρώ. Όπως κι έκαναν. Επειδή η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, Γκέτσε και Χούμελς επέστρεψαν μετά το πέρασμά τους στο Μόναχο, στην Μπορούσια.

Εκτός από το πρόσφατο παρελθόν, οι δύο ομάδες είχαν και περαιτέρω συναλλαγές ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα, ο Τόρστεν Φρινγκς είχε περάσει αρχικά από την Ντόρτμουντ και έπειτα από την Μπάγερν.

Στην δεκαετία του 90' παίκτες που φόρεσαν τα χρώματα των δύο πιο επιτυχημένων ομάδων της Γερμανίας ήταν ο Τόμας Χέλμερ και ο Κρίστιαν Νέρλινγκερ.


Οι οπαδοί των δυο ομάδων πορεύονται μαζί στα πολιτικά

Μπορεί μέσα στο γήπεδο να χωρίζουν τις δύο ομάδες τόσα πολλά, όμως έξω από αυτό και σε οπαδικό επίπεδο έχουν αρκετά πράγματα που τις ενώνουν. Οι οπαδοί της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ μοιράζονται τις ίδιες κοινωνικές και πολιτικές απόψεις έχοντας απεμπολήσει από τα πέταλα τους τον ρατσισμό, την ομοφοβία και γενικότερα ακροδεξιές τάσεις.

Στο διάσημο «Gelbe Wand», δηλαδή Κίτρινο Τείχος, την δεκαετία του 80' και του 90' τα ηνία είχε η ακροδεξιά οργάνωση Borussenfront.


Με τη γλώσσα των στατιστικών

-9 φορές έχει εμφανιστεί το 1-1, περισσότερες από κάθε άλλο αποτέλεσμα

-10 αγώνες αήττητη το καλύτερο σερί της Μπάγερν (1998-2002)

-11 γκολ πέτυχε η Μπάγερν στη μεγαλύτερη νίκη της (11-1 στις 26/11/1971)

-4 γκολ πέτυχε η Ντόρτμουντ στη μεγαλύτερη νίκη της (4-0 στις 3/6/1967)

-5 νίκες το καλύτερο σερί της Ντόρτμουντ (2010-2012)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.