«Αυτά ισχύουν για τις πληρωμές ΕΦΚΑ, ΦΠΑ και το επίδομα των 800 ευρώ»

Metrosport Team27 Απριλίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο φοροτεχνικός Γιώργος Αβαρλής και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με ζητήματα οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών, αλλά και τις κατηγορίες των εργαζομένων οι οποίοι θα λάβουν και δεύτερη φορά το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την εισφορά ΕΦΚΑ των επαγγελματιών: «Οι εισφορές Μαρτίου θα καταβληθούν με 25% έκπτωση. Ακόμη δεν έχουν βγει ταυτότητες πληρωμής, όποιος θέλει, όμως, μπορεί να πληρώσει και τώρα όλο το ποσό με βάση το έντυπο Φεβρουαρίου υπολογίζοντας σε έκπτωση 25%».

Για τις πληρωμές ΦΠΑ: «Εφόσον πληρωθεί ο ΦΠΑ ως τις 30 Απριλίου, το 25% θα συμψηφιστεί με οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την 1η Μαΐου, π.χ. με τον φόρο εισοδήματος. Αν π.χ. κάποιος είναι να πληρώσει 2.000 ευρώ για ΦΠΑ, θα πληρώσει 500 ευρώ λιγότερο φόρο εισοδήματος».

Για το αν θα υπάρξει καταβολή 800 ευρώ στους εργαζομένους και τον Μάιο: «Εξαρτάται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και πόσο θα παραταθούν τα μέτρα. Ειδικά για τους εργαζομένους της εστίασης, επειδή όπως φαίνεται θα αργήσουν να ανοίξουν τα μαγαζιά, αυτοί μάλλον θα ξαναπάρουν τα 800 ευρώ».

Για τους υπαλλήλους των ΠΑΕ: «Για κάποιες μορφές εταιρειών δεν προβλέφθηκε η καταβολή των 800 ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι και η ΠΑΕ. Ενώ οι ΚΑΔ των εταιρειών τέθηκαν στην κατηγορία των πληττόμενων, δεν προέβλεψαν αίτηση γι’ αυτές τις κατηγορίες εταιρειών και των εργαζομένων τους. Και δεν είναι μόνο το ότι δεν πήραν τα 800 ευρώ, αλλά χάνουν και τη μείωση του 40% του ενοικίου».

Για τα 800 ευρώ των αυτοαπασχολούμενων: «Η καταληκτική ημερομηνία γι’ αυτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η 10η Μαΐου».

Για το επίδομα ανεργίας: «Όσοι είναι επιδοτούμενοι άνεργοι και έληξε μέσα στον Απρίλιο το επίδομα, θα πάρουν παράταση για δύο μήνες».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.