«Αυτά ισχύουν για αναστολές συμβάσεων, μείωση ενοικίων και επίδομα 800 ευρώ»

Metrosport Team04 Μαΐου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο φοροτεχνικός Γιώργος Αβαρλής και ανέλυσε το τι ισχύσει για τον Μάιο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον κορωνοϊό κοινωνικών ομάδων.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Παρατείνονται ως τις 31 Μαΐου όλες οι αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων για όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, όπως ξενοδοχεία, εστίαση, εμπορικά κέντρα. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τις 31/5 οι εργαζόμενοι δικαιούνται το επίδομα, το οποίο όμως δεν θα είναι 800 ευρώ, το οποίο ίσχυε για 45 ημέρες, αλλά αναλογικά περίπου 530 ευρώ.

Ισχύει και για τον Μάιο η έκπτωση ενοικίου κατά 40% τόσο για τους εργαζομένους που είναι σε αναστολή, αλλά και για τις επιχειρήσεις που νοικιάζουν κάποιο ακίνητο.

Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επαναφέρουν με μειωμένο ωράριο προσωπικό που είναι σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι για το μειωμένο ωράριο θα επιδοτηθούν κατά 60% από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οι εργοδότες θα καλύψουν το 80% των εισφορών που πλήρωναν.

Κάθε επιχείρηση που έθεσε τους εργαζομένους της σε αναστολή, μπορεί να επαναφέρει τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων της στην εργασία. Για το άλλο 60% μπορεί να παραταθεί η αναστολή ως τις 31/5.

Όσοι απασχολούνται σε δύο εργοδότες και έχουν βγει σε αναστολή από τον έναν, αν οι ώρες εργασίας τους στον εργοδότη που τους απασχολεί δεν ξεπερνούν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους, μπορούν από τις 7/5 ως τις 14/5 να υποβάλλουν αίτηση για το 800άρι.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δικαιούνται τα 600 ευρώ και δεν είχαν κάνει τις διαδικασίες μέσω ΚΕΚ, μπορούν μέχρι τις 8/5 να υποβάλλουν αίτηση για τα χρήματα.

Εντός των ημερών ανοίγει η φόρμα για οικοδόμους, καλλιτέχνες κλπ για να πάρουν τα 800 ευρώ.

Παρατείνεται η προστασία α’ κατοικίας ως τις 31/7. Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιδότηση των δανείων, κόκκινων ή μη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.