Ατομική ευθύνη από τους πολίτες, κοινωνική ευθύνη οι επιχειρήσεις

Δημήτρης Κανελλάκης25 Μαρτίου 2020

Η περίοδος που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους πολύ αυστηρούς, πλέον, περιορισμούς στην κυκλοφορία, δεν είναι μόνο η κρισιμότερη ως προς το να αποδείξουμε όλοι οι Ελληνες την υπευθυνότητά μας.

Είναι κρίσιμη και ως προς το να... επιβεβαιώσουν (και όχι να αποδείξουν, διότι αυτό έχει συμβεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν για πολλές απ' αυτές) οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας την κοινωνική τους ευθύνη.

Οι πολίτες δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο τις επόμενες δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες εκτός από το πώς θα τηρήσουμε τα μέτρα, πώς θα συνεργαστούμε με τις αρχές, πώς θα διαχειριστούμε τις έκτακτες συνθήκες αποφεύγοντας συμπεριφορές πανικού και δημιουργίας έξτρα προβλημάτων σε όσους δίνουν τη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, θα πρέπει να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, όπως το κάνουν ήδη πάρα πολλές από αυτές, με την στήριξη, κατά κύριο λόγο, του συστήματος υγείας.

Νοσοκομειακό υλικό, φάρμακα, μέσα ατομικής προστασίας, ήδη παραδίδονται ως δωρεές για να ενισχύσουν ιδιαίτερα τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι πιο κρίσιμες μάχες για να καταφέρει το σύστημα υγείας της πατρίδας μας να σώσει ζωές, θα δοθούν στις ΜΕΘ. Εκεί όπου ήδη καταλήγουν τα πολύ σοβαρά περιστατικά, τα οποία καθημερινά αυξάνονται και έτσι, όπως λένε οι ειδικοί, θα πάνε τα πράγματα και τις επόμενες ημέρες.

Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό, σε ένα σύστημα υγείας που το ξέρουμε όλοι μας ότι κουβαλάει παθογένειες ετών, που οργανωτικά έχει πολλά προβλήματα, που του λείπουν ακόμη και τα βασικά σε διάφορα επίπεδά του, να υπάρξει από πλευράς κυβέρνησης αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων η στήριξη που θα το ενισχύσει για να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα δημιουργούνταν.

Η αλήθεια είναι, όσο κι αν υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να το παραδεχτούν, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα κοινωφελή ιδρύματα στην Ελλάδα πάντα βάζουν... πλάτη στα δύσκολα. Πάντα σε καταστάσεις εκτάκτων συνθηκών, σπεύδουν για να καλύψουν τις αδυναμίες της Πολιτείας, ή να ενισχύσουν την προσπάθειά της. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι γίνεται και τώρα, στην πιο δύσκολη, ίσως, από τις καταστάσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.